Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Erling L. Andresen synes det er svært uheldig at kirken ikke har egen elektronisk utmeldingsløsning, særlig når det er dokumentert at kirken ikke er etterrettelig om egne medlemstall. Derfor lanserer han egen app
 Foto: Christoph Neumann / Fritanke.no

Erling L. Andresen synes det er svært uheldig at kirken ikke har egen elektronisk utmeldingsløsning, særlig når det er dokumentert at kirken ikke er etterrettelig om egne medlemstall. Derfor lanserer han egen app Foto: Christoph Neumann / Fritanke.no

Nå er utmeldings-appen her

Mannen bak utmelding.no kommer med ny løsning for utmelding av kirken. Skal tilfredsstille departementets krav.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2015 kl 13:32

I fjor høst skapte Erling L. Andersen utmeldingskaos for kirken da han opprettet siden utmelding.no. Her hadde han laget et enkelt skjema som genererte epost til Kirkerådet.

Etter kort tid kom beskjeden fra Kulturdepartementet om at denne formen for utmelding ikke var i tråd med forskriften for utmelding av Den norske kirke. Kirkerådet kunne ikke godta utmeldinger på epost uten signert og skannet vedlegg.

Skal tilfredsstille krav

Departementet uttalte også at det med tiden vil komme en elektronisk utmeldingsløsning for kirken. Det vil imidlertid ikke Andresen vente på. Nå lanserer han en egen gratis utmeldingsapp, som ifølge ham tilfredsstiller alle krav Kulturdepartementet har satt til utmeldinger fra Den norske kirken:

– Kulturdepartementet har tidligere uttalt at det er to premisser for utmelding av Den norske kirken: Utmeldingen må være undertegnet og «scannet inn». Samtidig har de sagt at kirken må godta utmeldinger på epost sendt til Kirkerådet. Appen vi har utviklet tilfredsstiller alle disse kravene, skriver Andersen i en pressemelding.

Andersen forklarer videre hvordan appen fungerer:

– Appen fungerer ved at brukeren blir bedt om å finne frem penn og papir. Deretter forteller vi hva som må skrives på et stykke papir for at utmeldingen skal være gyldig. Dette inkluderer blant annet navn, adresse og underskrift. I neste steg av prosessen tar brukeren et bilde av papiret. Appen genererer deretter en PDF-fil av det innskannede bildet som så blir sendt til Kirkerådet på vegne av brukeren.

Åpner for å godta app

Dette er som Andersen også medgir en i overkant tungvindt løsning. I følge nrk.no åpner imidlertid Kulturdepartementet for å godta appen som utmeldingsverktøy.

– Departementet kan vurdere om nye tekniske løsninger er tilfredsstillende dersom de ansvarlige tar kontakt om dette, sier statssekretær Borgundvaag til NRK.

Han viste videre til at kirken vil få anledning til å uttale seg.

Det har foreløpig ikke lykkes Fritanke.no å få kontakt med Kirkerådet.

Bak appen står den nystartede ideelle foreningen Utmelding.no, opprettet av Andersen og fem andre ildsjeler. I foreningens vedtekter heter det at foreningens formål er å «aktivt bistå Den norske kirke i etterrettelighet om egne medlemstall, samt generelt fremme vitenskap og rasjonelle verdier i samfunnet».

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus