Kulturminister Trine Skei Grande vil presentere prinsippavklaringer og lovendringer for tros- og livssynssamfunn våren 2019, varsler departementet. FOTO: Stortinget

Ny lov om tros- og livssynssamfunn utsatt til våren 2019

Så langt har departementet lovet at saken skal behandles i løpet av 2018. Slik blir det ikke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.04.2018 kl 15:17

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, er fornøyd med at departementet nå legger legger fram stortingsmelding og lovforslag samlet.

– Man bør ikke låse seg fast i detaljer før de overordnede prinsippene er diskutert, så dette er en god nyhet, sier hun. FOTO: Human-Etisk Forbund

I går kom nyheten om at kulturminister Trine Skei Grande (V) vil slå sammen arbeidet med den nye, samlede loven for tros- og livssynssamfunn, som blant annet innebærer en ny finansieringsordning for tros- og livssynssamfunn, med en mer grunnleggende og prinsipiell stortingsmelding om i tros- og livssynspolitikk i Norge.

Sistnevnte er en oppfølging av Stålsett-utvalgets rapport «Det livssynsåpne samfunn» som ble lagt fram i januar 2013. Målet er å avklare prinsipielt og langsiktig hvor grensene skal gå mellom tros- og livssynssamfunnenes krav og behov, og storsamfunnets krav og behov.

– Viktig at det sees i sammenheng

Human-Etisk Forbund og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn er blant dem som har argumentert for at disse to prosessene burde sees i sammenheng. De har nå fått viljen sin.

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, som også satt i Stålsett-utvalget synes kulturministerens utspill er bra.

– Helst hadde vi sett at loven ble satt på pause og at man tok de overordnede prinsippene først, men dette er et stort framskritt. Det er mye bedre at begge deler ligger på bordet samtidig, sier hun.

Lovforslaget kommer ikke før våren 2019

At begge ting nå skal tas samtidig, fører imidlertid til at det blir mer arbeid for departementet. De har tidligere antydet at den nye tros- og livssynssamfunnsloven vil legges fram for Stortinget «i løpet av 2018».

Men nå melder Kulturdepartementet til Fritanke.no at det samlede forslaget til ny lov, samt stortingsmeldingen om helhetlig tros- og livssynspolitikk, ikke vil bli lagt fram før på våren i 2019 – altså om rundt ett år.

– Departementet mener det er hensiktsmessig at stortingsmeldingen om tros- og livssynspolitikken og lovproposisjonen om en ny lov for tros- og livssynsamfunn sees i sammenheng. Det tas sikte på at meldingen og lovproposisjonen oversendes Stortinget tidsnok til behandling i Stortinget under vårsesjonen 2019, skriver Kulturdepartementet i en epost til Fritanke.no

HEF: – Helt greit med utsettelse

Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund tar utsettelsen med ro.

– Det synes jeg er helt greit. Det er mye viktigere at de får jobbet grundig med dette, og at det som kommer er veloverveid og gjennomtenkt, enn at de forhaster seg, sier hun.

Sandvig er ikke bekymret for at diskusjonen rundt finansiering av tros- og livssynssamfunnene vil overskygge det mer prinsipielle arbeidet med en overordnet tros- og livssynspolitikk, noe Krfs Geir Jørgen Bekkevold advarte mot i gårsdagens Vårt Land.

– Jeg forstår bekymringen hans, men dette kunne jo Krf har avhjulpet ved å støtte oss som hele tiden har argumentert for at stortingsmeldingen burde behandles før man tar for seg loven. Det overordnede bør tas før man går løs på detaljene. Men når det ikke har blitt slik, er det likevel bedre å ta alt samtidig som kulturministeren foreslår. Diskusjonen om finansieringsordninger er jo allerede igang. Den vil vi få uansett, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

 
– Han ønsker opplagt å gi den katolske kirke en spesiell status

Frankrikes president Emmanuel Macron vil «reparere» forholdet mellom stat og kirke. Franske sekularister er bekymret for om han vil utfordre laïcité, mens menneskerettighetsekspert Ingvill Thorson Plesner ser andre tolkningsmuligheter.

David Silverman sparket fra American Atheists

Beskyldes for seksuelle overgrep.

Krf mener de har fått gjennomslag for gudstjenestetvang, Venstre nekter

– Det er den eneste rimelige tolkningen av vedtaksforslaget vi har blitt enig om, sier Hans Fredrik Grøvan (Krf). Frp og Venstre avviser tolkningen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse