Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den katolske kirke skyver Den norske kirkes medlemsregister foran seg når de argumenterer for at de selv ikke har gjort noe lovstridig.

Den katolske kirke skyver Den norske kirkes medlemsregister foran seg når de argumenterer for at de selv ikke har gjort noe lovstridig.

– Ingen trossamfunn bør ha tilgang til Folkeregisteret

Fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund mener verken Den katolske kirke eller andre trossamfunn bør ha fri tilgang til folks personlige data.

Publisert:

Mandag la Oslo Katolske bispedømme frem sin rapport om feilregistrert medlemmer. Her avviser de å ha gjort noe lovstridig da de på eget initiativ la inn mennesker med såkalte katolskklingende navn ut fra informasjon i folkeregisteret. Etter eget syn har de ikke har fått støtte for flere medlemmer enn de potensielt kunne ha.

– Det er liten tvil om at her har man prøvd seg på noen snarveier og en ganske kritikkverdig praksis. En av grunnene til at det har vært mulig er at trossamfunn fortsatt har tilgang til folkeregisteret. Det bør de opplagt ikke ha. Hverken den norske kirke eller andre trossamfunn bør ha tilgang til folkeregisteret, sier fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund, og fortsetter:

– Hadde de brukt telefonkatalogen og funnet folk med navn fra katolske land, kontaktet dem og spurt om de ville være med i kirken, for så å få personnummer og et aktivt samtykke, ville det vært ganske annerledes. Det går simpelthen ikke an å føre opp folk uten deres viten og vilje.

Skjønte de gjorde feil

Sandvig er overrasket over den offensive tonen i rapporten. Hun hadde ventet en større ydmykhet fra organisasjonen som altså er politianmeldt, mistenkt for bedrageri.

– De innrømmer jo at det er oppført folk som ikke er katolikker i deres registrert. Men de gir seg ikke på at det er deres regler som gjelder, selv i møte med det norske regelverket. Mye av det kritikkverdige er at de opplagt har skjønt at de har gjort noe som ikke har svarte til regelverket, likevel har de fortsatt.

Rapporten viser at allerede i 2012 gjorde bispedømmet vedtak om endring i det de kaller den uheldige praksisen med å melde inn folk, og da i stor grad innflyttere fra land med et flertall av katolikker, uten aktivt samtykke. Kriteriene er ifølge rapporten at om noen er døpt katolikk i sitt opprinnelsesland så er de å regne som katolske.

– Denne tilnærmingen er for så vidt grei teologisk sett. Den er imidlertid ikke grei i forhold til den enkelte norske borgers rettsikkerhet og mulighet til å ombestemme seg. Uavhengig av om en er katolsk eller luthersk eller tilhører et annet livssyn, så får en lov til å melde seg ut av dette, påpeker Sandvig.

– Her tror jeg den katolske kirke har noe å lære. De må opplyse dem som kommer til messe om at i Norge må en oppgi personnummer og registrere seg for å bli medlem i kirken, og de må lære forskjellen på sitt teologiske medlemsbegrep og støtteordningen i Norge.

Ikke godt nok

Argumentasjonen med at det hele skal være greit, ettersom Den katolske kirke har fått så mange nye medlemmer i år, mener Sandvig heller ikke er nevneverdig god. Den er etter hennes syn heller ikke relevant utover å vise at kirken har et potensial for vekst.

– Det er opp til Fylkesmannen og domstolen ved en eventuell rettssak å bedømme hvorvidt den argumentasjonen Den katolske kirke kommer med holder. Jeg ser at de opplagt har hatt en kritikkverdig praksis, og så prøver de å si at det må være i orden fordi det er langt flere katolikker som ikke er registeret som medlemmer.

– Det at man ønsker at verden skal se annerledes ut, det er ikke godt nok, for å si det slik. Da må man jobbe for å endre regelverket og ikke ta seg til rette slik jeg opplever at det har vært gjort her.

Retorisk poeng

Rapportens tydelig henvisning til praksis i Den norske kirke kaller Sandvig derimot et interessant retorisk poeng.

– Hvordan Den norske kirkes medlemsregisteret ble etablert med å legge hele det norske folkeregisteret til grunn, det er nokså stikk i strid med kravet til aktiv innmelding og eget engasjement.

Står fast

Norske myndigheter er ikke imponert av rapporten. Vårt Land skrev onsdag at Kulturdepartementets melding er klar: «Krav om personlig innmelding gjelder». Dette har departementet skrevet i en redegjørelse til Vårt Land, som er den samme tolkningen juridisk direktør hos Fylkesmann, Merethe Helstad, står på. Dermed er norske myndigheter rimelig entydige på at verken Den katolske kirke eller Svenske kyrkans norske avdeling kan føre opp medlemmer fra søsterkirke/moderkirke uten medlemmenes eksplisitte samtykke.

Politiet lar seg heller ikke påvirke av rapporten, men fortsetter etterforskningen.
– En slik rapport påvirker ikke hvordan vi gjør våre undersøkelser, sa politiadvokat Kristine Rusdal i Oslo politidistrikt til avisa Vårt Land.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus