Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alle nyfødte barn i Norge regnes automatisk som "tilhørig" i kirken, hvis en av foreldrene er medlem. Barn som ikke døpes forblir "tilhørige" til de er 18 år.

Alle nyfødte barn i Norge regnes automatisk som "tilhørig" i kirken, hvis en av foreldrene er medlem. Barn som ikke døpes forblir "tilhørige" til de er 18 år.

Kirken har lov til å registrere "tilhørige" uten å si fra

HU sendte tidligere i høst et brev til Datatilsynet og ba dem undersøke om kirken har lov til å registrere barn som "tilhørige" i kirken uten å informere foreldrene. Det har de.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2009 kl 13:50

Kirken registrerer automatisk alle nyfødte i Norge som "tilhørige", hvis minst en av foreldrene er medlem. Dette gjøres uten at foreldrene får beskjed på noen måte. De "tilhørige" regnes som fullverdige medlemmer i all statistikk.

Humanistisk Ungdom (HU) har ønsket å finne ut om kirken har lov til å gjøre dette. Derfor tok de kontakt med Datatilsynet i sommer, og ba dem vurdere saken.

Nå har svaret kommet. Kirken har lovhjemlene i orden.

Ordningen er uttrykkelig lovfestet

I Personopplysningsloven står det at man skal varsle den det gjelder, når man samler inn eller formidler personopplysninger. Ett av unntakene er at man kan slippe å informere hvis innsamlingen eller formidlingen av opplysningene er "uttrykkelig fastsatt i lov".

Det var dette HU ønsket å finne ut av. Er virkelig tilhørig-registreringen til kirken "uttrykkelig fastsatt i lov"?

Nå har unghumanistene fått svar på tiltale. I et brev fra Den norske kirke slås det fast at Kirkeloven først lovfester prinsippet om at "barn anses å høre inn under Den norske kirke fra fødselen såfremt en av foreldrene er medlem" (§3 nr. 2).

Videre heter det at "personer som anses å høre inn under eller er medlem i Den norske kirke, registreres i et sentralt medlemsregister for Den norske kirke" (§3 nr. 10).

Kirken mener dette "utrykkelig lovfester" dagens tilhørig-registrering, og at man derfor ikke trenger å opplyse foreldrene slik personopplysningsloven krever.

HU: - Kirken bør informere uansett

- Det later til at kirken har sitt på det tørre rent juridisk. Det var greit å få avklart dette. Men vi mener at kirken burde informere uansett. I tillegg bør loven forandres på dette punktet, sier HU-leder Lars Petter Helgestad.

Han synes det moralsk sett er uhørt å registrere barn som tilhørige i et trossamfunn, uten å informere foreldrene om dette.

- Det handler rett og slett om alminnelig høflighet. Dette er en veldig ukjent ordning som i realiteten fører til tvangsinnmelding av svært mange barn. Så her burde kirken føle seg forpliktet på et rent moralsk grunnlag, uavhengig av hva loven sier, fastholder Helgestad.

Barn som registreres som "tilhørige" i kirken, blir stående der til de er 18 år uavhengig av om de er døpt eller ikke. Fritanke.no har tidligere meldt at dette blåser opp kirkens medlemstall med over 120.000.

KKD skal vurdere tilhørig-ordningen

Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet (KKD) Halvard Ingebrigtsen (Ap) sa i august til Fritanke.no at departementet skal vurdere tilhørig-ordningen i løpet av neste stortingsperiode, i forbindelse med gjennomføringen av statskirkeforliket i kommende stortingsperiode.

- Vi har fått en del kritiske innspill om denne ordningen. Derfor ønsker vi å gå gjennom den, sa Ingebrigtsen til Fritanke.no i august.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook