Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Den katolske kirke avviser anklagene

Oslo katolske bispedømme la mandag frem rapport om feilregistrerte medlemmer. Flere reagerer på manglende ydmykhet.

Publisert:

Den katolske kirke avviser at den har mottatt for mye i statsstøtte eller at noen regler er brutt i forbindelse med medlemsregistersaken, skriver NTB.

I en rapport som ble presentert mandag av Oslo katolske bispedømme avvises påstandene om medlemsjuks.

– Bispedømmets oppfatning er at vi ikke ha gjort noe ulovlig, sier fungerende administrativ leder Lisa Wade på en pressekonferanse mandag.

Mener de ikke har fått for mye tilskudd

Den katolske kirken mener altså at de ikke har mottatt tilskudd for flere medlemmer enn det de i realiteten har hatt. Wade påpeker at det trolig fins langt flere katolikker i Norge enn de som er registrert.

Wade sier videre at det er umulig å unngå feilregistreringer, men at Fylkesmannen må komme tilbake med sine vurderinger.

Fylkesmannen har anmeldt Oslo katolske bispedømme for å ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn som nye medlemmer.

Oslo katolske bispedømme, biskop Bernt Eidsvig og økonomisjefen er siktet for grovt bedrageri og medlemsjuks. Det skal dreie seg om 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år.

Må ha aktiv innmelding

Kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn i Human-Etisk Forbund (HEF) er personlig berørt av feilregistreringene. I Dagbladets DBTV-studio uttalte hun etter pressekonferansen at hun reagerte på at det ble snakket om Den katolske kirkes mulighet for medlemsvekst.

– De snakker om det å registrere innvandrere som et pedagogisk problem, at de ikke vet hvordan de skal melde seg inn. Svaret er ikke da å åpne telefonkatalogen, det er kommunikasjon og gode rutiner og tilrettelegging for innmelding, sa Bryn.

Hun viser blant annet til at det å bli medlem i HEF er et aktivt valg medlemmene må ta.

– Det kan ikke være sånn at vi havner i en livssynsorganisasjon uten at vi har valgt det selv. Det avgjørende nå er at Den katolske kirke forstår hva aktiv innmelding betyr. Dette er en prinsipiell sak om religionsfrihet.

Lite ydmykhet

Hos DBTV ble det for øvrig uttrykk forundring fra både Dagbladet-kommentator Anne Marte Blindheim og Vårt lands tro- og kirkeredaktør Trygve W. Jordheim over mangelen på ydmykhet i holdningen Den katolske kirke inntok på pressekonferansen.

Dagbladet-journalist Bjørn Kristiansen påpekte også at det ikke var samsvar mellom det DOslo katolske bispedømme kaller bekreftet medlemsliste og det Fylkesmannen i Oslo- og Akershus har bedt om. Fylkesmannen har bedt om sletting av alle feilregistrerte medlemmer.

Den katolske kirke viser i sin liste til feilregistrerte medlemmer som på forespørsel har bekreftet at de vil være medlem i trossamfunnet.

Utilfredstillende metode

Representant Lisa Wade for bispedømmet sa på pressekonferansen at tallet på feilregistrerte medlemmer er 7000.

– Noen medarbeidere valgte en utilfredsstillende metode for å kartlegge disse menneskene. Det var aldri bispedømmets hensikt å gjøre noe annet enn å identifisere de katolikkene som faktisk er i landet. Dessverre førte metoden som ble brukt til at en del mennesker ble feilaktig registrert. Noen av disse er katolikker som av ulike grunner ikke ønsker å stå i registeret, andre er ikke-katolikker, sa hun på pressekonferansen, som også er lagt ut i som tekst på katolsk.no

I følge rapporten er medlemstallet i Oslo Katolske bispedømmer per 13. mars 2015 ca 130.000. I 2014 mottok de tilskudd for ca 120.000 medlemmer.

Hele rapporten fra Den katolske kirke kan du lese her

Fritanke.no følger utviklingen i saken.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.