Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Shurika Hansen skal holde appell mot førfølgelse av ateister på lørdag. Men det gjør hun som privatperson, ikke som Resett-skribent.
 Foto: Sekulær Feministisk Front - stillbilde fra video

Shurika Hansen skal holde appell mot førfølgelse av ateister på lørdag. Men det gjør hun som privatperson, ikke som Resett-skribent. Foto: Sekulær Feministisk Front - stillbilde fra video

Shurika Hansen: – Jeg er ingen muslimhater!

Resett-medarbeider Shurika Hansen reagerer sterkt på å bli omtalt i Fri tanke uten å ha bli kontaktet.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2019 kl 10:46

På lørdag skal Human-Etisk Forbunds styreleder Tom Hedalen holde appell på Ateistenes dag i Oslo sentrum. Det skal også Shurika Hansen. Hun er fast medarbeider på nettstedet Resett, men stiller på markeringen lørdag som privatperson.

Tidligere i dag publiserte Fri tanke en artikkel der flere mente det er problematisk at Human-Etisk Forbund deler talerstol med en person (Shurika Hansen) som har en fast tilknytning til nettstedet Resett.

– Det har kommet veldig klare islamofobe ytringer fra noen av disse miljøene, både Resett og Ex-Muslims of Norway. Det er forskjell på ateisme og religionskritikk på den ene siden, og religionshat og islamofobi på den andre siden, mente Lars Gule.

Religionshistoriker ved HL-senteret Terje Emberland, var svært kritisk til at Resett indirekte gis en talerstol i en slik sammenheng.

– En invitasjon av Resett er problematisk. De legger grunnlaget for å utviske skillet mellom en legitim religionskritikk av islam, på lik linje med andre religioner, og muslimfiendtlighet, mente han.

Andre igjen var mer moderate i sin kritikk.

– Shurika Hansen skriver for Resett, men slik jeg forstår det står hun for sine egne meninger, og må ikke tas til inntekt for hva Resett ellers mener, eller hva som står i deres kommentarfelt, sa Sylo Taraku, rådgiver i tankesmien Agenda.

God grunn til å frykte islam

Shurika Hansen er sterkt kritisk til at hun ikke ble kontaktet i forbindelse med Fri tankes artikkel.

– Jeg synes måten Fri tanke har opptrådt på er uetisk og feil. Dere har redaktøransvar og burde være klar over presseetikken her. Dere utsetter meg for stor fare når dere omtaler meg på den måten, uten at jeg får svare for meg. Nå må jeg ha ekstra beskyttelse når jeg skal snakke. Jeg vet ikke om dere har innsikt eller selvinnsikt nok til å forstå hvor feil dette blir, sier hun.

Hansen reagerer sterkt på det hun oppfatter som en insinuasjon om at hun er en muslimhater.

–Inntrykket som skapes av meg i artikkelen, er at jeg er en muslimhater og en islamofob som ønsker å splitte. Det er helt feil! Det er god grunn til å frykte islam. Vi vet hvordan islamistiske terrorangrep har rammet uskyldige mennesker. Men jeg hater ikke muslimer. Derfor er det feil å skape inntrykk av det.

Hansen understreker at det er veldig viktig å skille mellom islamkritikk og islamhat.

– Den ene er legitim og nødvendig, den andre er ikke bra. Jeg tar fullstendig avstand fra muslimhat. Jeg stiller meg derimot bak saklig islamkritikk, sier hun.

– Men her er det vel mer din tilknytning til Resett som blir problematisert, og ikke deg som person?

– Denne «guilt by association»-greia er veldig destruktiv. På Ateistenes dag nå på lørdag stiller jeg som en ex-muslim som kjemper for frihet for alle. Jeg representerer bare meg selv og ikke Resett, slår Shurika Hansen fast.

– Rammer ikke Hansen personlig

Ansvarlig redaktør i Fri tanke, Kirsti Bergh, medgir at de kunne ha tatt kontakt med Shurika Hansen, men er ikke enig i at Hansen personlig henges ut som en «muslimhater» i artikkelen.

– Vi kunne selvsagt ha gitt mulighet til en kommentar fra Shurika Hansen, men reaksjonene på demonstrasjonen handlet ikke om hennes person og det hun personlig står for, men om det å dele talerstol med representanter fra nettstedet Resett – et nettsted som samlet sett framstår som sterkt fremmedfiendtlig, sier hun.

OPPDATERT 22.3.19:

Lars Gule har skrevet en kommentar til denne artikkelen:
Fri tanke har tatt sutringen til Shurika Hansen for alvorlig