Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stortinget ser at dagens finansieringsordning kommer til å bli dyr for staten hvis man ikke snart gjør endringer.
 Foto: Wikimedia commons @Daderot

Stortinget ser at dagens finansieringsordning kommer til å bli dyr for staten hvis man ikke snart gjør endringer. Foto: Wikimedia commons @Daderot

For mye penger til tro og livssyn:

Stortinget vil endre finansieringsordningen

Stortinget gikk i dag enstemmig inn for en fullstendig gjennomgang av finansieringsordningen for tros- og livssynssamfunn. Human-Etisk Forbund ønsker initiativet velkommen.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2015 kl 17:58

Som en konsekvens av prestelønnsaken vil Stortinget nå se nærmere på finansieringen av tros- og livssynssamfunn. Stortinget presiserer at «prinsippet om likebehandling må ligge til grunn for finansieringen».

Det ble enstemmig vedtatt på Stortinget i dag, melder Human-Etisk Forbund.

På tide å redusere utgiftene

For SV er det et klart mål å redusere utgiftene til trosfeltet, ifølge partiets medlem i kirke- utdannings- og forskningskomiteen Torgeir Knag Fylkesnes.

Høyre mener også det er på høy tid å gå gjennom finansieringsordningen, som har blitt til i en annen tid, men er foreløpig uklare på om dette vil bety reelle kutt.

– Dagens lovgivning er blitt til i en annen tid. Vi har gjennom denne saken sett at hvordan likebehandlingsprinsippet skal anvendes er vanskelig. Vi har ikke tatt stilling til nivå eller endring på nivå på fremtidig finansiering, sier Høyres medlem i kirke- utdannings- og forskningskomiteen, Norunn Tveiten Benestad.

Religionens plass er overdrevet

– Religionens plass i samfunnet er overdrevet. Det gis for mye penger til trosfeltet med tanke på hvor viktig dette faktisk er i folks liv. Vi vil redusere utgiftene og samtidig sikre mer reell likebehandling, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Fylkesnes tar også til ordet for å innføre et krav om medlemskontingent for alle tros- og livsynssamfunn som mottar statsstøtte.

Human-Etisk Forbund glad for likebehandlingsprinsipp

Human-Etisk Forbund er glad for signalene fra Stortinget og har jobbet lenge for at finansieringsordningen skal gjennomgås.

– Vi har lenge skjønt at dette må vurderes. Nå ser vi frem til å ta debatten om et finansieringssystem som behandler alle likt, som er forutsigbart og ikke minst økonomisk ansvarlig, sa generalsekretær Kristin Mile i forrige uke.

Venstre ga regjeringen flertall

Saken om å unnta prestenes kompensasjon som følge av opphevelse av boplikten fra beregningsgrunnlaget gikk som ventet gjennom med knapt flertall. Regjeringspartiene Høyre og Frp fikk støtte av Venstre, og dermed ble det flertall.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.