Kontakt
Muhammed Hashem, som stod fram som ateist på egyptisk tv i fjor, har måttet flykte til Tyskland. Foto: Humanists International
I dag har Mohammad Hashem forståelse for at tv-verten reagerte så sterkt i videoen som gikk viralt i fjor.
Even Gran
Publisert: 22.11.2019 kl 14:00
Sist oppdatert: 22.11.2019 kl 14:01
I februar i fjor forklarte Mohammad Hashem på et direktesendt tv-intervju i Egypt at han er ateist og ikke tror det finnes noen gud. Han var invitert for å diskutere gudstro med en imam.
– Jeg trenger ikke religion for å ha moral eller bidra positivt til samfunnet, sa Hashem.
Det førte til stor oppstandelse i tv-studioet. Spesielt programlederen hisset seg voldsomt opp, og unnskyldte seg overfor seerne for å ha invitert en «kjetter» til programmet. Han rådet Hashem til å søke psykiatrisk behandling.
Et opptak fra tv-debatten ble tekstet på engelsk og gikk sin seiersgang på nettet. Vi skrev om det på Fri tanke også.
Etter tv-sendingen fikk Hashem en tøff tid. Det finnes mange historier som bekrefter at det er direkte livsfarlig å erklære åpent at man er ateist i Egypt.
I et intervju med Humanists International forteller Hashem hvordan politiet rundt en uke etter tv-sendingen banket på døra hans og ransaket leiligheten. De undersøkte telefonen hans på jakt etter ateistisk innhold. Det fantes det mye av på telefonen, men politiet oppdaget det ikke fordi det var på engelsk, forteller Hashem i et intervju med Giovanni Gaetani fra Humanists International.
Hashem sa ja til å bli intervjuet på tv i fjor, i et forsøk på å normalisere ateisme i Egypt.
– Jeg vet jo at det er nærmest et selvmordsoppdrag. Når man står fram på den måten, får man masse trøbbel. Du kan miste familien din, jobben din, få reiseforbud og bli fysisk angrepet. Jeg visste alt dette, men bestemte meg for å stille likevel. Noen må ofre noe hvis vi Egypts liberale eks-muslimer skal ha en sjanse, sier han.
Hashem unnskylder verten i tv-studioet for de voldsomme utfallene han kom med. Hadde ikke verten protestert, kunne han nemlig ha havnet i trøbbel selv.
– Hvis man lar en slik som meg komme til orde, blir man i mange egypteres øyne like skyldig. Så jeg skjønner at det var viktig for programlederen å distansere seg, sier Hashem.
Han forteller at en egyptisk tv-vert faktisk har havnet i fengsel for å ha intervjuet en homofil person på tv.
– Forfølgelsen av minoriteter i Egypt er så alvorlig at bare det å anerkjenne at de finnes, kan bli tolket av myndighetene som et forsøk på å normalisere avvik og dermed begå en forbrytelse, understreker han.
Hashem forteller at den store internasjonale spredningen videoen fikk i fjor, på mange måter beskyttet ham. Da ble det vanskeligere for regimet å fengsle og straffe ham, siden det ville ha ført til massiv internasjonal fordømmelse.
Likevel, det ble etter hvert så vanskelig for Mohammed Hashem å bo i Egypt at han bestemte seg for å rømme landet. Han fikk mye hjelp, blant annet fra Humanists International som jobber målrettet for å beskytte forfulgte ateister og humanister gjennom programmet «Protect humanists at risk».
Den 11. mai kom han til Tyskland, der han søkte asyl etter en lang og strabasiøs reise gjennom Asia og Sør-Amerika.
Nå går han på skole for å lære seg tysk og forbereder seg på et nytt liv i et nytt land. Han forteller imidlertid at han har blitt trakassert også i Tyskland av andre flyktninger, fordi han har vært åpen på nettet om at han er ateist og homofil. Han han nå flyttet til et annet sted i Tyskland, og forteller i intervjuet at han har lært en lekse.
– Jeg har lært at jeg ikke skal snakke så høyt om det. Men forhåpentligvis er det bare et midlertidig problem. Jeg håper snart jeg kan flytte til et sted der folk er mer tolerante, sier Mohammed Hashem.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
«Skal egypterne velge president eller farao», spør en twitrer før dagens presidentvalg i Egypt. Lavt oppmøte truer den ventede seierherrens legitimitet,, og særlig unge holder seg borte. (27.5.2014)
Tarek Yousef mener Det muslimske brorskapet enkelt kunne ha stoppet blodbadet i Egypt, men at de heller velger å ofre sine egne. (16.8.2013)