Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mer skal det ikke til. En tweet, og du er ute.

Mer skal det ikke til. En tweet, og du er ute.

Richard Dawkins vraket fra konferanse etter provoserende tweet

Skeptikerkonferansen NECSS 2016 følte de måtte distansere seg.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.02.2016 kl 09:19

Den 26. januar delte Richard Dawkins en satirisk tegnefilm på Twitter som forestiller en islamist og en feminist som synger en sang der poenget er at de «har mye til felles».

Dawkins delte videoen med følgende kommentar: «Dette gjelder opplagt ikke det store flertallet av feminister, som jeg selv tilhører. Men mindretallet er et problem».

– Ødeleggende, splittende, hatefullt

Det førte til at The Northeast Conference on Science & Skepticism 2016 (NECSS), der Richard Dawkins var annonsert som en av hovedtalerne, fjernet ham fra plakaten.

– Vi trekker tilbake invitasjonen. Dette er et svar til Dawkins for å ha delt en høyst fornærmende video på Twitter, heter det i begrunnelsen.

NECSS skriver at de tror sterkt på ytringsfriheten og retten til å framsette upopulære og fornærmende ytringer. Men likevel valgte de altså å trekke invitasjonen til Dawkins tilbake.

– Denne videoen er så unødvendig splittende, ødeleggende og til og med hatefull at den kommer i konflikt med verdiene vi ønsker å formidle gjennom NECSS. Det som uttrykkes i videoen representerer verken våre verdier eller verdiene til våre sponsorer, heter det i begrunnelsen fra konferansen.

Slettet innlegget

Kort tid etter at Dawkins delte videoen på Twitter ble han gjort oppmerksom på at «feministen» i tegnefilmen forestiller en reell kvinne som har blitt hetset og truet med vold.

Dawkins slettet da Twitter-innlegget sitt, og gjorde det klart at han ikke visste dette.

Kort tid etterpå la han ut en ny tweet der han på det sterkeste frarådet alle å true noen med vold.

Ønsket NECSS lykke til

Da Dawkins fikk vite at NECSS hadde fjernet ham som innleder på konferansen på grunn av dette, gikk Dawkins ut med en forklaring der han skriver at han skulle ønske de kunne ha satt seg ned og snakket om saken isteden.

Han ønsker likevel NECSS lykke til med konferansen, og kommenterer at skeptikerbevegelsen er for liten og for viktig til å bli splittet på grunn av slike ting.

– Splitter oss 140 tegn om gangen

Den kjente skeptikeren Steven Novella var en av de som bestemte at Dawkins skulle fjernes fra plakaten.

I en forklaring beklager han prosessen, og lar det skinne gjennom at det har vært uenigheter om saken internt i konferansestyret.

Novella forklarer at det var nødvendig å ta en rask avgjørelse fordi konferansen allerede hadde begynt å selge billetter.

Beslutningen om å stryke Dawkins ble gjort før de fikk greie på at han hadde slettet tweeten, forteller han. Det går også fram av forklaringen at den siste Twitter-meldingen til Dawkins var dråpen som fikk det til å renne over. Det var allerede motstand i konferanseledelsen mot å invitere ham.

Novella er enig med Dawkins i at skeptikerbevegelsen er viktig og må holde sammen. Han mener imidlertid at det er Dawkins som splitter, og ikke dem.

– En person i hans posisjon, med hans veltalenhet, kunnskap, intellekt og akademiske bakgrunn burde gjøre hva han kan for å få heve diskusjonen. Isteden frykter jeg at han bidrar til å splitte oss, 140 tegn om gangen, og bidrar til å senke debatten til et lavere nivå, skriver Novella.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus