Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den katolske kirke innrømmer nå at enkelte medlemsregistrerer i kirken i mer eller mindre grad brukte telefonkatalogen for å registrere medlemmer.
 Foto: faksimile

Den katolske kirke innrømmer nå at enkelte medlemsregistrerer i kirken i mer eller mindre grad brukte telefonkatalogen for å registrere medlemmer. Foto: faksimile

Biskopen i Den katolske kirke visste om medlemsrot

Medlemsregistrerere brukte telefonkatalogen

Biskopen i Den katolske kirke ble i 2012 gjort oppmerksom på at kirken registrerte intetanende personer som medlemmer. Likevel fortsatte praksisen.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2015 kl 08:45

Biskopen i Den katolske kirke ble i 2012 gjort oppmerksom på at kirken registrerte intetanende personer som medlemmer. Likevel fortsatte praksisen.

Den katolske kirken i Norge har registrert innvandrere fra katolske land som medlemmer, uten å spørre. Bisperådet vedtok i 2013 å avvikle praksisen, men den fortsatte likevel, skriver Dagbladet.

– Dessverre ble vedtaket ikke gjennomført umiddelbart, som det burde vært. I en presset arbeidssituasjon valgte vi minste motstands vei. Det har vi grunn til å beklage – og angre, skriver biskop Bernt Eidsvig.

67 000 hentet fra telefonkatalogen

I en epost til Fylkesmannen, og som Dagbladet erfarer er fra en ansatt Oslo katolske bispedømme, heter det at « i overkant av 67.000 personer er blitt lagt inn i registeret vårt av fem personer som vi vet alle i større eller mindre grad har benyttet telefonkatalogen som en av kildene».

Stemmer tallet 67.000, ville det kunne gi kirken minst 50 millioner kroner for mye i offentlige tilskudd bare i år, ifølge avisen.

Ifølge Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som administrerer tilskuddsordningen for trossamfunn, kan det dreie seg om lovbrudd som kan medføre straffansvar.

Kirken jobber nå med å rette opp i medlemslistene etter pålegg fra Fylkesmannen. Det er sendt ut brev til om lag 79.000 personer som er registrert i perioden 2010-2014. De som ikke svarer, blir oppringt fra et nyopprettet callsenter. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus