Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Buzzfeed skriver at reportasjen deres er basert på offisielle dokumenter, eposter og intervjuer med mer enn femti personer.

Buzzfeed skriver at reportasjen deres er basert på offisielle dokumenter, eposter og intervjuer med mer enn femti personer.

Skeptiker-kjendis anklages for seksuell trakassering

I 2015 ble han kåret til «Humanist of the year». Nå har den årelange hviskingen om oppførselen til fysikkprofessoren blitt til et rop.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2018 kl 12:10

– Skeptikere og ateister tror de er hevet over menneskelige svakheter som kjendisdyrking. Det gjør dem sårbare for å bli misbrukt av heltene sine. Vi ser det igjen og igjen, sier Skepchick-bloggeren Rebecca Watson til Buzzfeed.

Hun opplevde selv en flodbølge av sexistisk hets i etterkant av den såkalte «Elevatorgate»-saken i 2011. Les mer om det her.

Denne gangen er det en av skeptikerbevegelsens store navn, Lawrence Krauss, det er snakk om.

I mange år har fysikkprofessoren fra Arizona State University vært en av de mest etterspurte foredragsholderene i den internasjonale ikke-religiøse, sekulære bevegelsen. Han har vært fast gjest på humanist-, ateist- og skeptikerkonferanser verden rundt, inkludert konferanser i regi av Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjoner i ulike land.

I 2015 ble han kåret til «Humanist of the year» av American Humanist Association, Human-Etisk Forbunds amerikanske søsterorganisasjon, og i 2013 var Krauss hovedperson i dokumentarfilmen «The Unbelievers» sammen med biolog og en annen stor ateist-stjerne Richard Dawkins.

Med andre ord: Han er en av de største stjernene på den ikke-religiøse, sekulære humanisthimmelen.

Ryktene har svirret i mange år

Det var nettavisen Buzzfeed som sist torsdag publiserte en lang artikkel med mange alvorlige påstander om Lawrence Krauss’ oppførsel gjennom mange år.

Buzzfeed forteller blant annet historien til tidligere CFI-ansatte Melody Hensley som, smigret av den kjente professorens oppmerksomhet, som ung skeptiker ble med opp på hans hotellromm, der hun hevder å ha blitt lagt ned på senga mens Krauss prøvde å kysse henne og dra av henne klærne.

Buzzfeed forteller historien til Nora som ble aktivt sjekket opp av professoren under et intervju på kontoret hans, og vi kan lese historien til anonyme «A» som fikk beina sine befølt av Krauss under bordet mens hun satt ved siden av ham.

Dette er bare tre eksempler. Buzzfeed mener å kunne dokumentere at det i lang tid har blitt advart mot Krauss’ oppførsel i den sekulære bevegelsen. Advarslene har også sirkulert på universitetet han jobber. To universitet, ett i Ohio og ett i Ontario, Canada, skal ha bestemt seg for å nekte ham adgang til campus. Buzzfeed forteller om flere kvinner som har trukket seg tilbake fra skeptikerbevegelsen på grunn av professorens oppførsel.

Overtrampene inkluderer grenseoverskridende berøring av kvinner, seksuelt ladet stirring, upassende grove vitser og nedsettende kommentarer med seksuelt innhold. Buzzfeeds reportasje hevdes å være basert på offisielle dokumenter, eposter og intervjuer med mer enn femti personer.

Noen av anklagene mot Krauss har tidligere blitt publisert på ulike skeptikerblogger, men har raskt blitt fjernet igjen av frykt for injuriesøksmål. Dermed har beskyldningene stort sett sirkulert som rykter fram til nå.

Avviser alt og tar ikke selvkritikk

Lawrence Krauss avviser på det sterkeste påstandene til Buzzfeed. Hans versjon av hendelsene impliserer ikke noe overtramp fra hans side. Krauss tar ikke selvkritikk på noe punkt. Hendelsen på hotellrommet med Melody Hensley beskriver han som frivillig fra hennes side. Krauss sier at beslutningen om å slutte før det gikk for langt ble tatt av dem begge.

Hensley bestrider dette på det sterkeste.

– Det var definitivt et overgrep. Jeg ville ikke at de skulle skje. Det var ikke med mitt samtykke, sier hun.

Når Krauss blir spurt hvorfor han tror disse beskyldningene rettes mot ham, svarer han at det skyldes at han er en kjent person.

– Det er en kjent sak at kjendiser tiltrekker seg mange typer negativ oppmerksomhet. Det er ingenting av det som har kommet fram nå som antyder en annen forklaring, skriver han i en epost til Buzzfeed.

