Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Kulturdepartementet greier ikke å legge fram forslag til ny finansieringsordning for tro og livssyn på denne siden av høstens stortingsvalg.

Departementet har utsatt saken om penger til tro og livssyn

Departementet lovet at saken om ny finansieringordning for tros- og livssynssamfunn skulle sendes på høring før sommeren. Nå har de gitt opp. Saken kommer etter valget.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2017 kl 14:21

Kulturdepartementet har i en god stund jobbet med nye modeller for finansiering av Den norske kirke og de andre tros- og livssynssamfunnene. Målet er å sende forslagene ut på høring, og så komme med et lovforslag til Stortinget om ny finansieringsordning.

På et møte i februar orienterte fagdirektør Jørn Hagen fra Kulturdepartementet om at de den gangen hadde kommet forbi skissestadiet i det interne arbeidet, og lovte at saken ville blir sendt ut på høring før sommeren.

Departementet jobber med fem ulike modeller. Det er knyttet stor spenning til om de kommer til å løse dagens kostbare finansieringsordning gjennom å svekke likebehandlingsprinsippet mellom Den norske kirke og de andre, eller om man aksepterer at synkende medlemstall i Den norske kirke må føre til at også de får mindre penger – et prinsipp de andre tros- og livssynssamfunnene er underlagt. Les analyse her.

Både Human-Etisk Forbund og de andre tros- og livssynssamfunnene har blitt involvert i arbeidet med å utarbeide de fem modellene departementet skisserer.

Helleland: – Veldig komplekst, omfattende og utfordrende

Men nå får vi altså ikke vite hva departementet mener om saken med det første. Vårt Land meldte på fredag at saken er utsatt til høsten – etter valget.

Hvis det blir et regjeringsskifte, kan det bety en ytterligere utsettelse, avhengig av hva en eventuelt ny regjering og kulturminister måtte mene.

I tillegg til ny finansieringsordning for tros- og livssynssamfunn jobber Kulturdepartementet også med en stortingsmelding om en helhetlig tros- og livssynspolitikk, basert på Stålsett-utvalgets rapport fra 2013. Også denne stortingsmeldingen blir utsatt, melder Vårt Land, trolig til 2018.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland avviser overfor avisa at hun har brutt noen løfter når det gjelder tidsbruk.

– Vi har ikke gitt noen mer spesifikk dato enn at høringen skulle komme i løpet av 2017. Det er et veldig komplekst, omfattende og utfordrende arbeid som vi jobber for fullt med, sier hun.

HEF: – Skuffende

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, synes det er skuffende at departementet ikke har greid å levere før sommeren.

– De har hatt lang tid på seg, og de har gjentatte ganger lovet at dette skulle komme med dette før sommeren. Det er selvsagt skuffende at saken ser ut til å bli skjøvet ut til en uavklart regjeringssituasjon og et nytt storting, sier hun.

På den andre siden synes Mile det er greit at dette ikke blir et tema midt i valgkampen.

– Jeg tror ikke saken er tjent med å bli et tema i valgkampen. Da har alt en tendens til å bli veldig spisset. Her må det legges viktige prinsipper til grunn som likebehandling og religionsfrihet. Det er lett å glemme slike prinsipper når debatten rundt dagsaktuelle enkelthendelser tar overhånd og alt blir veldig opphetet, sier hun.

– Tror du en eventuell ny Ap-ledet regjering vil se annerledes på dette enn den nåværende regjeringen?

– Det er vanskelig å si. Jeg vil ikke spekulere i det. Dette er vel uansett en sak der enhver regjering vil prøve å samle et bredt flertall på Stortinget, slik at resultatet kan holde seg over tid, sier hun.

Det har ikke lykkes oss å få en kommentar fra Kulturdepartementet til denne saken i dag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...