Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange kommuner rapporterer om at trossamfunnet Den norske kirkes internvalg skapte problemer for stortingsvalget i fjor høst. Her fra valglokalet på Raufoss. Foto: Siri Engen.

Mange kommuner rapporterer om at trossamfunnet Den norske kirkes internvalg skapte problemer for stortingsvalget i fjor høst. Her fra valglokalet på Raufoss. Foto: Siri Engen.

Kirkevalget skapte problemer for stortingsvalget

156 norske kommuner rapporterer om at kirkevalget skapte problemer for stortingsvalget i fjor høst.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2010 kl 13:29

På mandag ble evalueringsrapporten fra fjorårets stortingsvalg lagt fram. Rapporten har et eget avsnitt om kirkevalget på side 54.

Det viser seg at 60,5 prosent av kommunene som har svart (156 av 258 kommuner) rapporterer at kirkevalget skapte problemer for avviklingen av stortingsvalget.

Kommunene rapporterer om at mange velgere ble forvirret av uklar skilting, og derfor ble usikker på hvor de skulle stemme. Det er også kommuner som sier de fikk inntrykk av at det var en forventning fra kirkens side om at kommunen skulle utføre oppgaver for dem, heter det i evalueringsrapporten.

Det slås også fast at kirkevalget gjorde det vanskeligere å rekruttere medlemmer til offentlige valgstyrer mange steder, samt at kirkevalget økte trykket på kommunen, på ansatte i bibliotek, servicekontor, valgsekretariat og kommunens forhold til publikum.

Til tross for at departementet har gitt beskjed om at kirkevalget bør foregå i en annen bygning enn stortingsvalget, viser evalueringen at de to valgene i stor utstrekning har foregått i samme bygning med felles inngang. Dette dokumenterte også Fritanke.no i dagene etter valget i fjor høst. Se også denne artikkelen.

Forventer større problemer i 2011

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, er ikke overrasket over resultatet.

- Dette viser at det i tillegg til de prinsipielle grunnene til å holde de to valgene adskilt, så kommer disse praktiske problemene. Det er slett ikke uventet, sier hun.

Sandvig påpeker at ved neste valg i 2011 kan det oppstå enda flere praktiske problemer, for da skal det avholdes to offentlige valg, kommune- og fylkestingsvalg, i tillegg til kirkevalget.

Ett trossamfunn bør ikke ha særprivilegier
Human-Etisk Forbund er prinsipielle motstandere av å holde kirkevalg på samme tid og sted som offentlige valg. Årsaken er at staten bør likebehandle alle tros- og livssynsamfunn, og ikke gi ett utvalgt trossamfunn særprivilegier.

I tillegg gir det innbyggerne feil signaler, mener forbundet.

- Signalet som sendes er at det som konstituerer det å være norsk statsborger, er å være statskirkelig kristen i tillegg til å være opptatt av hvilke partier som bør styre landet, poengterte Bente Sandvig til Fritanke.no etter valget i fjor høst.

Årsaken til at de to valgene er samlokalisert, er hovedsaklig et ønske om å øke valgoppslutningen ved kirkevalget.

Les flere Fritanke.no-saker om kirkevalget: