Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Richard Dawkins skaper på nytt furore på Twitter.
 Foto: Even Gran

Richard Dawkins skaper på nytt furore på Twitter. Foto: Even Gran

Dawkins skaper storm med ny tweet

Denne gangen handler det om Downs syndrom og abort.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2014 kl 07:32

Den kjente biologen Richard Dawkins skaper stadig sterke reaksjoner med sine kontroversielle uttalelser på Twitter. Tidligere har temaene blant annet vært gradering av voldtekt og pedofili, samt at han har latterliggjort straffereaksjonen overfor høyreekstremister som ble dømt for å ha smurt døra på en moske inn med bacon.

Denne gangen er det abort av foster med Downs syndrom som er tema.

"Jeg vet ikke hva jeg ville ha gjort hvis jeg var gravid med et barn som har Downs syndrom. En skikkelig etisk dilemma" skriver brukeren @InYourFaceNYer.

Svaret fra Richard Dawkins er som følger:

"Aborter det og prøv igjen. Det vil være umoralsk å føde det hvis du har et valg".

"Eugenikk-sprøyt"

Svaret fra Dawkins ble lagt på Twittter bare for noen timer siden. Allerede har både The Independent i Storbritannia og amerikanske Huffington Post laget en sak om uttalelsen.

Postingen er fortsatt så fersk at det ikke har kommet kommentarer fra noen tunge aktører ennå, men på Twitter har det stormet. Mange av kommentarene går på at folk med Downs syndrom er fullverdige mennesker som alle andre, og at det å antyde at det er umoralsk å føde mennesker med Downs syndrom inn i verden, som jo Dawkins gjør, vitner om et problematisk menneskesyn.

- Vær så snill og fortell folk med Downs at de ikke fortjener å leve fordi *du* synes det er umoralsk, skriver Chad Felix Greene.

- Hva i helvete er dette eugenikk-sprøytet? Du blir virkelig bare verre og verre, skriver brukeren @marxroadrunner.

Pettersen: - Humanistbevegelsen bør kutte båndene til Dawkins

Seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, Arnfinn Pettersen, har kommentert saken på bloggen sin Tvilstilfeller. Under overskriften "Dawkins farvel til anstendigheten" skriver Pettersen at han tidligere har ansett Dawkins mer som taktløs og ufin enn som direkte ondsinnet. Det endret seg i dag, skriver han.

- Dawkins er altså ikke bare tilhenger av at foreldre skal kunne abortere fostere med Downs (det er jeg også). Han mener det er umoralsk med viten og vilje å sette et barn med Downs til verden. Jeg har ord for hva jeg mener om dette, men de egner seg rett og slett ikke på skjerm, skriver Pettersen.

Han mener Dawkins med dette har lagt siste rest av anstendighet bak seg.

- Humanistbevegelsen, som jeg som ansatt i Human-Etisk Forbund er del av, bør kutte båndene til Dawkins, før den blir trukket ned i den umoralske søla han tydeligvis trives godt i.

OPPDATERT: Unnskylder formen, men står på sitt

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus