Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
John Færseth (t.h.) fikk et ublidt møte med et ølglass i helga og måtte til legevakta.
 Foto: Even Gran

John Færseth (t.h.) fikk et ublidt møte med et ølglass i helga og måtte til legevakta. Foto: Even Gran

John Færseth overfalt av konspirasjonsteoretiker

– Det neste jeg husker er at jeg fikk hjelp av andre på stedet og noen vakter. Deretter dro jeg på legevakta, sier John Færseth.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2017 kl 16:33

John Færseth er en av Norges ledende eksperter på konspirasjonsteorier. Han har i mange år skrevet en lang rekke artikler om temaet, både her på Fritanke.no og i store medier som Dagbladet, VG og Aftenposten. 2013 ga han ut boka KonspiraNorge på Humanist Forlag.

Fredag ble han overfalt av nettopp en konspirasjonsteoretiker på et utested i Oslo, etter å ha vært på julebord med avisa Utrop.

– Jeg kommer etterhvert i snakk med en mann som først bare snakker om ufarlige ting som musikken på stedet og slikt. Det blir raskt klart at han vet hvem jeg er. Han sier navnet mitt hele tiden og konfronterer meg med ting han mener jeg står for. Det er opplagt at han er veldig uenig med meg, og det hele utarter etter hvert til ren persontrakassering, forteller Færseth til Fritanke.no.

Færseth ber til slutt vedkommende, på en tydelig måte, om å komme seg vekk . Da får han plutselig flatsida på et ølglass smadret inn i ansiktet og panna. Ølglasset knuste.

– Jeg husker ikke alt som skjedde, men jeg falt om. Det neste jeg husker er at jeg fikk hjelp av andre på stedet og noen vakter. Deretter dro jeg på legevakta og fikk limt sammen flere kutt i panna og hodet, forteller Færseth.

– Hva var det han var uenig med deg om?

– Beklager, men det husker jeg ikke. Det gikk egentlig ikke så mye på konkrete saker eller konspirasjonsteorier. Det var mer trakassering av meg som person fordi jeg er kritisk til konspirasjonsteorier, sier han.

– Vet du hvem han er?

– Jeg har snakket med vitner som sier de vet hvem det var, men jeg har aldri hørt om vedkommende før.

– Alternativ- og konspirasjonsmiljøene i en divisjon helt for seg selv

Færseth har i lang tid blitt utsatt for hets fra ytterliggående konspirasjonsteoretikere på nettet, men dette er første gang en av dem har gått til fysisk angrep.

En annen som stadig blir hengt ut og trakassert på nettet er livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind. Han har også opplevd ubehagelige, fysiske konfrontasjoner, men har ennå ikke blitt utsatt for vold.

– Det er jo klart det er ting man går og tenker på, men jeg har heldigvis berget unna så langt. Men når det er sagt, så er det jo ikke spesielt hyggelig å få et kamera stukket opp i ansiktet eller bli konfrontert på t-banen, et bibliotek eller på et utested med fiendtlig innstilte folk som skal angripe meg for noe jeg har sagt eller skrevet. Dette opplever jeg stadig, sier han.

Det verste Søderlind har opplevd nå i det siste var at han har blitt hengt ut for å være kreftsyk. Han skriver selv om dette i denne artikkelen på Fritanke.no.

– Jeg får innimellom veldig ubehagelige mailer fra kristne, med påstander om at jeg feirer når IS myrder kristne og slikt. Men det er ingenting sammenlignet med det jeg opplever fra alternativ- og konspirasjonsmiljøene. De er en divisjon helt for seg selv. Det er påfallende hvor dårlige disse miljøene er på å skille sak og person. All kritikk blir tatt personlig, og all kritikk tilbake er ubønnhørlig personlig. Det er veldig vanskelig å forholde seg til, sier han.

Mile: – Spesielt alvorlig når folk som står oss nært blir angrepet

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, ser alvorlig på at folk som engasjerer seg i saker som forbundet er opptatt av, blir angrepet og utsatt for vold.

– Det er selvsagt alltid uakseptabelt at folk angripes fysisk for meningene sine. Men når volden rammer folk som står oss i Human-Etisk Forbund nært, og spesielt hvis det gjelder en av våre ansatte som det gjør i Søderlinds tilfelle, så er det en alvorlig sak for oss, sier hun.

Det var nettstedet Religioner.no som omtalte saken først.