Kontakt
Human-Etisk Forbund mener det å støtte markeringen mot netthat er et prinsipielt forsvar for demokrati og ytringsfrihet. Foto: Shutterstock
Aksjonen mot netthat handler om å rydde «søppelet» i kommentarfeltet. – Det er et demokratisk problem når bøller i kommentarfeltene gjennom hat og hets greier å lukke munnen på moderate stemmer, sier Trond Enger.
Aslaug Olette Klausen
Publisert: 27.05.2019 kl 15:55
Sist oppdatert: 27.05.2019 kl 16:00
I morgen lanseres «Rusken på nett» – en aksjon mot netthat. Human-Etisk Forbund (HEF) har sluttet seg til. I en melding skriver HEF at årsaken til at forbundet velger å støtte markeringen mot netthat er et prinsipielt forsvar for demokrati og ytringsfrihet:
«Det er et demokratisk problem når bøller i kommentarfeltene gjennom hat og hets greier å lukke munnen på moderate stemmer, og når saklig og argumenterende debatt fortrenges til fordel for trusler og personsjikane. Vi mener det er riktig å støtte initiativ som prøver å gjøre noe med dette, spesielt når de har fått med seg så bred og solid støtte som her.»
– Vi tror på kraften i å samle og engasjere vanlige folk i kampen mot netthets, sier generalsekretær Trond Enger i HEF. Foto: HEF/Erik Fosheim Brandsborg
Overfor Fri tanke utdyper generalsekretær Trond Enger engasjementet:
– Det er åpenbart for meg at personhets, forsterket av ekkokamre, er med på å begrense den åpne, demokratiske samtalen som vi i HEF er grunnleggende opptatt av. Vi tror på kraften i å samle og engasjere vanlige folk i kampen mot netthets.
Aksjonen markeres med offisiell åpning på Youngstorget i Oslo. «Rusken på nett» kommer etter initiativ fra gruppen No hate, som har sin opprinnelse i bevegelsen Dugnad mot netthat.
– Netthat er i ferd med å true selve kjernen i demokratiet vårt, nemlig at vanlige mennesker kan føle seg trygge når de stiller til valg for å slåss for det de tror på. Derfor er det på tide å mobilisere alle som bryr seg om en åpen og trygg samfunnsdebatt til å rydde opp i søpla i kommentarfeltene og ta tilbake det gode diskusjonsklimaet før valgkampen begynner, sier Preben Carlsen, styreleder og grunnlegger av No hate til egne nettsider.
«Rusken på nett» har som mål å både øke kunnskap, bygge holdninger og mobilisere flest mulig mot netthatet. No hate vil i forbindelse med aksjonen lansere et netthatfilter, som ifølge nettsidene deres skal minne folk på konsekvensene av hatefulle ytringer før de deler dem. I tillegg vil det opprettes en ressursside for alle som har blitt utsatt for netthat, samt en Nettravn-ordning med formål å trygge det digitale nærmiljøet i samarbeid med skoler og foreldregrupper.
Men hvilken effekt kan en aksjon som dette få?
Forsker på nettkultur og ekstremisme Kristian Bjørkelo ved Universitet i Bergen tviler på om «Rusken på nett» vil få noen vesentlig betydning. Foto: Arnfinn Pettersen
– Problemet er at det er mange gode intensjoner, men så mye mer er det ikke, sier Bjørkelo.
Han etterlyser særlig en tydelig definisjon på hva netthat er.
– Uten en slik definisjon overlates forståelsen til den enkelte, og folk har veldig ulik oppfatning av hva netthat er. Skal man ha denne type dugnader trengs både tydelige definisjoner og klare målsetninger å jobbe mot. Ellers blir det med flotte vyer. Men for all del, intensjonen er god. Det er mye dritt der ute.
Heller ikke filteret som skal lanseres tirsdag har han stor tro på at vil få noen ønsket effekt. Én side av det er at det ikke vil kunne brukes på Facebook, som per i dag er den største debattarenaen. Den andre er funksjonen et filter vil ha.
– Når du poster noe på internett tror du at du poster noe bra. Det er ingen, eller svært få, som tror de selv er rasister, påpeker han.
– Facebook har jo en egen løsning med rapportering. Den ser vi at kan slå vilkårlig ut. Vi kan heller ikke drive å kaste ut anklager i hytt og pine. Det er for alvorlig til det. Vi kan ikke anklage gud og hvermann for å drive med netthat.
– Blir dette dermed en form for symbolhandling mer enn et effektivt virkemiddel? – Jeg er redd for det. Men for all del; symboler er fine å ha. Og jeg er spent på å se resultatet av denne dugnaden, sier Bjørkelo.
Trond Enger mener på sin side at det i seg selv er viktig å sette fokus på problematikken.
– Det er viktig å stå opp for noen verdier. Nå vil vi ha denne aksjonen i morgen. Og så får vi evaluere i etterkant hvilken effekt den har hatt, og om dette fører til at færre sprer netthat når det blir økt bevissthet, sier Enger.
Både statsminister Erna Solberg og en rekke organisasjoner stiller seg for øvrig bak aksjonen:
Amnesty International, Stopp Hatprat, Mental Helse Ungdom, Schibsted, Elkjøp, Telia, Kavlifondet, Norske Kvinners Sanitetsforening, Norges Institusjon for menneskerettigheter, Bellona, Kripos, Den Norske Kirke, Naturvernforbundet, Frelsesarmeen, Norsk Skuespillerforbund, NHO, DiMe - Diskrimineringshjelpen og Meglingsbenken, Telenor, Spiseforstyrrelsesforeningen, Muslimsk Dialognettverk, Røde Kors / Kors på halsen, Elvebakken VGS, Splay One, No hate, Høyskolen Kristiania, Redd Barna, WWF, Norsk Folkehjelp, Kommunenes Sentralorganisasjon.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.