I 2015 fikk Lawrence Krauss utmerkelsen "Humanist of the year" av American Humanist Association, HEFs amerikanske søsterorganisasjon, under deres årskonferanse i Denver, Colorado.
 Foto: Even Gran

I 2015 fikk Lawrence Krauss utmerkelsen "Humanist of the year" av American Humanist Association, HEFs amerikanske søsterorganisasjon, under deres årskonferanse i Denver, Colorado. Foto: Even Gran

Strykes fra plakaten

Påstandene i Buzzfeed i forrige uke ser allerede ut til å ha fått konsekvenser. Ifølge nettavisen Gizmodo har arrangørene av konferansen «The Celebration of Science & Reason» bestemt seg for å stryke Krauss fra plakaten etter beskyldningene.

Skeptikerkonferansen NECSS, som i 2016 høstet storm for å ha strøket Richard Dawkins fra programmet på grunn av en provoserende tweet, har kommet med en uttalelse om at de, på grunn av avsløringene rundt Lawrence Krauss’ oppførsel, ikke ønsker ham på noen av sine kommende konferanser.

American Physical Society har også trukket tilbake en invitasjonen til Krauss for et møte de skal ha i april. Organisasjonen tar avstand fra alle former for trakassering og vil sikre en trygg og sikker atmosfære for alle, skriver de.

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA, American Humanist Association (AHA), som hedret Krauss med utmerkelsen «Humanist of the year» i 2015, har kommet med en sterk uttalelse etter avsløringene.

– Som humanister støtter vi kvinners rett til å bestemme over sin egen kropp. Vi støtter de modige kvinnene som tar til orde mot enhver form for seksuell trakassering, og vil oppfordre dem til å fortsette å ta til motmæle, sier styreleder i AHA, Rebecca Hale.

Generalsekretær i AHA, Roy Speckhardt, forsikrer at avsløringer av denne typen ikke vil bli ignorert i bevegelsen.

– Det er mange som har vært bekymret for at slike ting blir dysset ned. Som leder av den amerikanske humanistbevegelsen kan jeg forsikre alle om at vi ikke vil overse dette, sier han.

Det har Speckhardt blant annet løst ved å legge inn en lenke som omtaler anklagene mot Krauss alle steder på AHAs nettsted der Krauss er nevnt.

Sincere Kirabo, leder i AHAs «Feminist Humanist Alliance» slår fast at menn nyter fordeler av en patriarkalsk kultur som belønner hensynsløs oppførsel overfor kvinner og gir særfordeler for menn.

– Ateister er ikke unntatt fra dette. Det er vår jobb å aktivt utfordre disse strukturene, sier hun.

Hemant Mehta i ateistbloggen The Friendly Atheist synes Krauss svarer merkelig når han hevder at beskyldningene mot ham bare kommer fordi han er en kjent person.

– Det er mange foredragsholdere som er like kjente som Krauss, men som det ikke framsettes tilsvarende påstander om, skriver han.

Kritiserte Metoo i Sverige før avsløringene

I det siste, før Buzzfeed-artikkelen ble offentliggjort, har Krauss fått en del negativ oppmerksomhet fordi han har argumentert for at Metoo-avsløringene har gått for langt.

Det gjorde han også da han besøkte Sverige på Humanisternas høstkonferanse i november i fjor. Utfallene mot Metoo falt ikke i god jord hos de svenske humanistene.

– Krauss lyktes med å provosere mange av oss gjennom å snakke om Metoo ut fra et i hovedsak mannlig perspektiv. Det kjentes ikke helt gjennomtenkt, skriver Patrik Lindenfors fra HEFs svenske søsterorganisasjon på Facebook.

Lone Ree Milkær, styreleder i den danske humanistorganisasjonen Humanistisk Samfund, var også tilstede på den svenske konferansen. I diskusjonstråden under Lindenfors’ uttalelse avviser hun at uttalelsene til Krauss skyldes uvitenhet.

– I foredraget sitt trakk han fram fake news, klimafornekting og metoo som symptomer på den samme tendensen til manglende kritisk tenkning i dagens samfunn. Det synes jeg ikke er ok, skriver hun.

Buzzfeed har tidligere gått ut med tilsvarende beskyldninger mot en annen kjent skeptiker, Michael Shermer.

OPPDATERT 9.3.18:

Lawrence Krauss har svart på beskyldningene i et ni siders langt brev: – Buzzfeed blåser opp anonymt sladder