Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser det ut i dag ved inngangen til stemmelokalene på Møllergata skole i Oslo.

Slik ser det ut i dag ved inngangen til stemmelokalene på Møllergata skole i Oslo.

Valgsamrøre: - Et sørgelig syn

VALG 2009: - Dette er en god dokumentasjon på nettopp det vi har advart mot, sier Bente Sandvig i HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2009 kl 12:18

I dag er det stortingsvalg. Men det også kirkevalg. Det er ikke vanskelig å få med seg for de som skal stemme i Oslo Rådhus og på Ruseløkka, Uranienborg og Møllergata skoler i Oslo i dag.

Fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig blir oppgitt når Fritanke.no viser henne bilder fra en liten formiddagsrunde på fire stemmelokaler i Oslo i dag.

- Dette er en god dokumentasjon på nettopp det vi har advart mot: En utidig sammenblanding av offentlige, politiske valg som angår alle borgere, og interne, kirkelige valg som angår kirkens medlemmer, sier hun.

Sandvig mener det er vanskelig å oppfatte dette som et skritt i retning av skille mellom stat og kirke.

- Signalet som sendes er at det som konstituerer det å være norsk statsborger, er å være statskirkelig kristen i tillegg til å være opptatt av hvilke partier som bør styre landet, poengterer hun.

- Et sørgelig syn

Sandvig legger til at samtidig som Norge blander sammen kirke- og stortingsvalg på denne måten, får vi kritikk av FNs rasediskrimineringskomite fordi vi ikke får opp stemmeprosenten blant innvandrerbefolkningen.

- Det er kanskje ikke så rart med denne sammenkoblingen, slår hun fast.

Sandvig mener bildene også sender et signal om en kirke underlagt politisk styring og instruksjon.

- Dette er alt i alt et sørgelig syn, konkluderer hun.

Motstand mot samrøre både fra HEF og kirken

Human-Etisk Forbund er sterk motstander mot at kirkevalget skal arrangeres på samme dag som det offentlige valget.

- At et utvalgt trossamfunn skal kunne avholde valg samtidig med et allmennt offentlig valg, er et klart bevis på at vi fremdeles har en statskirkeordning i Norge. En slik blanding av valg er en uting i et moderne demokrati, heter det i en pressemelding fra HEF, 13. mai 2008.

Sammenblandingen er også omstridt blant kirkens egne. Biskop Halvor Nordhaug forstår godt at Human-Etisk Forbund reagerer.

- Det er en kirke med lav selvtillit som opptrer slik. Jeg innser at løpet er kjørt når det gjelder årets valg, men håper at kirken sentralt tenker gjennom prinsippene knyttet til menneskretter og religionsfrihet, sa han til Vårt Land 18. august i år.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook