Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Al-Nasir Muhammad-moskeen i Kairo.
 Foto: Even Gran

Al-Nasir Muhammad-moskeen i Kairo. Foto: Even Gran

Egypt vurderer å totalforby ateisme

Blir loven vedtatt, må alle egyptere tro på Gud. Hvis ikke kan de bli straffet.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2018 kl 09:01

De som håpet at Egypt ville bevege seg i en mer åpen og liberal retning etter at Det muslimske brorskapet ble tvunget til å gå av sommeren 2013, har grunn til å være skuffet.

Siden da har general Abdel Fattah el-Sisi utviklet Egypt i en stadig mer autoritær og fordømmende retning. Det siste nå, er at det ligger et forslag i nasjonalforsamlingen om å forby ateisme.

Hvis forslaget blir vedtatt, blir det ganske enkelt forbudt ikke å tro på Gud.

Kan blir straffet selv om du ikke snakker om det

I dag blir ikke-troende egyptere forfulgt og fengslet hvis de ytrer sin ikke-tro offentlig, eller hvis de «fornærmer islam» som det gjerne heter i tiltalene. Egypt har allerede en blasfemilov som kan brukes mot åpen ateisme og religionskritikk.

Den nye loven som ble foreslått den 24. desember vil gjøre regelverket enda strengere. Hvis loven blir vedtatt blir det straffbart å være ateist. Det hjelper ikke om du er passiv og ikke snakker om det. Får myndighetene, på en eller annen måte, greie på at du ikke tror på Gud, kan du straffes.

– Det må bli kriminalisert og definert som forakt for religion ikke å tro på Gud. Ateister har ingen tro og prøver å fornærme de abrahamittiske religionene, sier forslagsstilleren Amro Hamroush. Han er leder for det egyptiske parlamentets religionskomite.

Lovforslaget støttes av den mest betydningsfulle muslimske organisasjonen i Egypt, Al-Azhar.

– Det er nødvendig å ha lover mot dem som øver vold mot menneskets naturlige instinkter. Det er nødvendig å straffe de som har blitt forført av ateisme, sier en talsperson for organisasjonen, Mohamed Zaki, ifølge den egyptiske avisa al-Shorouq.

Han slår fast at straffereaksjonene må være harde.

– Vi må stoppe denne giftige tankegangen fra å spre seg blant muslimer og ungdom, sier han.

Vanskelig å finne gode tall

Lovforslaget kommer som en reaksjon på tegn i samfunnet som tyder på at ateisme er i vekst.

Egypt har ført en hard linje mot ateister og ikke-religiøse i lang tid, ettersom temaet har kommet stadig høyere på den offentlige agendaen.

Mellom 2011 og 2013 dømte Egypt 27 av 42 som var tiltalt for å ha erklært seg som ateist, ifølge organisasjonen Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR). (kilde: The New Arab)

Senere har for eksempel studenten Karim al-Banna (21) blitt dømt til tre års fengsel for å ha erklært på Facebook at han er ateist. Nylig ble 29-år gamle Ibrahim Khalil arrestert for å administrere en Facebook-side som promoterer ateisme. Saken til Alber Saber har også blitt godt kjent. Fritanke.no har også skrevet om saken til Sherif Gaber. Det finnes mange andre eksempler.

I 2014 gikk en gruppe muslimske overhoder ut og erklærte at det finnes nøyaktig 866 ateister i Egypt – en nasjon på nesten 100 millioner mennesker. Tallet ble latterliggjort av de fleste utenforstående.

– At det bare finnes 866 ateister er bare tull. Det finnes flere bare her på al-Ashar-universitetet, kommenterte Rahab Kamal, en talsperson for organisasjonen The Secularists.

al-Ashar-universitetet er ansett for å være en av hovedsetene for opplæring i sunni-islam.

Tidligere stormufti i Egypt, Ali Gomaa, anslo i en debatt i september 2014 at rundt 12 prosent av landets ungdommer hadde blitt ateister, skriver avisa Egypt Today.

Det finnes ingen offisielle tall på hvor mange ateister det er i Egypt, ettersom det naturlig nok er vanskelig å få folk i Egypt til å si åpent at de ikke tror på Gud.

Fritanke.no advart: – Åpen ateisme kan få deg drept

Da Fritanke.no besøkte Egypt i februar 2013 ble vi advart mot å fortelle åpent at vi kom fra en livssynsorganisasjon som ikke har noen tro på Gud.

– Er du ateist, bør du rett og slett holde kjeft. Samfunnet her er ikke modent for dette. Åpen ateisme kan rett og slett få deg drept. Heldigvis vet ikke folk her hva «humanisme» er. Når du sier at du er fra «Norwegian Humanist Association» høres det bare fint og menneskevennlig ut. Det er ikke sikkert du ville ha fått samme velkomst hvis du hadde kommet fra «Norwegian Atheist Association», slo vår turguide Tarek Ali Yousef fast den gangen.

Les hele reportasjen