Oppdater deg på konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteoretikere leser alle slags beskjeder inn i den amerikanske 1-dollarseddelen. Ikke minst det altseende øyet øverst på pyramiden symboliserer at Illuminati styrer verden, mener de. Til høyre: «Det skjulte maktspillet» slik det er visualisert på nettstedet The Globalist Agenda.

Oppdater deg på konspirasjonsteorier

Har du en tenåring som mumler noe om Illuminati eller en nabo som hevder vaksiner forårsaker sykdom? Her er artikkelserien du skal lese – og få dem til å lese.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2017 kl 15:40

I denne serien presenterer John Færseth, forfatter av blant annet «KonspiraNorge», konspirasjonsteoriene du nå risikerer å støte på der du minst hadde forventet det. Selv hos den ganske hyggelige og – trodde du – oppegående naboen.

Serien er først og fremst ment å fungere som et oppslagsverk for de som ønsker å lære mer om konspirasjonsteoriene man gjerne konfronteres med på nettet og ellers i livet.

Artikkelserie: Konspirasjonsteorier

Del 1: Fra konspirasjonsteorier til super-konspirasjonsteorier
Konspirasjonsteoriene vi møter på nettet opererer gjerne med nærmest allmektige aktører som kontrollerer både finans, politikk og media. Superkonspirasjonsteorier inkorporerer ofte de mer spesifikke konspirasjonsteoriene, som ideen om at vaksiner er en metode for å spre sykdom og holde befolkningen under kontroll. Vi ser nærmere på opprinnelsen til disse «superkonspirasjonsteoriene».

Del 2: Vaksiner, autisme og befolkningskontroll
Dagens vaksinemotstand har klare røtter i konspirasjonskulturen. Det handler ikke bare om «sunn skepsis mot en mektig legemiddelindustri».

Del 3: Barnevernet – et komplott mot familien?
Mye av den organiserte motstanden mot barnevernet ser ut til å komme fra miljøer som også er negative til vaksiner og som har et generelt konspiratorisk syn på samfunnet. De ser barnevernet som et skjult styringsredskap for staten.

Del 4: Antisemittisme – alle konspirasjonsteoriers mor
Antisemittiske forestillinger om «jødemakt» er blitt stadig mer synlige i konspirasjonsverdenen. Men mens åpen antisemittisme er mindre utbredt nå enn før andre verdenskrig, brukes i dag ofte omskrivninger.

Del 5: Det «totalitære» Arbeiderpartiet
At Arbeiderpartiet har satt seg suverent over lover og regler er en tanke som går igjen i en ganske stor undergrunn av nordmenn. Om man setter seg til å lese avisenes kommentarfelter skal man ikke lete lenge før man finner beskyldninger om at Arbeiderpartiet oversvømmer Norge med muslimske innvandrere, har ødelagt Norge innenfra siden før krigen og sørger for at avvikende stemmer ikke kommer til orde.

Del 6: Konspirasjonsteorier som business – og propaganda
Ikke alle som sprer konspirasjonsteorier gjør det av ren idealisme. Enkelte har faktisk greid å gjøre konspirasjonsteorier til et levebrød på heltid.

Del 7: Federal Reserve – en sentralbank til besvær
Visste du at USA, Norge og de fleste andre land i stor grad kontrolleres av banker? Ikke det? Da kan det tenkes du ikke følger så mye med på diverse konspirasjonsnettsteder og kommentarfelt.

Del 8: Konspirasjonsteorier blant muslimer
Konspirasjonstenkning blant europeiske muslimer har røtter i skjæringspunktet mellom tradisjonelle forestillinger, moderne konspirasjonskultur og dagens politiske situasjon.

Del 9: Når ideer blander seg
Internett har skapt en ny virkelighet der konspirasjonsteorier med forskjellig opphav blander seg på en helt annen måte enn før.

Siste nytt i Bakgrunn

Et udogmatisk livssyn

Hva egentlig det idémessige grunnlaget for livssynshumanismen? Filosofen Morten Fastvold tar en gjennomgang av det nordiske humanistmanifestet.

Opplysningsfilosofen som tok et oppgjør med fornuften

David Hume var en mild og dypsindig skotte som tok et generaloppgjør med fornuftens hegemoni i filosofien. Det gjør ham til en opplysningsfilosof utenom det vanlige.

De skjulte sufiene

– Vi har en tendens til å betrakte Vesten og den islamske verden som absolutte motsetninger, som materie og antimaterie. I virkeligheten har vi en lang historie med krysspollinering, sier Mark Sedgwick.

 
Denis Diderot – opplysningens Sokrates

Hva ville mon redaktøren for den store Encyklopedien, også kalt opplysningstidens fyrtårn, tenkt om dagens glorifisering av den kristne kulturarv som roten til alt godt i samfunnet? Denis Diderot var forfatter, filosof, folkeopplyser – og en skarp kritiker av religion og kirkelig maktmisbruk.

Indonesia: Pluralisme og toleranse testes i verdens tredje største demokrati

I dag velges ny guvernør i hovedstaden Jakarta. Valget handler også om hvorvidt konservative og intolerante krefter klarer å sikre seg ytterligere fotfeste i landet som er hjem til verdens største muslimske befolkning.

Opplysningstidens stridbare kjendistenker

Han var monarkist på sin hals med forakt for de brede massers dumskap, men samtidig en forkjemper for ytringsfrihet, religionsfrihet og toleranse.

Annonse
Annonse
Annonse