Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
IRN og STL sendte ut en felles pressemelding i går kveld.

IRN og STL sendte ut en felles pressemelding i går kveld.

Islamsk Råd foreslo selv å ta en pause fra STL

STL har kommet med skarp kritikk av IRN og skal ha fremmet et forslag om suspensjon fra rådet. Men i STLs rådsmøte i går kveld var det IRN selv som foreslo at de tar en pause.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.10.2017 kl 13:50

Islamsk Råd Norge (IRN) tar en pause fra arbeidet i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) på seks måneder. Det går fram av en felles pressemelding STL og IRN sendte ut i går kveld.

– STL ønsker denne beslutningen velkommen og opplever at det er konstruktivt at IRN tar dette grepet. Rådet mener at dette er en klok avgjørelse, heter det i pressemeldingen.

Skal ha innstilt på suspensjon

IRNs pause fra STL kommer i kjølvannet av at tre representanter fra STL gikk ut med hard kritikk av IRN og spesielt generalsekretær Mehtab Afsar i Dagsavisen i starten av september.

Generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys uttalte til avisa at Islamsk Råd har spilt seg selv ut på sidelinjen og blitt irrelevante, mens spesialrådgiver Anne Sender trakk fram dårlig kommunikasjon, sviktende tillit, samt «Islamsk Råds gjentatte hang til å spille på en offerrolle».

Ifølge Vårt Land skal STL ha innstilt på å suspendere IRN på møtet i går kveld. Rådsmedlem Egil Lothe fra Buddhistforbundet bekreftet dette overfor avisa.

– Det er ikke en eksklusjonssak, men en suspensjon. Hva som blir vedtaket er vanskelig å si. Det kan bli en endring i relasjonen for en periode eller vi kan jobbe videre med saken uten at det gjøres en formell endring, sa Lothe til Vårt Land torsdag i forrige uke.

Skal tilbake til STL hvis ikke noe annet skjer

Nå vet vi resultatet. Under STLs rådsmøte i går kveld foreslo IRN selv at de tar en pause fra rådet i seks måneder, forteller generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys til Fritanke.no.

– Jeg vil ikke gjengi så mye av hvordan det hele foregikk, men kan bekrefte at IRN selv la fram forslag om at de tar en pause. Det opplever vi som klokt og konstruktivt, sier hun.

– Ville IRN ha blitt suspendert hvis de ikke selv hadde foreslått denne pausen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Joys bekrefter at dette betyr at IRN ikke skal delta på noen av STLs møter i løpet av de kommende seks månedene.

– Hva skjer etter at de seks månedene har gått?

– Hvis ikke noe annet skjer, skal de tilbake til rådet som vanlig, sier hun.

Ny muslimsk organisasjon på gang

Joys kan også fortelle at de har blitt kontaktet av en gruppe muslimer som jobber med å bygge opp en ny organisasjon som de ønsker skal ha en relasjon til STL.

– Ja, jeg kan bekrefte at vi har blitt kontaktet av noen som jobber med å opprette ny muslimsk organisasjon. Mer enn det vet jeg ikke pr. i dag, sier hun.