Kontakt
Da samtalepartnere i norske sykehus, fengsler og i militæret møttes til konferanse i oktober i fjor, var tittelen «Chaplaincy på norsk». Foto: Human-Etisk Forbund
Et overveldende flertall forbinder dette med kristendom, viser en ny britisk undersøkelse.
Even Gran
Publisert: 23.08.2017 kl 16:13
Sist oppdatert: 23.08.2017 kl 16:20
I sykehus, fengsler og i militæret i mange land er har det tradisjonelt vært vanlig å ansette prester for å støtte mennesker i en vanskelig livssituasjon og som er under mye stress. «Sjelesorg» har det tradisjonelt blitt kalt på norsk.
De siste tiårene har det blitt stadig mer vanlig å supplere prestene med «sjelesørgere» fra andre religioner og livssyn også. I Storbritannia og USA har det vært vanlig å kalle disse «humanist chaplains», eller «humanistiske kapellaner», som vi kanskje kan kalle det på norsk. I Norge har Forsvaret nylig ansatt en «feltlivssynshumanist» og en «feltimam».
På mandag offentliggjorde Humanists UK (tidligere British Humanist Association) en undersøkelse som antyder at man kanskje burde gå bort fra ordet «chaplain» i disse sammenhengene, hvis man er ikke-kristen. Meningsmålingsinstituttet Yougov finner nemlig at hele 83 prosent av de spurte oppfatter en «chaplain» som kristen.
– Resultatene støtter de som mener at «chaplain» ikke er et godt ord å bruke på en ikke-religiøs samtalepartner, konkluderer det nettbaserte meningsmålingsinstituttet.
Undersøkelsen viser også at de færreste har prøvd eller er interessert i samtaletjenester av den typen som i dag tilbys i Storbritannia.
Det er også verdt å merke seg at kristne personer markerer seg som både mer interessert i, og mer hyppige brukere av slike tjenester, som altså tradisjonelt har vært kristen. Yougov finner videre sterk støtte blant alle spurte, også de kristne, for at slike samtaletjenester bør utvides også med ikke-religiøse samtalepartnere.
Undersøkelsen er bestilt i forbindelse med at Humanists UK på mandag lanserte sitt eget samtaleprosjekt «The Non-Religious Pastoral Support Network».
De mener det er stort behov for en ikke-religiøs samtaletjeneste, og støtter seg selvsagt til den ferske undersøkelsen som underbygger dette, men også til en undersøkelse som ble offentliggjort i sommer som viste at 53 prosent, altså et flertall, av den britiske befolkningen betegner seg som «ikke-religiøse».
I sommer kom det en undersøkelse som viser at over halvparten av britene betegner seg som ikke-religiøse. Da burde det også være rom for ikke-religiøse samtalepartnere i offentlige institusjoner, mener Humanists UK.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.