Kontakt
– Det er paradoksalt at Vesten har forbedret de diplomatiske forbindelsene til Iran samtidig som antall henrettelser fortsetter å øke, sier den norske aktivisten og leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til NTB. Foto: NTB Scanpix/Microstock (illustrasjonsbilde)
Iranske myndigheter henrettet 753 personer ved henging i fjor, det høyeste tallet på over 15 år, ifølge Iran Human Rights.
NTB-nyheter/Laila Nguyen
Publisert: 10.03.2015 kl 16:56
En rapport fra menneskerettsorganisasjonen viser at over 200 personer er blitt henrettet i Iran så langt i år.
– Det er paradoksalt at Vesten har forbedret de diplomatiske forbindelsene til Iran samtidig som antall henrettelser fortsetter å øke, sier den norske aktivisten og leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til NTB.
Organisasjonen mener de ser en økning i antallet mindreårige som blir dømt til døden. I fjor ble 14 personer som begikk lovbrudd da de var under 18 år, henrettet, ifølge rapporten.
Mahmood Amiry-Moghaddam ber politikere, blant dem Norges utenriksminister Børge Brende (H), ta opp menneskerettssituasjonen når de er i Iran.
– De må sette dødsstraff på agendaen. Ikke som en bisetning, men som hovedtema, sier han.
Iran Human Rights overvåker iranske medier for å kartlegge antall henrettelser. Dette utgjør omtrent halvparten av tallene. Den andre halvparten får organisasjonen bekreftet fra uavhengige kilder som øyenvitner, advokater, domstolene og fengselsbetjenter, ifølge Amiry-Moghaddam.
– Vi mener tallene vi har er nærmest virkeligheten, men tallet er nok betydelig høyere. Vi har ikke kilder i alle iranske byer, sier den norske aktivisten.
FN anslår at minst 500 mennesker ble henrettet i Iran i løpet november og desember i fjor. De fleste ofrene fikk ingen rettferdig rettssak, og over 80 prosent av dem var dømt for narkotikaforbrytelser, het det i en rapport fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon til FNs menneskerettighetsråd forrige uke.
Den økende bruken av dødsstraff er en trend som ikke ser ut til å stoppe i nær framtid, mener Iran Human Rights.
– Tallene som kommer fram i rapporen, er dramatiske. Norge, som vil bekjempe dødsstraff, må vite at en dialog med Iran om situasjonen kommer menneskerettighetene til gode, sier Amiry-Moghaddam. (©NTB)
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Rundt 70 personer sitter på dødscelle, dødsdømt for narkotikasmugling i Indonesia. Disse står i umiddelbar fare for å bli henrettet etter at den nye presidenten har bestemt å gjennomføre dødsdommene.
– At Norge er i ferd med å styrke sine bånd til Saudi-Arabia er i lys av rapporten direkte skammelig, skriver lederne i Human-Etisk Forbund og Humanistisk Ungdom. (15.12.2014)
En fersk rapport fra Human Rights Watch viser økende protester mot menneskerettighetsbrudd.