Kritikk av islam får ofte ytterliggående muslimer ut i gatene. Dette bildet er fra Indonesia og protestene mot Basuki Tjahaja Purnama i 2017. Foto: Wikipedia commons@Cahaya Maulidian

Rektor irettesatte student for å ha skulket – ble drept

Studenten Faheem droppet undervisning for å delta på en islamist-demonstrasjon og ble irettesatt av rektor. Det var i seg selv blasfemi, mente studenten, og rektor måtte bøte med livet.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2018 kl 16:39

– Jeg har blitt opplært til å drepe blasfemikere og ikke være redd for å konfrontere dem som fornærmer Gud. Jeg drepte ham. Jeg innrømmer og tilstår det, skal drapsmannen ha sagt da han ble arrestert.

Dødssynden til den drepte rektoren ved Islamia College i den pakistanske byen Charsadda, Sareer Ahmed, skal ha vært at han irettesatte studenten for å ha droppet undervisning og dratt på en islamistisk demonstrasjon i hovedstaden Islamabad i protest mot foreslåtte oppmykninger i Pakistans blasfemilovgiving.

Dette mente drapamannen var så ille – ja, blasfemisk – at rektor fortjente å dø. Sareer Ahmed ble drept med seks skudd, melder avisa den engelskspråklige pakistanske avisa Dawn.

Islamistene ga seg ikke før alle krav var innfridd

I Pakistan risikerer man dødsstraff hvis man blir kjent skyldig i blasfemi, men landet aksepterer selvsagt ikke at folk tar loven i egne hender. Drapsmannen er derfor arrestert og er under etterforskning.

Nettstedet VOA-news melder at demonstrasjonene i Islamabad mot oppmykningene i blasfemiloven nærmest lammet den pakistanske hovedstaden i tre uker. De sluttet først da regjeringen ga etter for alle kravene fra islamistene, inkludert å fjerne justisministeren.

Løse beskyldninger om «blasfemi» kan føre til drap

Nyhetsnettstedet rapporterer om en svært amper stemning blant Pakistans islamister. Løse beskyldninger om blasfemi kan oppildne lynsjemobber til drap og mishandling av angivelige «blasfemikere».

Det så vi blant annet i april i fjor da studenten Mashal Khan ble sparket i hjel av illsinte islamister på i byen Mardan. Drapet på Mashal Khan har ført til store protester over hele Pakistan, og politiet har arrestert nesten 60 personer for å ha vært involvert i drapet.

Tidligere denne uka rapporterte vi om truslene mot ett av styremedlemmene i den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU, den kvinnelige sekulære aktivisten Gululai Ismail.

Minst 65 personer har blitt drept av islamistiske ekstremister i Pakistan på grunn av påstander om blasfemi siden 1990, melder avisa Dawn.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon