Kontakt
Den nye undersøkelsen bekrefter trekk vi kjenner blant annet fra World Value Survey - jo rikere landet er, jo svakere står religionen.
En ny verdensomspennende undersøkelse tyder på at religion er i sterk tilbakegang. I USA har antallet som ser seg som religiøse falt med tretten prosentpoeng siden 2005.
Even Gran
Publisert: 16.08.2012 kl 13:27
Sist oppdatert: 16.08.2012 kl 14:46
Religion ser ut til å være i sterk tilbakegang over hele verden. I hvert fall hvis vi skal tro den nye, verdensomspennende undersøkelsen «Global Index of Religiosity and Atheism”. Undersøkelsen er utført av gallupnettverket WIN – Worldwide Independent Network of Market Research og er basert på intervjuer med 50.000 mennesker fra 57 land over hele verden. For 39 av disse landene kan forskerne vise til sammenlignbare tall fra 2005. Norge er ikke med i undersøkelsen.
Spørsmålet som ble stilt var «Uavhengig av om du praktiserer religion eller ikke (attend place of worship), ser du deg selv som en religiøs person, en ikke-religiøs person eller en overbevist ateist?»
Undersøkelsen tyder på at det har vært en dramatisk endring i hvordan folk oppfatter seg selv. I USA, der man ofte får høre at «religionen er på vei tilbake», har andelen som beskriver seg selv som religiøse falt fra 73 prosent i 2005 til 60 prosent i 2012. Andelen i USA som beskriver seg som overbeviste ateister stiger samtidig med fire prosentpoeng, fra én prosent i 2005 til fem prosent i 2012.
Blant de 39 landene med sammenlignbare data fra 2005 har andelen som beskriver seg som religiøse samlet sett gått tilbake med ni prosentpoeng, mens andelen som beskriver seg som overbeviste ateister har økt med tre prosentpoeng. De religiøse er imidlertid fortsatt i flertall på verdensbasis. Fortsatt beskriver 59 prosent seg som religiøse, 23 prosent beskriver seg som ikke-religiøse og 13 prosent sier de er overbeviste ateister.
Vietnam topper listen over land der religion har mistet grepet. Her går andelen selvrapporterte religiøse ned fra 53 prosent i 2005 til 30 prosent i 2012. Andre land høyt oppe på lista over land der religionen taper terreng er Sveits, Frankrike og Sør-Afrika. Verdens mest ikke-religiøse land er Kina, ifølge undersøkelsen. Her beskriver 47 prosent seg som ateister og 30 prosent seg som ikke-religiøse.
Folk som engasjerer seg i den pågående debatten rundt islam og kristendom kan notere seg at andelen religiøse faktisk er noe høyere i tradisjonelt kristne land (81%), enn i muslimske (74%). Ellers bekrefter undersøkelsen velkjente trekk som at religiøsiteten står svakere i rike, velutviklede land, samt blant folk med høy utdanning og høy inntekt.
Religionssosiologen Ryan Cragun fra University of Tampa peker på nyateistbevegelsen for å finne en forklaring til utviklingen i USA. Han tror ikke det egentlig er flere ateister i USA nå enn før. Han tror bare flere har begynt å identifisere seg som dette.
– I lang tid har religiøsitet vært et kjerneelement i den amerikanske identiteten. Undersøkelsen tyder på at dette er i endring. Ateistbevegelsen har oppfordret folk til å stå fram med sin ateisme. Det kan være en årsak til endringen vi ser, sier Cragun til Washington Post.
Barry Kosmin, som står bak ARIS-undersøkelsen som også undersøker religiøsitet, er skeptisk til studien. Han mener fallet i religiøsitet er alt for dramatisk til å være troverdig.
– Folk endrer ikke livssyn så raskt. Endringer i folks religiøsitet skyldes oftest demografiske endringer, og da er ikke kurvene så bratte, sier han.
Kosmin peker spesielt på tallene fra Vietnam for å så tvil om undersøkelsen.
– Her har vi et meget kraftig fall i religiøsiteten, 23 prosentpoeng. Samtidig er det ingen som oppgir at de er ateister. Åtti millioner medlemmer i kommunistpartiet og ingen ateister? Dette gjør meg svært tvilende, sier han til Washington Post.
Les hele undersøkelsen her
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.