Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Undersøkelsen bekrefter tidligere funn: Sekulariseringen øker med velstand og utdanningsnivå.

Undersøkelsen bekrefter tidligere funn: Sekulariseringen øker med velstand og utdanningsnivå.

Undersøkelse bekrefter religion på nedtur

En ny internasjonal undersøkelse bekrefter bildet fra mange andre studier. Religionen sliter med nyrekrutteringen, og svekkes med økt velstand og utdanning.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.03.2014 kl 14:05

Forsetter utviklingen som nå, er vi kun et generasjonsskifte unna at religionen blir betydelig svekket i mange land. En ny undersøkelse fra Pew Research Institute bekrefter at tildels betydelig færre unge enn eldre mener religion er viktig for moral.

Dette er et klart trekk i tolv av de undersøkte landene, som hovedsakelig er industrialiserte land. Rapporten nevner ingenting om hvordan dette ligger an i de andre 28 landene undersøkelsen dekker.

Blant de landene som nevnes, har Hellas den største generasjonskløften på området. Bare 29 prosent av grekerne mellom 18 og 29 år mener at religion er viktig for moral, mens 62 prosent over 50 år mener det samme.

Mer utdanning og velstand = mindre religion

Undersøkelsen viser klart det mange andre undersøkelser også har vist tidligere, at religionens posisjon svekkes med velstandsnivå og utdanning.

Fattige land i Afrika og Asia, og spesielt i Midtøsten, ligger betydelig høyere på religiøsitetsskalaen enn industrialiserte land i øst og vest-Europa samt Nord-Amerika.

Unntakene er Kina og USA. Førstnevnte kombinerer lavt utdannings- og velstandsnivå med lav grad av religiøsitet, mens i USA er det omvendt.

Det er store forskjeller internt i land som bekrefter den generelle tendensen til at religiøs tro svekkes med utdanningsnivå. I USA mener 59 prosent uten universitetsutdannelse at religion er viktig for å være et bra menneske, mens bare 37 prosent med universitetsgrad mener det samme.

Tror nettet kan være årsak

Leder i Humanistisk Ungdom (HU), Anders Garbom Backe, mener undersøkelsen bekrefter inntrykket av at det pågår en sterk sekularisering blant unge i mange land.

– Jeg tror internett, som jo brukes mer av unge enn eldre, gjør at ideer sprer seg lettere. Det kan være noe av årsaken til at sekulariseringen er sterkere i denne aldersgruppen, tror han.

HU-lederen forteller at han selv stadig blir kontaktet av unge mennesker fra land i Asia og Midtøsten, som lurer på hva humanisme er for noe.

– Jeg har for eksempel kontakt med en fra Aserbajdsjan. Han ble veldig glad da jeg fortalte om humanisme. Endelig fant han noen som mente det samme som han. Han visste ikke at det fantes organisasjoner for slikt. Nå jobber han for å bygge opp en humanistorganisasjon i sitt land. Slike ting skjer hele tiden, takket være nettet. Dagens unge har et verktøy som tidligere generasjoner ikke hadde, sier Garbom Backe.

Han legger til at HU ofte får henvendelser av denne typen fra utlandet. Selv har han kontakt med ungdommer fra Bangladesh, Egypt, Pakistan og, som nevnt, Aserbajdsjan.

– Hva tror du om utviklingen i forholdet mellom unge og gamle i de landene som ikke er nevnt i rapporten?

– Vi har ingen indikasjoner på at det er motsatt noen steder - altså at de unge er mer religiøse enn de eldre. Da ville vel forskerne ha nevnt det, regner jeg med. De 12 landene som er nevnt, har også en god geografisk spredning, noe som tyder på at tallene er representative for utviklingen i mange land, sier Anders Garbom Backe.

Se hele undersøkelsen her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus