Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Man trenger ikke bære barnet sitt inn hit for at det skal bli tilhørig i kirken. Det holder at minst én av foreldrene er medlem.

Man trenger ikke bære barnet sitt inn hit for at det skal bli tilhørig i kirken. Det holder at minst én av foreldrene er medlem.

Kirken vurderer å si fra seg trumferetten

Hvis far er medlem i Den norske kirke og mor er medlem i et annet livssynsamfunn, er det kirken som trumfer og kan regne barnet som tilhørig. Nå vurderer Dnk å si fra seg denne retten.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.03.2010 kl 12:48

På lørdag skal Kirkerådet vurdere et forslag om at nyfødte barn ikke lenger automatisk skal regnes som "tilhørige" i kirken hvis bare én av foreldrene tilhører kirken.

Dagens bestemmelse er begrunnet i Kirkelovens §3, der det står at "barn anses å høre inn under Den norske kirke fra fødselen såfremt en av foreldrene er medlem".

Dette er igjen begrunnet i Grunnlovens §2 som sier at "Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende sig til den, ere forpligtede til at opdrage deres Børn i samme."

Samtidig som det bare trengs at én av foreldrene er kirkemedlem for at barnet skal bli kirketilhørig, kreves det samtykke fra begge foreldrene for å stryke barnet fra kirkeregisteret.

Dette ønsker nå tydeligvis Den norske kirke å gjøre noe med. I et sakspapir som skal behandles i Kirkerådet til helga, finner vi følgende forslag til vedtak:

- Kirkerådet stiller seg positivt til at det blir foretatt nødvendig samordning av
regelverket på området, slik at forrangen for Den norske kirke i tilhørighetsordningen bortfaller. Les hele sakspapiret her

Berører ikke andre kritiske punkter

Sakspapiret tar ikke opp en rekke andre problematiske forhold ved tilhørigordningen som har blitt påpekt mange ganger av Human-Etisk Forbund og andre.

Det er for eksempel ingen problematisering rundt at barn blir stående som tilhørig helt fram til de er 18 år, mens den livssynsmessige lavalderen i Norge er 15 år. Heller ikke reflekteres det over det åpenbart urimelige i at barn blir stående som "tilhørig", og dermed i praksis regnes som fullverdige kirkemedlemmer i all statistikk, selv om de ikke er døpt. Det står heller ingenting om at kirken bør opplyse foreldrene om at barnet deres blir ført opp som "tilhørig".

- Vi har ikke foreslått å diskutere disse tingene nå, men dette er selvsagt ting som kan komme opp når saken skal behandles, sier saksbehandler Øyvind Duesund i Kirkerådet til Fritanke.no.

Regjeringen vurderer å endre ordningen

I august i fjor meldte Fritanke.no at regjeringen vil gjennomgå tilhørigordningen. Dette skal skje som en del av en generell gjennomgang av Kirkeloven i forbindelse med statskirkeforliket.

- Vi har fått en del kritiske innspill om denne ordningen. Derfor ønsker vi å gå gjennom den, sier statssekretær i KKD, Halvard Ingebrigtsen (Ap) til Fritanke.no i august 2009.

- Et overgrep

Humanistisk ungdom (HU) er svært kritiske til at kirken ikke informerer foreldre om at barna deres automatisk blir tilhørige i kirken, hvis minst en av dem er medlem.

- Hele ordningen er et overgrep. Kirken bør i det minste vente på at foreldrene bærer ungene sine til dåp, før de skriver dem opp i registeret. Det er skammelig at de snikinnmelder unger i hemmelighet uten å informere foreldrene, slo HU-lederen fast i et intervju med Fritanke.no i august 2009.

Les mer om tilhørigordningen her

OPPDATERT 15.3.10:Slik ble Kirkerådets vedtak