Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bare én av foreldrene trenger å være kirkemedlem for at barnet skal meldes inn. Men for å få barnet ut igjen, må begge foreldrene samtykke.

Bare én av foreldrene trenger å være kirkemedlem for at barnet skal meldes inn. Men for å få barnet ut igjen, må begge foreldrene samtykke.

HU krever at kirken informerer om tilhørig-registrering

Alle nyfødte registreres automatisk som "tilhørig" til statskirken hvis minst én av foreldrene er medlem. Datatilsynet ber nå kirken begrunne hvorfor de ikke informerer foreldrene.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.08.2009 kl 15:29

Ifølge Personopplysningsloven skal man varsle den det gjelder, når man samler inn eller formidler personopplysninger. Det er noen unntak, og ett av dem er at man kan slippe å informere hvis innsamlingen eller formidlingen av opplysningene er "uttrykkelig fastsatt i lov". (Personopplysningsloven §§19 og 20)

Humanistisk ungdom (HU) ønsker nå å prøve om denne bestemmelsen forplikter Den norske kirke til å informere foreldre når nyfødte registreres som "tilhørig" til kirken. Denne registreringen skjer i dag uten at foreldrene får beskjed. (se egen boks lenger nede).

HU har bedt Datatilsynet se på saken, og den 6. august sendte tilsynet et brev til kirken hvor de ber om en redegjørelse.

Kan ikke se at kirken har gyldig unntak

Kirken begrunner registreringen i Kirkelovens §3, der det står at "barn anses å høre inn under Den norske kirke fra fødselen såfremt en av foreldrene er medlem.". Denne paragrafen er igjen hjemlet i Grunnlovens §2 som sier at alle foreldre som bekjenner seg til "statens offentlige religion" er forpliktet til å oppdra sine barn i den samme.

Til tross for disse lovparagrafene mener HUs leder Lars Petter Helgestad at det er et åpent spørsmål om man kan si at tilhørig-registreringen er "uttrykkelig fastsatt i lov".

- Vi i Humanistisk ungdom er ikke jurister. Men slik jeg tolker det kan jeg ikke se at det er "uttrykkelig fastsatt" i Kirkelovens §3 at man må registrere tilhørighet på den måten kirken gjør det i dag. Hvis dette stemmer, er de ifølge Personopplysningsloven forpliktet til å informere foreldrene, sier han.

HU: - Skammelig snikinnmelding

Datatilsynet ber i brevet til Den norske kirke om en tilbakemelding på hvordan informasjonsplikten etter Personopplysningsloven overholdes.

De ber også om en presis henvisning til unntaksbestemmelsen som kirken eventuelt påberoper seg, og en nærmere redegjørelse for vurderingen.

- Det skal bli spennende å se hvordan dette ender opp. Men helt uavhenigig av hva loven sier, burde det være ren høflighet av kirken å informere foreldrene når de fører opp nyfødte barn i medlemsregisteret. Dette angår det store flertallet av alle barn som fødes i Norge. Likevel er det en helt ukjent ordning for folk flest, konstaterer Helgestad.

Han synes kirken bør avskaffe praksisen.

- Hele ordningen er et overgrep. Kirken bør i det minste vente på at foreldrene bærer ungene sine til dåp, før de skriver dem opp i registeret. Det er skammelig at de snikinnmelder unger i hemmelighet uten å informere foreldrene, slår HU-lederen fast.

Les brevet fra Datatilsynet til Den norske kirke (pdf)

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook