Kontakt
Nå kan man bli med i speideren uten å forholde seg til noen gud. Bildet er fra NSF-speidernes landsleir i Åndalsnes 2009. Foto: NTB scanpix@Kjell Herskedal
– Vi vil inkludere flest mulig, sier speidersjefen. – En svært god nyhet, sier HEF-sjef og tidligere speider.
Even Gran
Publisert: 05.11.2018 kl 11:45
Sist oppdatert: 05.11.2018 kl 12:40
I april skrev vi hvordan Speiderlovens første paragraf har blitt endret fra «En speider er åpen for Gud og hans ord» til «En speider søker sin tro og respekterer andres».
På lørdag hadde Norges speiderforbund (NSF) landsmøte. Der ble også Speiderløftet endret, i tråd med endringen i Speiderloven.
Speiderløftet er den lovnaden alle speidere høytidelig må avlegge når de blir tatt opp som speidere. Tidligere lød dette løftet: «Jeg lover etter beste evne å være åpen for Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven». (vår utheving)
Det nye løftet lyder: «Jeg lover etter beste evne å søke mitt livssyn, hjelpe andre og leve etter speiderloven».
Den nye formuleringen i Speiderløftet ble første gang vedtatt på NSFs landsmøte i 2016, men kunne ikke bli endelig vedtatt før i år, ettersom endringer i Speiderløftet må behandles på to etterfølgende landsmøter.
Det nye løftet er resultatet av en grundig prosess i NSF gjennom de siste årene.
– Det har vært viktig for oss å bruke ord som speiderne kjenner seg igjen i. Nå har vi et løfte som er tidsriktig og framtidsrettet. Ordet livssyn dekker både religiøse og sekulære aspekter. Vi har vært opptatt av å kunne inkludere flest mulig, samtidig som et nytt løfte skal bygge tydelig opp under Norges speiderforbunds formål, sier speidersjef May-Britt Roald i en pressemelding.
Dette er andre gang NSFs speiderløfte endres i sekulær retning. Forrige gang Speiderløftet ble endret var på NSFs landsmøte i november 2006. Da ble ordlyden «Jeg lover etter beste evne å tjene Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven» endret til «Jeg lover etter beste evne å være åpen for Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven». (våre uthevinger)
Men fra og med 2018 er altså Gud helt ute av bildet. Nå holder det å «etter beste evne søke sitt livssyn».
Dermed har Norges Speiderforbund kommet en lang vei siden en humanistisk speidergruppe i Stavanger ble nektet å bli NSF-speidere i 2006 fordi de ikke ville være «åpen for Gud og hans ord».
Den humanistiske speiderlederen Marit K. Brandal sa den gangen at hun ikke synes det var riktig å hykle for å få være med i fellesskapet, mens daværende generalsekretær i NSF, Tore Torstad, slo fast at gudstro er helt grunnleggende for hele bevegelsen.
I dag er Marit Brandal svært fornøyd med at NSF endelig har åpnet opp for alle.
– Dette er helt fantastisk! Nå er man ikke lenger tvunget til å forholde seg til en religion for å være med i speideren. Det tok sine år, men det ble bra til slutt! sier hun til Fri tanke.
– Vil du gjøre et nytt forsøk på å lage en humanistisk speidergruppe som du gjorde i 2006?
– Jeg sier ikke absolutt nei til det, men det måtte i så fall bli et samarbeid med flere, sier hun.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, jubler også over endringen Norges Speiderforbund har vært gjennom.
– Dette åpner bevegelsen for mange flere. Det å «søke sitt livssyn» går dessuten godt sammen med de andre tingene speidere driver med, som å søke naturopplevelser. Det er mye bedre og riktigere i dagens samfunn å signalisere en åpen holdning til livssyn, enn å peke i retning av en spesiell tro, sier han.
Enger er selv gammel speider. Han har vært både patruljefører og ble en gang kretsmester i speiding for Nedre Buskerud krets, får vi vite. Han tror han selv ville ha følt seg mer hjemme i bevegelsen, også den gangen, hvis speiderløftet hadde vært mer inkluderende.
– Jeg var mest aktiv da jeg gikk på ungdomsskolen, tidlig på 90-tallet. Den gangen sa Speiderløftet at vi måtte «tjene Gud». Det synes jeg var litt rart, men som barn aksepterer man kanskje slikt lettere? Uansett ville jeg også den gangen ha følt meg mer bekvem og inkludert med den formuleringen Speiderløftet har fått nå, sier han.
Enger har inntrykk av at det er mange humanister som har et sterkt forhold til speideren.
– De nye, inkluderende formuleringene i speiderloven og speiderløftet åpner opp rommet for dem. Jeg vil gratulere Norges speiderforbund med endringen, sier Trond Enger.
Det er viktig å presisere at det nye speiderløftet bare gjelder Norges speiderforbund. De organiserer rundt halvparten av speiderne i Norge. Den andre halvdelen – KFUM og KFUK-speiderne – har en klarere kristen forankring.
Her lyder Speiderløftet «I tro på Guds hjelp lover jeg å tjene Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven», mens første paragraf i Speiderloven lyder «En speider er åpen for Gud».
Det er såvidt Fri tanke kjenner til ingen prosess blant KFUM og KFUK-speiderne om å endre dette.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.