Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

IRN tar med seg sin omstridte generalsekretær Mehtab Afsar (bildet) og melder seg ut av STL. Foto: Even Gran

Islamsk Råd Norge melder seg ut av STL

I fjor fikk de mer eller mindre frivillig pålagt en «pause» fra STL – Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Nå melder de seg ut.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2018 kl 10:54

I går kveld sendte Islamsk Råd Norge (IRN) ut en pressemelding om at de melder seg ut fra STL – Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

IRN er en paraplyorganisasjon for muslimske trossamfunn i Norge, og STL er en dialogorganisasjon for alle norske tros- og livssynsorganisasjoner.

Beslutningen er fattet etter en helhetsvurdering. IRN melder at hovedårsaken er at de ikke lenger har tillit til STL.

Hevder STL har vært uredelig overfor IRN

Pressmeldingen inneholder skarp kritikk mot dialogorganisasjonen. De mener STLs sekretariat har skapt uryddige og uheldige prosesser internt i dialogorganisasjonen og blandet seg borti interne prosesser i IRN.

– Sekretariatet har til tider blandet seg inn i IRNs interne anliggender og vært uredelig ovenfor IRN som medlem, skriver Islamsk Råd.

IRN avslutter pressemeldingen med å takke medlemsorganisasjonene i STL for samarbeidet og ønsker dem lykke til videre. De presiserer at de selv også vil fortsette sitt dialogarbeid.

STL: – Uriktige påstander fra IRN

Generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, tar IRNs utmelding til etterretning.

– Vi er ikke overrasket, for å si det slik. Dette har jo ligget litt i kortene slik konflikten har utviklet seg, sier hun til Fritanke.no.

Joys understreker at IRN var ønsket tilbake i rådet nå etter et halvt års pause.

–Ja, absolutt. Vi har sendt dem flere eposter og invitert dem tilbake og spurt hvem som skal representere dem. Isteden har vi fått svar at de trekker seg, sier hun.

Generalsekretæren synes dette er mest synd for IRN.

– Nå trekker de seg for alvor ut av den nasjonale tros- og livssynsdialogen. Det er svært beklagelig, men det er deres valg, sier hun.

– Hva sier du til IRNs kritikk om at STLs sekretariat «har skapt uryddige og uheldige prosesser» og har «blandet seg inn i IRNs interne anliggender og vært uredelig ovenfor IRN som medlem»?

– Dette avviser jeg fullstendig. Det er rett og slett ikke riktig. Vi i sekretariatet har gjort det vi har fått det vi har fått i oppgave å gjøre, fra våre styrende organer; rådet og arbeidsutvalget, sier Joys.

Truet med suspensjon

Samarbeidsklimaet mellom STL og IRN forverret seg gradvis løpet av fjoråret.

I september i fjor gikk STL ut med skarp kritikk av IRN, og det ble fremmet et forslag om at IRN skulle suspenderes. Det hele endte med at IRN, på STLs rådsmøte i oktober i fjor, foreslo at de skulle ta en pause fra STL i seks måneder, det vil si fram til nå i april 2018.

Og nå har de altså bestemt seg for å melde seg helt ut.

Muslimsk splittelse og tap av statsstøtte

I tillegg til alt dette, har IRN hatt samarbeidsproblemer internt. Dette har blant annet ført til at seks store moskeer, med tilsammen rundt 20.000 medlemmer meldte seg ut av den islamske paraplyorganisasjonen i fjor høst. De fleste av kritikerne pekte på IRNs generalsekretær Mehtab Afsar personlig som mye av årsaken til problemene.

De seks utbryterne har stiftet sin egen muslimske paraplyorganisasjon – Muslimsk dialognettverk – som ble tatt opp som nye medlemmer i STL nå i mars.

I fjor høst mistet i tillegg IRN statsstøtten sin på grunn av at departementet ikke lenger har tillit til dem. Mye av dette henger sammen med ansettelsen av den nikab-kledte Leyla Hasic som kommunikasjonsrådgiver.

– Regjeringen mener at tilliten ikke lenger er til stede. Det er vesentlig tvil om Islamsk Råd Norge er i stand til å ivareta sine oppgaver som en brobyggerorganisasjon og bidra til samarbeid og styrking av dialog, som det er et stort behov for, sa daværende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK den 9. oktober i fjor.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...