Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg ha trodd at dette var et rent kirkevalg, sier HEF-leder i Trondheim, Siri Borthen Flatås.

- Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg ha trodd at dette var et rent kirkevalg, sier HEF-leder i Trondheim, Siri Borthen Flatås.

- Selvsagt må du stemme i kirkevalget!

Leder i Trondheim HEF, Siri Borthen Flatås, måtte gå spissrotgang for å få stemt i stortingsvalget i går. Det skjedde innerst i en gang på "Kirkelig aktivitetssenter".

Publisert:

Sist oppdatert: 15.09.2009 kl 13:32

- Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg trodd at dette utelukkende dreide seg om kirkevalget. Kanskje ville jeg ha snudd i døren, sier leder i Human-Etisk Forbunds lokallag i Trondheim HEF, Siri Borthen Flatås.

I går avla hun sin stemme i stortingsvalget. Det skjedde i "Kirkelig aktivitetssenter" på Lade i Trondheim.

- Stemmelokalet i seg selv er jo provoserende nok; Kirkelig aktivitetssenter. Inne hang det plakater og reklame for alt fra babysang til kirkekor, og selvsagt masse plakater for kirkevalget, skriver hun i en e-post til Fritanke.no.

Måtte presse seg fram
Borthen Flatås forteller at det utenfor lokalet var noen helt anonyme sort/hvitt-plakater med skriften "Inngang til valglokale". Ved siden av stod det en stor, fargerik plakatbukk med reklame for kirkevalget.

- Det var ikke en eneste plakat på utsiden som fortalte at det skjedde et offentlig valg på innsiden, skriver hun.

På innsiden var det ikke stort bedre. Borthen Flatås måtte forsere både Frelsesarmeen og en pågående kirkevalg-innpisker på veien inn til stemmelokalet.

Her er det som skjedde med hennes egne ord:

- I det jeg gikk inn døren, ble jeg møtt av en stand der Frelsesarmeen samlet inn penger. Standen var praktisk talt plassert i døren, og med barnevogn måtte jeg nærmest brøyte meg forbi. Deretter måtte jeg gjennom en smal gang, der det stod en mann med "Hvilken kirke vil du ha"-t-skjorte, og nærmest geleidet folk inn i et rom til venstre. "Jeg skal ikke stemme der", sa jeg. "Jo, selvsagt må du det", sa han. "Nei, jeg er ikke medlem hos dere", sa jeg, og fikk da fortsette bortover den smale gangen og inn i det egentlige stemmelokalet, skriver Borthen Flatås.

- Jeg liker å stemme på selve valgdagen. Jeg synes det gir en spesiell stemning. Men ikke i år. Alt maset om kirkevalget, og det sterkt kristelige valglokalet, gjorde at den gode stemningen ble ødelagt, sier hun.

Mile: - Verre enn jeg hadde fryktet

- Dette ble verre enn jeg hadde fryktet, sier Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile, når Fritanke.no forteller om Siri Borthen Flatås' opplevelser i stemmelokalet i Trondheim i går.

- Jeg synes dette er utidig fisking etter stemmer. Kirkevalget har limt seg på stortingsvalget for å øke valgdeltagelsen, på en måte som prinsipielt sett er sterkt kritikkverdig, sier generalsekretæren.

Hun understreker at det først og fremst er politikerne som må ta skylda for at det ble slik.

- De har åpnet for å arrangere valgene på samme dag, og i "tilstøtende lokaler" som det heter. Da burde man vente at det ble et slikt samrøre. Det hadde vært mye ryddigere om kirkevalget hadde vært holdt i kirken og stortingsvalget på skolen, sier hun.

Samrøre flere steder

Fritanke.no har fått tilsendt en del bilder fra andre steder i Norge som viser hvordan kirkevalget og stortingsvalget ble blandet sammen under stortingsvalget. Vi la også ut bilder fra tre Oslo-skoler i går.

Her kan du se bilder fra Raufoss, Horten, Oslo og Nesodden:


Se flere bilder i gårdagens sak fra tre Oslo-skoler.

Vårt Land melder at samrøret mellom valgene har gitt resultater

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook

Oppdatert 24.9.09:

Solveig Fløtten har sendt oss to bilder fra Modum kommune: