Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Menigheten ønsker seg ny kirke på Frekahug selv om man kan komme seg til tre ulike kirker på under ti minutter.
 Foto: Google maps/Fri tanke

Menigheten ønsker seg ny kirke på Frekahug selv om man kan komme seg til tre ulike kirker på under ti minutter. Foto: Google maps/Fri tanke

Vil bruke 70 mill. på ny kirke selv om stadig færre i kommunen går i kirken

Oppmøtet har gått ned med 11 prosent siden 2015. Likevel vil Høyre, KrF, Sp og Frp bruke 70 millioner på en kirke nummer to.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2018 kl 16:11

Det er for tiden stor debatt i Meland kommune nord for Bergen om kommunen skal være med på å finansiere en ny kirke i kommunen. Det finnes allerede en kirke med plass til 380 personer i øykommunen.

I august sluttet Formannskapet seg til en intensjonsavtale om at kommunen setter av 70 millioner kroner til formålet, samt forplikter seg til å skaffe en tomt sentralt i kommunesenteret Frekhaug.

Et flertall av Høyre, Sp, KrF og Frp sluttet seg til avtalen da saken var oppe i Formannskapet i august, mens mindretallet fra Ap og Venstre bare ønsket å avtalen «til orientering».

Saken skal etter planen endelig vedtas under budsjettbehandlingen den 12. desember.

Nedgang i kirkebesøk

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kirkeoppmøtet i Meland kommune har gått ned siden 2006.

Etter en bunnår i 2013 tok det seg opp i 2014 og 2015, før det sank igjen i 2016 og 2017. Nedgangen fra 2015 til 2017 er på elleve prosent.

Nasjonalt er det en klar tendens til at oppmøte på gudtjenester er på vei ned. Nylig kom det en undersøkelse fra KA som viser at hver tiende kirke i Norge brukes sjeldnere enn én gang per måned.

OPPDATERT: Artikkelen er endret etter at SSB sendte oss statistikk på kirkebesøk bare for Meland kommune tilbake til 2006.

Kirkeoppmøtet har gått ned i Meland kommune siden 2006. Vi har lagt til tall for 2017 nederst. Kilde: SSB.

Kirkeoppmøtet har gått ned i Meland kommune siden 2006. Vi har lagt til tall for 2017 nederst. Kilde: SSB.

Vil heller ha livssynsnøytralt seremonirom

Torsdag i forrige uke arrangerte Human-Etisk Forbund et debattmøte om saken. Forbundet mener at hvis kommunen først skal bruke 70 millioner kroner, burde man heller bygge et flerbrukshus eller kulturhus som også kan inneholde et livssynsnøytralt seremonirom.

– De bør heller bygge et hus som er åpent for alle. 63 prosent av befolkningen kan tenke seg å bli begravet fra et annet sted enn en kirke, sa Harry Lunde fra Nordhordland HEF under møtet, ifølge avisa Strilen.

Behovet for et livssynsnøytralt seremonirom i kommunen ble nylig aktualisert da lokalavisa Nordhordland intervjuet Marianne Erstad om hva som skjedde da moren hennes skulle gravlegges humanistisk i fjor. Da de skulle bære kisten ut av lokalet, viste det seg at døren var for smal.

– Vi måtte klistre oss opp i kista og gå sidelengs ut døra. Det var uverdig og lite høytidelig, sier hun til avisa.

Vil ha kirke for alle

De som vil ha kirke, argumenterer med at de vil ha en moderne kulturkirke som er åpen for mange slags aktiviteter, og som hele befolkningen kan bruke.

Femten innsendere skriver i et innlegg i avisa Nordhordland at de ser for seg «et felles vrimleområde der folk sitter rundt småbord og koser seg, der barn kan komme og få leksehjelp, der det kan være kor- eller bandøvinger. Eller rett og slett en fullsatt gudstjeneste».

Harry Lunde fra Nordhordland lokallag av Human-Etisk Forbund mener man heller bør kalle noe slikt et kulturhus.

– Hvorfor kan man ikke kalle det et kulturhus når det på alle vis har kulturhusets kjennetegn? Hvorfor er det så umåtelig viktig å kalle det en kirke, spør han.

Lunde ser ikke poenget med å bygge særskilte hus for kulturarbeid i kirkens regi.

– Hva er det som er så spesielt med kirkelige aktiviteter at det ikke er mulig å dele rom med andre, spør han.

Det hører med til historien at det allerede ligger en såkalt arbeidskirke i Knarvik i nabokommunen Lindås, rundt fem kilometer fra Frekhaug der man ønsker å bygge den nye kirken.

Tror saken blir utsatt

Harry Lunde sier til Fri tanke at han ikke tror det blir satt av noe penger til å bygge ny kirke i budsjettmøtet den 12. desember.

– Det har så langt vært et flertall for kirke med Høyre, Sp, KrF og Frp, men nå har jeg inntrykk av at mange av dem begynner å bli i tvil. På møtet vi arrangerte sist torsdag kom det signaler både fra Høyre og Frp om dette. Meland kommune trenger både ny ungdomsskole og svømmebasseng. I tillegg ønsker mange seg et kulturhus med livssynsnøytralt seremonilokale. Stadig flere begynner å innse at slike ting bør prioriteres høyere enn en ny kirke, sier han til Fri tanke.

Et annet problem for de som ønsker ny kirke, er at Meland kommune skal slås sammen med Lindås og Radøy kommuner fra og med 2020, og at de tre kommunene har en avtale om at det ikke skal gjøres investeringer som ikke er fullfinansiert.

– Jeg tror ikke det blir noe flertall for dette på budsjettmøtet i desember, sier Lunde.

#kirkebyggingVis flere

#prioriteringerVis flere

#kommunerVis flere

Ulovlig for Kongsberg å ansette kommuneprest

Juridisk utredning:

Ulovlig for Kongsberg å ansette kommuneprest

Human-Etisk Forbund har bedt en advokat vurdere om Kongsberg kommune har lov til å ansette en kommuneprest.

Vil bruke 70 mill. på ny kirke selv om stadig færre i kommunen går i kirken

Vil bruke 70 mill. på ny kirke selv om stadig færre i kommunen går i kirken

Prioriterer kirke over ungdomsskole.