Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange norske leger sier nei til å foreta omskjæring av nyfødte guttebarn.
 Foto: NTB Scanpix/Microstock

Mange norske leger sier nei til å foreta omskjæring av nyfødte guttebarn. Foto: NTB Scanpix/Microstock

Leger nekter å foreta omskjæring av gutter

Bare ett sykehus i hele Helse sør-øst kan tilby omskjæring av nyfødte. På Akershus universitetssykehus (Ahus) sier 13 av 15 leger nei.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2015 kl 11:27

Ved årsskiftet ble alle offentlige sykehus i Norge pålagt å tilby rituell omskjæring av nyfødte. Men mange leger sier nei til å foreta en slik omskjæring.

Et internt notat i Helse sør-øst som Dagsavisen har fått tilgang til, viser at bare ett sykehus i hele Helse sør-øst kan tilby omskjæring av nyfødte. På Akershus universitetssykehus (Ahus) sier 13 av 15 leger nei.

– Motstanden mot dette kom til syne før loven ble vedtatt. At mange vil reservere seg, burde ikke være uventet, sier avdelingsleder Anja Løvvik ved Urologisk avdeling på Ahus.

Mange leger og helsepersonell uttalte etter at Stortinget vedtok lovendringen i juni i fjor at de ville bruke reservasjonsretten. Helse- og omsorgsdepartementet ba derfor om en statusrapport fra helseforetakene.

Rapporten fra Helse sør-øst viser at ingen av helseforetakene vil utføre rituell omskjæring på nyfødte, men kun gi tilbudet til barn over ett år. Det eneste unntaket er Sørlandet sykehus.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helsedepartementet sier at helseregionene må sørge for å gi et tilbud til familier som vil at barna deres skal omskjæres.

– Jeg har stor forståelse for at dette er en vanskelig sak. Sykehus skal forsøke å ta hensyn til leger som ikke ønsker å utføre inngrepet, men helseregionene har ansvar for å sørge for at det er et tilbud, sier hun. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus