Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kulturdeprtementet har nå utlyst midler til livssynsnøytrale seremonirom. Potten er vestentlig lavere enn i fjor.
 Foto: Bjørn Molstad/HEF

Kulturdeprtementet har nå utlyst midler til livssynsnøytrale seremonirom. Potten er vestentlig lavere enn i fjor. Foto: Bjørn Molstad/HEF

Midler til seremonirom kuttes

Kulturdepartementet skylder på få søknader i prøveperioden. Seremonisjef i Human-Etisk Forbund er ikke enig.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2015 kl 19:04

I 2012 startet den rødgrønne regjeringen en forsøksordning med offentlige midler til livssynsnøytrale seremonirom. Målet var å stimulere til etablering av flere seremonirom som kan brukes av alle, uavhengig av livssyn. Forsøksordningen omfattet tre, etterhvert fem, fylker. For 2014 var budsjettet 10,8 millioner,

I september 2014 utlyste Kulturdepartementet to millioner av potten som fylker utenom forsøksordningen kunne søke direkte på. Ytterligere 1,5 millioner ble lagt til da den endelige fordelingen forelå i desember.

Feiltolker søkertall

Nå utlyses midlene for 2015. I potten ligger tre millioner kroner, en reduksjon på 7,8 millioner fra i fjor. Ordningen er også endret til å være landsdekkende.

– Dette er et resultat av Kulturdepartementets evaluering av prøveordningen som resulterte i få søknader. Men det er en feiltolkning av departementet når de bruker det lave antall søknader til å si det ikke er behov for slike midler. Det var fylker og kommuner som ikke gjorde ordningen kjent, og da kom det heller ikke flere søkere, sier seremonisjef Lene Mürer i Human-Etisk Forbund.

Til Fritanke.no skrev departementet i desember at responsen har vært innenfor forventede rammer, men ga ikke svar på hvorfor det kom endringer samme høst, eller hvorfor den opprinnelige rammen ble utvidet.

For dårlig informasjon

Mürer og rådgiver Vinjar Tufte i HEF etterlyser begge bedre kommunikasjon fra offentlig hold rundt disse midlene. Tilskuddet skal bidra til at det blir opprettet flere livssynsnøytrale seremonirom og kan benyttes til blant annet nøytralisering/tilpassing, modernisering og utsmykning av seremonirom, men ikke til vedlikehold og drift.

Kommuner og kirkelige fellesråd, interkommunale aktører og frivillige organisasjoner – herunder tros- og livssynssamfunn – kan nå også søke om tilskudd. Søknadsfristen er satt til 1. oktober i år.

Tufte har vært i kontakt med departementet flere ganger for å få dem til å informere bedre. Etter hans oppfatning4 har ikke forsamlingshuseiere, kirkeråd og andre som ville vært naturlige søkere fått den informasjonen de bør ha.

Han mener at departementet kunne ha markedsført og bekjentgjort midlene og søknadsfristen på sin hjemmeside bedre. Han ønsker seg derfor at departementet nå sender et informasjonsbrev om saken til alle kommuner for videreformidling til aktuelle seremoniromeiere, og at kommunene legger ut infoen på sine nettsider.

– Den dårlige informasjonen kan tyde på manglende politisk vilje. La oss håpe at kommunene fremover kjenner sin besøkelsestid, og nyttiggjør seg disse prosjektmidlene. Kanskje Human-Etisk Forbunds fylkes- eller lokallag kan bidra med å gi sine kommuner eller andre eiere av lokaler noen prosjektideer? foreslår Tufte.

Kan du søke?

For å få tilskudd til livssynsnøytrale seremonirom må følgende vilkår være oppfylt:

  • Seremonirommet skal ligge praktisk til i bygningen slik at det på en verdig og enkel måte skal kunne fraktes kiste inn i og ut av rommet.
  • Seremonirommet skal være skjermet for innsyn fra ev. besøkende/brukere i den øvrige delen av bygningen.
  • Seremonirommet skal være skjermet for støy.
  • Innredningen og utsmykningen skal være nøytral og fleksibel, slik at rommet kan brukes uavhengig av livssynsmessig eller religiøs tilknytning.
  • Arealet på seremonirommet skal være hensiktsmessig ut fra lokale forhold og behov.
  • Det kan legges opp til at seremonirommet kan benyttes til andre formål når det ikke blir arrangert gravferdsseremonier der.

OPPDATERT 25.6.15: Midlene er utlyst på samme måte som andre midler

Vi har fått en epost med tilsvar fra Kulturdepartementet ved statssekretær Bjørgulv Borgundvaag. Det lyder som følger:

«Prøveordningen ble forvaltet av de fem fylkeskommunene i ordningen, og kunngjøringen var derfor deres ansvar. De fikk færre søkere enn forventet. Da Kulturdepartementet lyste ut de nasjonale midlene til livssynsnøytrale seremonirom høsten 2014 fikk vi seks søknader. Det ble gitt tilskudd på til sammen 3, 5 mill. kr til fem ulike prosjekter.

Utlysning av nasjonalt tilskudd til livssynsnøytrale seremonirom ble offentliggjort på departementets hjemmesider både i 2014 og 2015, på samme måte som utlysning av andre slike tilskuddsmidler. Departementet har hatt samtaler med interessenter både underveis i prøveordningen og i forbindelse med utlysninger på departementets hjemmesider.

Til sammenligning kom det over 70 søknader for 16 millioner kroner da Kulturdepartementet høsten 2014 lyste ut midler til dialogtiltak på tros- og livssynsfeltet. I årets utlysning har vi fått inn nesten 60 søknader, med en samlet søknadsum på 25 millioner. Søknadene er til behandling i departementet.»

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus