Kontakt
Det sittende hovedstyret: Fra venstre, økonomileder Kjersti Øyslebø Brataas, Andreas Heldal-Lund, tidligere HU-leder Lars-Petter Helgestad er siden bildet ble tatt i 2009 byttet ut med nåværende HU-leder Dan-Raoul Miranda, Anja Jergel Vestvold, Lillian Hjorth, Leonid Rødsten,Baard Thalberg,Randi Hermanrud,ansattes representant Reidar Thorsen og Åse Kleveland. Foto: Even Gran
Human-Etisk Forbunds landsmøte siste helg i mai skal velge nytt hovedstyre til organisasjonen. Hvem skal lede organisasjonen da? Valgkomiteen holder fortsatt kortene tett til brystet, men avslører hva de mener er et godt styre.
Kirsti Bergh
Publisert: 01.03.2011 kl 12:53
Sist oppdatert: 01.03.2011 kl 13:56
Styreleder Åse Kleveland tar gjenvalg, og det ønsker også flere av dagens styremedlemmer å gjøre. Samtidig har valgkomiteen i Human-Etisk Forbund (HEF) sittet ringside og fulgt hovedstyrets arbeid siden forrige valg. Komiteen skal snart levere sin innstilling til landsmøtet, men hva medlemmene der er kommet fram til, er fortsatt hemmelig. De har snakket med alle, konferert med tillitsvalgte landet over og fått inn mange forslag på kandidater – gamle og nye navn.
– Vi nærmer oss noe, sier leder i komiteen, Grethe Brunæs, hemmelighetsfullt når Fritanke.no møter tre av komitémedlemmene til en prat. Etter at dette intervjuet ble gjort, har Tom Hedalen trukket seg fordi han er fremmet som kandidat til hovedstyrevalget og har takket ja. Valgkomiteen består nå av Grethe Brunæs, Helga Alver og Einar Morten Lassesen. Steinar Nilsen trakk seg tidligere i perioden.
Hovedstyret i Human-Etisk Forbund (HEF) er det øverste valgte organet i organisasjonen mellom landsmøtene. Det tar beslutningene og skal legge visjonene for hvor organisasjonen beveger seg. Valgkomiteen har intervjuet alle de sittende styremedlemmer. Ut fra hvem som har sagt at de vil fortsette og hvem som har sagt at de ikke tar gjenvalg, har de vurdert hvilke grep de synes bør tas for at kabalen skal gå opp på den måten de synes er best.
Så siden vi ikke får innsyn i hvilke navn valgkomiteen har på blokka, spør vi hvordan de som skal innstille overfor landsmøtet tenker rundt arbeidet med å innstille et best mulig hovedstyre for organisasjonen.
– Når vi skal sette opp et forslag til styresammensetning, er det for oss en kabal man må se langsiktig på. Det vi er veldig opptatt av er å få et mangfold i sammensetningen, både på kompetanse og i forhold til hva de er engasjert i. Vi har fått mange forslag, men kan for eksempel ikke ha tre innenfor samme kategori. Vi må passe på at vi supplerer med ulike typer kompetanse osv, poengterer Einar Morten Lassesen.
I en landsdekkende organisasjon som HEF er det nemlig mange hensyn å ta når personer skal innstilles til forbundets øverste organ. De ulike landsdelene skal representeres, det skal være kjønnsbalanse og spredning i alder, blant annet.
– Det er en stor kabal som skal gå opp, men vi begynner på fagligheten og det de er opptatt av, og deretter tenker vi kjønn, geografi osv., men dette er en utfordring å kommunisere overfor landsmøtet. Hvis vi skulle foreslå sju kvinner i styret, vil man veldig tydelig se kjønnsskjevheten, men ikke umiddelbart hvordan de sju ivaretar ulik kompetanse, sier Lassesen.
Kompetansen hovedstyret må besitte er blant annet organisasjonskompetanse og kunnskap om organisasjonen, samt forståelse for hovedstyrets rolle i organisasjonen.
– Hovedstyret er det øverste styret mellom landsmøtene, så det er viktig at det er bevisst sin oppgave. Som det at det er styret som skal styre og ikke administrasjonen, sier Grete Brunæs.
Det har vært år der valgkomiteens innstilling har skapt hurlumhei på landsmøtet. Denne valgkomiteen er veldig klar over at landsmøtet har siste ord, og at det ikke er sikkert de vil følge valgkomiteens innstilling. Men de håper selvsagt på å få til et oppsett som landsmøtet vil bifalle.
– Det er ikke noe poeng for oss å provosere landsmøtet. Vi har jo ikke noe annet å tjene enn å få et velfungerende og bra styre. Både for administrasjonen og for styret.
– Så hva vil et velfungerende styre si?
– Det er et styre som tørr å ta beslutninger, som tørr å ta politiske valg, sier Lassesen.
– Er det også viktig at styret er humanistisk visjonært? Kan det blir for mange organisasjonsmennesker?
– Åja, ja ja, svarer valgkomiteen samstemte.
– Det er viktig med noen som kan løfte blikket, sier Lassesen.
– Det er jo ikke et forretningsministerium vi er ute etter, sier Hedalen.
– Men det blir feil hvis man bare har folk med vyer som ikke klarer å trekke det ned i praksis. Det blir lett for luftig, sier Lassesen.
– Vi må ha med grasrota, vi må ha noen visjonære, og vi må ha noen som ser forretningsmessig framover, fordi vi er store, understreker Brunæs.
Ifølge valgkomiteen er dagens styre velfungerende, men med rom for forbedring.
– Det vil være mer enn to utskiftninger i vårt styre. Vi legger opp til mye kontinuitet, men det må jo også komme nye krefter til. Og når noen utskiftninger skjer, kan det få konsekvenser for andre igjen for at helhetskabalen skal gå opp.
– Hvor lenge er det sunt at et styremedlem sitter?
– Det handler ikke nødvendigvis om år, men om motivasjon og engasjement, om hvorvidt du har guts og kampviljen inne, mener Lassesen.
– Har dere fått mange forslag på navn fra organisasjonen?
– Åja, det har vi, sier Brunæs.
– Vi ser for eksempel at opprettelsen av Humanistisk Ungdom har gitt avkastning. Mange forslag med bakgrunn derfra, og det er veldig spennende, sier Hedalen.
Valgkomiteens innstilling er klar i midten av mars.
Les også: Styreleder Åse Kleveland tar gjenvalg Valgkomitémedlem ble styrekandidat
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
– I Drammen kom jeg meg ikke ut av stemmelokalet før en overivrig kirkevalgsmedarbeider aktivt prøvde å få meg til å avgi stemme til kirkevalget også, skrev Tom Hedalen på Facebook i går. (15.9.2015)