Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HUM-koret og Oslo Camerata Orchestra spilte og sang Til ungdommen etter et arrangement som første gang ble  framført under HEFs 50-årsjubileum i 2006.
 Foto: Reidar Thorsen

HUM-koret og Oslo Camerata Orchestra spilte og sang Til ungdommen etter et arrangement som første gang ble framført under HEFs 50-årsjubileum i 2006. Foto: Reidar Thorsen

Kongressen er godt i gang

I helga er det humanistisk verdenskongress i Oslo. I går ble konferansen åpnet. I dag følger deltagerne tre parallellsesjoner.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2011 kl 11:54

Konferansen ble åpnet i går kl. 11 av presidenten i den internasjonale humanistunionen IHEU, Sonja Eggerickx. Så holdt styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, en hilsningstale, der hun snakket mye om terrorangrepet på Norge for tre uker siden. Det ble også holdt ett minutts stillhet for ofrene.

Deretter var det et foredrag med Erik Assadourian fra Worldwatch Institute. Han advarte mot overforbruk, og understreket at vi må legge om livsstilen hvis hvis livet på jorda skal bli bærekraftig.

Assadourian identifiserte noen hovedproblemer som må løses hvis man skal greie å legge om kursen. For det første blir maten vi spiser mer og mer usunn, med medfølgende fedmeepidemi, samtidig som folk i andre deler i verden sulter. Dernest brukes det alt for mye penger brukes på militæret som kunne ha gjort mye mer nytte andre steder. Til slutt har vi miljøproblemene, der global oppvarming er bare en del.

En modig visjon

Etter lunsj fikk kongressen besøk av Kronprins Haakon som holdt en kort hilsningstale.

- Visjonen til IHEU er at vi må bygge fred og stå sammen på tvers av ulikheter. Det er en modig visjon som vi alle kan dele, sa kronprinsen.

Etter det kongelige besøket var det klart for den kjente og omstridte fredsprofessoren Johan Galtung.

Galtung fortalte om hvordan han synes man burde gå fram for å skape fred, der dialogarbeid i tråd med hans egen metode står sentralt.

Deretter diskuterte den britiske filosofen Richard Norman begrepet rettferdig krig. Han konkluderte med at væpnet kamp med tap av menneskeliv ikke kan forsvares moralsk, men at det noengang kan sees som et nødvendig onde.


På kvelden var kongressdeltagerne invitert til mottakelse på Oslo rådhus der de ironisk nok ble hilst velkommen av en person som har vært i mange bataljer med Human-Etisk Forbund, nemlig Oslos varaordfører Aud Kvalbein fra KrF.

Mer fyldige rapporter senere

I dag er det klart for fire parallellsesjoner. Fritanke.no kommer selvsagt tilbake med mer detaljerte rapporter senere.

Du kan se live-streaming fra konferansen her

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus