Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jone Lea vil ikke at Sola kommune skal prioritere ny kirke i en tid da stadig færre oppsøker kirken, og stadig flere melder seg ut.

Jone Lea vil ikke at Sola kommune skal prioritere ny kirke i en tid da stadig færre oppsøker kirken, og stadig flere melder seg ut.

Sola kommune prioriterer ny kirke tross krisebudsjett

– Som å kjøpe en ny familiehytte når du ikke har råd til mat, sier aksjonsleder mot ny kirke, Jone Lea, om Sola kommunens prioriteringer.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2017 kl 15:10

Diskusjonen om hvorvidt man bør bygge en ny kirke i kommunesenteret Solakrossen har gått i lang tid.

I fjor mente Kjetil Nordbø, daværende lokallagsleder av Human-Etisk Forbund i Stavanger, at tida har løpt fra nybygging av kirker. Årsaken er hvordan bruken av Den norske kirkes seremonier går jevnt nedover, og hvordan kirken stadig mister medlemmer.

For et år siden ble det også offentliggjort en spørreundersøkelse blant kommunens innbyggere, delvis finansiert av Human-Etisk Forbund. Resultatet ble 66 prosent mot bygging av ny kirke.

– Hårreisende prioritering

Flertallspolitikerne fra H, KrF og V står likevel fast på at kommunen skal prioritere å få bygget den nye kirken, til tross for store kutt i det framlagte budsjettforslaget for 2018.

Dette provoserer Jone Lea. Han administrerer Facebook-gruppa «Nei til bygging av ny kirke til 90 millioner i Solakrossen».

– Det skal bli færre lærere, prisen på kulturskole, SFO og barnehager økes, barnehageplasser legges ned, og det foreslås mindre penger til vedlikehold av bygninger og veier. Det er lenge siden kommunen har vært nødt til å kutte så mye. Likevel ser vi at den nye kirken ligger inne i budsjettforslaget. Rådmannen sier til og med at «dette er en nødvendig investering og ikke en luksusinvestering». Å bygge denne kirken er hårreisende i situasjonen kommunen befinner seg i, sier han.

Lea avviser forklaringer om at dette handler om to budsjetter, investeringsbudsjettet og driftsbudsjettet.

– Det blir som å si at en familie der en av foreldre nettopp har mistet jobben, kjøper en ny hytte og forsvarer det med at hytta ikke har noe med matbudsjettet å gjøre. Dessuten går selvsagt en slik ny kirke ut over driftsbudsjettet. Renter, avdrag og andre driftskostnader til kirken vil utgjøre rundt fem millioner hvert år i flere tiår framover, sier han.

Lea legger til at det allerede er fem kirker i kommunen som står halvtomme eller nesten uten besøk.

– Antallet dåpshandlinger er halvert på sju år. Det er veldig mye som tilsier at dette ikke er fornuftig bruk av skattepengene våre, sier han.

Lea er overbevist om at motstanden mot kirkeplanene er mye større nå, enn de 66 prosentene av innbyggerne som svarte at de var imot planene i fjor.

– Prosjektet har blitt mye mer kjent siden i fjor, og folk setter i større grad kirkeplanene opp mot de store kuttene som foreslås, sier han.

Ordføreren: – Utgiftene kommer ikke før i 2020

Ordfører i Sola, Ole Ueland (H), sier til Fritanke.no at han har respekt for de som mener at ny kirke ikke bør prioriteres, men understreker at dette er et prosjekt som er planlagt i lang tid.

– Det er allerede gjennomført en arkitektkonkurranse og tomten er satt av i vår plan for utvikling av Sola sentrum. Jeg er opptatt av at vi skal holde det vi har lovet, skriver han i en epost til Fritanke.no.

Ordføreren presiserer at befolkningen i Sola har økt mye de siste årene, og at den nye kirken skal betjene store nye boligområder som er bygget ut og som er planlagt sentralt i kommunen. Kirken i Sola driver dessuten mye viktig frivillig arbeid for mange innbyggere i kommunen og trenger hensiktsmessige lokaler til dette arbeidet, presiserer han.

Ueland forklarer den trange kommuneøkonomien med fall i skatteinntekter på grunn av oljekrisen. Han håper imidlertid dette vil bedre seg i løpet av de nærmeste årene, og mener at de derfor kan gå i gang med å bygge kirken nå.

– Vi må omstille og kutte i driftsbudsjettet i år og neste år for å unngå å drive med underskudd. Men dette må vi gjøre uavhengig av om det skal bygges kirke eller ikke. Den nye kirken skal ferdigstilles i 2020 og utgiftene vil først og fremst komme etter dette, skriver han.

Ordføreren understreker at kommunen allerede har bygget et livssynssåpent seremonibygg, samt at kommunens kulturhus jevnlig brukes av Human-Etisk Forbund til navnefester og lignende.

Han presiserer at den korrekte summen som Sola kommune skal investere i ny kirke er 83,25 millioner kroner. Menigheten skal selv bidra med totalt 8 millioner.