Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Selv et udøpt barn vil automatisk oppføres som "tilhørig" i kirkens medlemsregister dersom en av foreldrene er medlem. De tilhørige regnes med blant annet når Stortinget bestemmer hvor mye penger Den norske kirke skal få.
 Foto: Istockphoto

Selv et udøpt barn vil automatisk oppføres som "tilhørig" i kirkens medlemsregister dersom en av foreldrene er medlem. De tilhørige regnes med blant annet når Stortinget bestemmer hvor mye penger Den norske kirke skal få. Foto: Istockphoto

Udøpte barn i kirkens medlemsregister:

Kirkens tilhørig-ordning består

Også etter grunnlovsendringene trer i kraft mandag, skrives udøpte barn inn i kirkens medlemsregister. Uten å informere foreldrene.(18.05.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2012 kl 11:01

På mandag gjør Stortinget vedtakene som endrer statskirkeordningen. På bakgrunn av overskrifter i avisene skulle man tro det ga dramatiske konsekvenser, men først og fremst handler det om at kirken får litt større frihet og at vi andre får noen symbolsk viktige endringer. Som at oppdragerplikten i Grunnlovens paragraf 2 forsvinner.

Les mer om endringene her.

Men selv om kirkemedlemmenes plikt til å oppdra sine barn i den samme tro nå bortfaller, består ordningen som går ut fra paragrafen: fortsatt vil et barn – dersom en eller begge av foreldrene er medlem av Den norske kirke – registreres som "tilhørig" i kirkens medlemsregister, uavhengig av om det døpes eller ikke.

Automatisk registrering

Denne registreringen skjer automatisk og uten å informere foreldrene, selv om den andre forelderen er medlem i et annet tros- eller livssynssamfunn, og foreldrene må selv kontakte kirken for å unngå dette. Ordningen er grunnet i Kirkelovens bestemmelse om at «barn anses å høre inn under Den norske kirke fra fødselen såfremt en av foreldrene er medlem», og det er også denne som gir kirken automatisk forrang overfor andre tros- og livssynssamfunn.

Per i dag får ikke foreldrene informasjon om at barnet registreres i tilhørighetsregisteret som følge av deres medlemsskap, slik blant annet Barneombudet har etterlyst. Men for å melde barnet ut av kirkens medlemsregister, holder det ikke at bare en av forldrene ønsker det. Da må foreldrene "i fellesskap" være enige for å få barnet ut av kirkeregisteret.

Fritanke.no har tidligere meldt at denne praksisen blåser kirkens medlemstall opp med over 120 000 navn. I samme artikkel uttrykte Kirkerådet - allerede i 2006 - at også de helst så "tilhørig"-ordningen avskaffet.

Unntak i Personopplysningsloven

Ordningen ble innført i 1998, samtidig med at Kirkens medlemsregister ble opprettet. I Personopplysningsloven står det at man skal varsle den det gjelder, når man samler inn eller formidler personopplysninger. Men et unntak er dersom dette er "uttrykkelig fastsatt i norsk lov".

Bente Sandvig, fagsjef i Human-Etisk Forbund, forklarer at det nye kirkeforliket ikke endrer tilhørig-ordningen.

– Barn av foreldre som er med i kirken får sine barn ført opp i kirkens tilhørige-register automatisk, om de ikke døper barna. Bakgrunnen for ordningen er riktignok den gamle § 2 i Grunnloven, der det heter at foreldre som er medlem av kirken er forpliktet til å oppdra sine barn i samme tro. Nå forsvinner den formuleringen, men enn så lenge blir ordningen likevel stående, forklarer Sandvig.

Fagsjefen er med i Stålsett-utvalget. Det offentlige utvalget skal levere forslag til en samordnet religions- og livssynspolitikk innen utgangen av 2012.

Departementet på stedet hvil

Verken departementet eller kirken har noen planer eller ønsker om å endre ordningen. Da Den norske kirke leverte sin høringsuttalelse til de foreslåtte endringene i kirkeloven som følge av grunnlovsendringene, ga kirkemøtet uttrykk for at det ikke er ordningen med tilhørige i seg selv som er et problem, men at den «er regulert og praktisert slik at den ikke medfører likebehandling mellom Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn.»

Men kirkemøtet i 2011 har gitt uttrykk for at det støtter et videre arbeid med å avvikle kirkens forrang framfor andre tros- og livssynssamfunn.

Human-Etisk Forbund har i lang tid påpekt det urimelige i at også udøpte barn (og etter hvert ungdom) står i kirkens medlemsregister, og forbundet mener ordningen bør avskaffes.

Humanistisk Ungdom (HU) gjennomførte i 2009 en kampanje der de oppfordret folk til å sjekke om de hadde blitt "snik-kristnet" - blant annet gjennom tilhørig-ordningen. HU kontaktet også Datatilsynet, med anmodning om å vurdere hvorvidt kirken er forpliktet til å informere foreldre om tilhørig-ordningen.

– Kirken bør i det minste vente på at foreldrene bærer ungene til dåp, før de skriver dem opp i registeret. Det er skammelig at de snikinnmelder unger i hemmelighet, uten å informere foreldrene, uttalte daværende HU-leder Lars Petter Helgestad.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus