Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Utmelding.no har laget en app som kan installeres både på Iphone og Android.

Utmelding.no har laget en app som kan installeres både på Iphone og Android.

Utmelding.no nesten godkjent av Datatilsynet

– Vi tolker dette som en seier. Nå håper vi Den norske kirke godkjenner de krypterte meldingene våre, sier Erling Løken Andersen fra Utmelding.no.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.09.2015 kl 16:09

For rundt et år siden ble det oppstuss rundt en ny tjeneste på nettet som skulle hjelpe folk med å melde seg ut av statskirken – Utmelding.no.

Kirken ønsket ikke å godkjenne utmeldingene fra tjenesten, fordi de ikke var signert. Utmelding.no fikset saken, og tilbød folk å scanne de signerte utmeldingsskjemaene sine. Dermed burde det være i orden. Men Datatilsynet var ikke fornøyd. I mars 2015 sendte de et brev med beskjed om at Utmelding.no måtte stenges fordi de ikke var godkjent til å håndtere sensitive personopplysninger.

Utmelding.no meldte så at de slett ikke lagrer noen sensitiv informasjon, men bare hjelper brukerne til å sende melding til Den norske kirke, i form av en scannet/fotografert utmeldingsblankett som er signert. Kulturdepartementet ga i i oktober 2014 beskjed om at dette er en akseptert måte å melde seg ut på.

Dette hadde ikke Datatilsynet fått med seg da de beordret tjenesten nedlagt i februar 2015. Derfor sendte de et nytt brev den 18. august der de frafaller påstandene om at Utmelding.no opererer i strid med personvernbestemmelsene.

Nå er det bare ett hensyn som gjenstår før Datatilsynet synes Utmelding.no kan aksepteres, og det er at pdf-dokumentene med signerte utmeldingsblanketter må sendes kryptert.

En seier

Det har Erling Løken Andersen fra Utmelding.no tenkt å gjøre noe med, men da er han avhengig av kirkens hjelp.

– Det er ingen sak for oss å lage en kryptert løsning, men da må kirken få en dekrypteringsnøkkel slik at de greier å lese filene. Sier de ja til dette, så er saken løst, sier Løken Andersen til Fritanke.no.

Han tolker uttalelsen fra Datatilsynet som en seier.

– Dette er veldig bra for tjenesten vår. Vedtaket underbygger at dette er en tjeneste som oppfyller et samfunnsbehov, sier han.

Løken Andersen forteller at det nå finnes bare to mulige veier saken kan gå, og i begge tilfeller vil Utmelding.no leve videre.

– Enten lager vi en kryptert løsning som kirken aksepterer å motta og dekryptere, eller så lager vi løsningen slik at pdf-ene genereres direkte på brukernes telefon, i appen vår, og derfra sendes ukryptert via mailprogrammet som den enkelte bruker har på sin mobil, sier han.

– Hva tror du Datatilsynet vil si på det?

– Det kan de ikke si noe på, for da er det ikke lenger vi som sender beskjed til kirken. Det er det hver enkelt bruker som gjør, med sin egen epostadresse, nøyaktig slik Kulturdepartementet har sagt at det skal gjøres. Datatilsynet kan ikke nekte enkeltmennesker å sende sine egne personopplysninger til Den norske kirke ukryptert fra sin egen epostadresse, sier han.

– Hva skjer i mellomtiden? Er tjenesten i drift?

– Ja, den er det. Vi har søkt om å få ha tjenesten oppe i seks uker til vi får en krypteringsløsning på plass. Vi har ikke fått svar, men vi antar at det er ok. Datatilsynet har ikke gitt oss noen beskjed om å stenge tjenesten umiddelbart, sier han.

Løken Andersen forteller at tjenesten er godt brukt. Det går litt opp og ned, men tallet ligger på noen tusen i måneden.

– Vi har bare tall på hvor mange som bruker appen. Vi vet ikke hvor mange som faktisk melder seg ut av kirken. Denne måneden har det vært 2000 brukere. I forrige måned var det vel 5000, så var det en måned med 2500 og før der igjen var det rundt 1500. Det går litt sånn opp og ned ettersom hva som er på medieagendaen. Så langt i år har 15000 brukt appen, forteller han.

Vi har ikke fått kontakt med Den norske kirke for en kommentar til denne saken i dag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus