Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Noah Pozner var det yngste offeret i Sandy Hook-massakren i 2012.
 Foto: Richard Perry/The New York Times

Noah Pozner var det yngste offeret i Sandy Hook-massakren i 2012. Foto: Richard Perry/The New York Times

Spredte konspirasjonsteori, fikk over fire millioner i bot

Det er ikke risikofritt å spre usannheter på nettet.

Leonard Pozner har vunnet rettssak mot konspirasjonsteoretikeren James Fetzer.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2019 kl 16:03

I 2012 ble 26 personer, inkludert 20 barn, drept i en brutal skolemassakre ved Sandy Hook barneskole i Connecticut, USA. Det oppstod raskt konspirasjonsteorier på den ekstreme høyresida i USA om at tragedien var forfalsket for å gjøre det lettere for myndighetene å innføre våpenkontroll.

Mange av foreldrene som hadde mistet barna sine i massakren, protesterte mot konspirasjonsteoriene. De ble forfulgt og hetset, spesielt på nettet.

Leonard Pozner er en av dem. Han mistet sønnen Noah, skytetragediens yngste offer. Pozner prøvde først å argumentere saklig med konspirasjonsteoretikerne. Han publiserte blant annet sønnens dødsattest, men konspirasjonsteoretikerne avskrev den bare som en forfalskning. Da han innså at han ikke kunne vinne med argumenter, begynte han å saksøke dem.

I 2017 vant han et søksmål mot konspirasjonsteoretikeren Lucy Richards som hadde truet ham på livet, blant annet i en telefonsvarerbeskjed som også hans to gjenlevende barn fikk høre. Richards ble dømt til fem måneder i fengsel og tre års meldeplikt.

Konspirasjonsteoretiker står på sitt

På tirsdag vant Pozner sin andre sak. Den pensjonerte filosofiprofessoren James Fetzer ble dømt til å betale over fire milloner kroner (450.000 dollar) i oppreisning til Pozner. Årsaken er en bok han skrev i 2015, sammen med Mike Palacek, med tittelen Nobody Died at Sandy Hook: It Was a FEMA Drill to Promote Gun Control.

I boka fastholder forfatterne at skytetragedien er en forfalskning, og skriver feilaktig at skolen hadde blitt fraflyttet flere år før massakren fant sted. De påstår også at Pozner lyver når han forteller at sønnen hans er død.

Pozner på sin side hevder at de grunnløse beskyldningene og trakasseringen han har opplevd fra konspirasjonsteoretikere, som en følge av boka, har gitt ham post-traumatisk stressyndrom.

Den ene forfatteren, Mike Palacek, inngikk et hemmelig forlik med Pozner forrige måned, mens andre forfatteren, James Fetzer, stod på sitt. Han hevder påstandene i boka ikke er injurierende fordi de er sanne. Han mener det heller ikke finnes noe bevis for at boka hans har inspirert de som har trakassert Pozner.

Juryen trodde ikke på ham, og påla ham å betale 450.000 dollar i oppreisning. Fetzer kaller dommen absurd, og sier at han kommer til å anke.

Alex Jones innrømmer at barn døde

Leonard Pozner har også vært involvert i et søksmål mot den høyreekstreme agitatoren Alex Jones – mannen som startet konspirasjonsteorien og agiterte sterkt for den på sitt nettsted Infowars. I mars ble Alex Jones, som en del av denne prosessen, tvunget til å erkjenne at skoleskytingen på Sandy Hook var en reell hendelse.

– Jeg tror barn døde. Jeg tror masseskytinger skjer. Jeg er enig i at det er en krise, sier Jones i et filmet avhør.

Også forleggeren bak Fetzer og Palaceks bok har tatt selvkritikk. Dave Gahary fra Moon Rock Books har sluttet å selge boka, og sier nå at h an tror Sandy Hook-massakren var en realitet.

– Mine samtaler med Lenoard Pozner har fått meg til å forstå at han forteller sannheten om sin sønn, sier Gahary. Han beklager og kondolerer til Pozner og hans familie.

Søderlind: – Bra at det reageres

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, synes det er bra at det kommer dommer som dette, som viser at det er grenser for hvilke påstander man kan bidra til å spre ustraffet.

– Noe som er fint med denne typen dommer, er at de kan fungere avskrekkende for spredning av denne typen uhyrlige påstander, sier han.

Søderlind minner om at det finnes mange som sprer konspirasjonsteorier i Norge også, og håper flere av dem som går over streken også her til lands, blir dømt.

Han er fornøyd med at Alex Jones har måttet bite i gresset og gå tilbake på konspirasjonsteoriene sine om Sandy Hook.

– Alex Jones er en mann som i årevis har spredt avskyelige konspirasjonsteorier og terrorisert sørgende familier for å tjene penger på klikk og kvakksalverprodukter. Det er godt å se at slik oppførsel har fått konsekvenser for ham også, sier Søderlind.

#Alex JonesVis flere

Difor kjem konspirasjonsteoriar til å føre til fleire drap

Difor kjem konspirasjonsteoriar til å føre til fleire drap

Kristian Bjørkelo forklarer kvifor. (18.6.2014)

#Sandy HookVis flere