Kontakt
Normalt skal det være hemmelig valg. Men i Kirkevalget ble det ikke brukt valgavlukker. Dermed "satt alle rundt et bord og kryssa i vei", forteller Kristin Larsen.
- Lokalet hadde ingen stemmeavlukker. De som skulle stemme satt rundt et bord og kryssa i vei, forteller Kristin Larsen.
Even Gran
Publisert: 29.09.2009 kl 09:33
Sist oppdatert: 29.09.2009 kl 14:10
I går skrev Fritanke.no om at alfabetet har hatt avgjørende betydning for utfallet av valget i Den norske kirke.
Valgforsker Frank Aarebrots dom over kirkevalget er nådeløs. Han karakteriserer det som en gedigen fiasko og et "fullstendig amatørmessig gjennomført DDR-valg". Saken har blitt fulgt opp av en rekke medier.
I dag har Fritanke.no fått en henvendelse som kan få Aarebrot til å ta i bruk enda sterkere ord, om mulig.
Det ble nemlig ikke brukt valgavlukker under kirkevalget mange steder. Kristin Larsen, som stemte i kirkevalget ved Persbråten videregående skole i Oslo, hadde ingen problemer med å se hva de andre velgerne stemte.
- Lokalet hadde ingen stemmeavlukker. De som var i lokalet og skulle stemme satt rundt et bord og kryssa i vei. Både andre velgere og representantene i valglokalet kunne se hva velgerne stemte, forteller hun i en e-post til Fritanke.no.
Heller ikke på Fritanke.nos runde på valgdagen, observerte vi noen valgavlukker i kirkevalglokalene.
Kristin Larsen ble også skuffet da hun prøvde å spørre en av funksjonærene hvordan man skulle stemme.
- Damen jeg snakket med virket svært usikker. Hun mente blant annet at det ikke var nødvendig å gjøre noen avkryssinger på valgseddelen til Bisepedømmerådet, forteller hun.
Frank Aarebrot har lagt inn en kommentar til Johannes Strømstads innlegg på Verdidebatt.no. Strømstad var den som først regnet ut hvordan alfabetet har spilt inn på kirkevalgresultatet.
I innlegget tar Aarebrot opp et annet forhold, nemlig at det er Stiftelsen kirkeforskning (KIFO) og Menighetsfakultetet (MF) som skal evaluere kirkevalget.
Aarebrot betviler sterkt at disse institusjonene har den rette kompetansen til å gjøre dette.
- Så toppen av kransekaken. Hvem skal evaluere denne skandalen? Jo, Stiftelsen kirkeforskning (KIFO) og Menighetsfakultetet! All respekt for disse auguste (sic.) institusjoner med utvilsom teologisk og kirkehistorisk ekspertise, men hvilken dokumentert valgforskningskompetanse besitter de? spør Aarebrot.
I dag uttaler Aarebrot seg også til P4 om saken. Her understreker han at MF neppe vil finne mye om valgordninger i Bibelen.
- Det står mye bra i Bibelen, men disse bibeltro menneskene i Menighetsfakultetet vil finne lite om valgordninger i denne boken, sier han til P4.
Aarebrot mener også at kultur og kirkeminister Trond Giske bør gripe inn og kjenne valget ugyldig.
HTML .fb_share_link { PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.