Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

«Da jeg startet i denne organisasjonen kunne man kanskje tro at den som skulle lede Humanistisk Ungdom i 2019 kunne lene seg litt tilbake. Men nå som KrF kan bestemme over kvinners kropper og skoleelever må gå i kirka, fordi Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg tror på gud, ser det ikke ut som jeg trenger å finne fram godstolen likevel.» Øistein Sommerfeldt Lysne (i midten) er ny leder i Humanistisk Ungdom, med seg får han Rebecca Ponce (t.v.) som politisk nestleder og Victoria Opheim Galåen som organisatorisk nestleder. Foto: Aslaug Olette Klausen

Humanistisk Ungdoms landsmøte:

Vil ta statsstøtten fra trossamfunn som «helbreder» homofili

Helgens landsmøte i Humanistisk Ungdom har valgt ny ledertrio og meislet politikk for det neste åre. Blant vedtakene er at ungdomsorganisasjonen vil ta støtten fra trossamfunn som driver eller oppfordrer til «omvendingsterapi» av homofile.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2019 kl 15:12

I helgen arrangerte Humanistisk (HU) sitt 12. årsmøte. 37 delegater og varadelegater fra 12 ulike lokallag fra Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon var samlet på Tonsenhagen skole i Oslo.

Vil begrense religiøs moralisme

Blant sakene vedtatt på ungdommens landsmøte, var ny skoleplattform for 2019–2021. Her har det ifølge en pressemelding fra HU ikke skjedd store endringer. To av HUs skolepolitiske kulepunkter er at skolens seksualundervisning ikke må være heteronormativ og heller ikke fremmedgjøre andre legninger, HU ønsker en ny og mer inkluderende undervisning på dette området; og at religiøse privatskoler skal fratas statsstøtte.

– Religiøse privatskoler gir unge et skjevt bilde av verden, og har gjentatte ganger vist seg å blande inn religiøs moralisme i flere fag. Det finnes for eksempel tilfeller hvor seksualundervisning har blitt holdt tilbake og tilfeller hvor skapelsesteorien blir lagt fram som god fisk, sier HUs nye leder, Øistein Sommerfeldt Lysne (22), ifølge pressemeldingen.

Nei til omvendelsesterapi

I en politisk uttalelse tok HU også avstand fra omvendelsesterapi og går inn for at tros- og livssynssamfunn som driver med «omvendelsesterapi» av LHBT-personer skal miste statsstøtten.

I tillegg kom landsmøtet med en uttalelse om Den norske kirke «spøkelsesmedlemmer»: HU mener at alle medlemmer i Den norske kirke må aktivt bekrefte sitt medlemskap. Organisasjonen går hardt ut mot at man kan meldes inn i et trossamfunn ved dåp og aldri trenger å bli påminnet medlemskapet siden.

Nye tillitsvalgte

Landsmøtet valgte også nytt sentralstyre. Som eneste kandidat ble nåværende politisk nestleder, Øistein Sommerfeldt Lysne, valgt som ny leder etter Kristoffer Stokkeland. Med seg i ledelsen får han han Rebecca Ponce (20) som ny politisk nestleder og Victoria Opheim Galåen (17) som ny organisatorisk nestleder. Ellers er det stor utskiftning i Sentralstyret. Bare to av styremedlemmene fra siste periode, Stine Tuastad og Iver Daaland Åse, fortsetter, mens hele seks stykker er nye: De er Lydia Lindgren, Hans Christian Knudsen, Sina Inngjerdingen, Vestein Lauritzen, Sofie Takvam og Daniella Widerøe.

Den nyvalgte lederen er ikke redd for hvordan det skal gå med et så ferskt styre.

– Jeg har fått med meg en engasjert gjeng som alle har gjort fantastiske jobber i lokallagene sine. Jeg har ingen tvil om at dette blir et knallbra styre.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...