Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, og barneombud Reidar Hjermann støtter begge et forbud mot omskjæring av gutter.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, og barneombud Reidar Hjermann støtter begge et forbud mot omskjæring av gutter.

Ikke bare HEF som vil bli kvitt gutteomskjæring

Sykepleierforbundet og Medisinsk fakultet ved UiO er blant de som er enige med Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2011 kl 13:52

Flere høringsinstanser går nå, i likhet med Human-Etisk Forbund, inn for å forby omskjæring av gutter. Både Sykepleierforbundet, Barneombudet, Ressurssenteret for menn, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Horten kommune og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo har levert høringsuttalelser som går inn for et forbud.

Det er likevel et stort flertall som støtter en av de to foreslåtte modellene fra departementet, og ikke forbud. Les alle uttalelsene her.

– Vårt prinsipielle syn er at verken jenter eller gutter skal utsettes for omskjæring. Vi ser ingen argumenter som tilsier at inngrepet er verken forebyggende eller helsefremmende for guttebarnet, skriver Norsk sykepleierforbund.

De peker også på kjønnsdiskrimineringen som oppstår når man har et totalforbud for kvinnelig omskjæring, men aksepterer det når det gjelder gutter.

– Selv om det i hovedsak er vesensforskjeller i inngrepets art, kan de "mildeste" formene for omskjæring av jenter sammenlignes med omskjæring av gutter. Det er etter vårt syn problematisk at man etablerer ulike rettslige standarder avhengig av kjønn, skriver sykepleierne.

Mulig kjønnsdiskriminering får ikke Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) til å reagere.

– Ombudet kan ikke på bakgrunn av høringssaken ta stilling til hvorvidt omskjæring av gutter i seg selv reiser diskrimineringsspørsmål, heter det i LDOs høringsuttalelse.

De synes praksisen fortsatt skal være tillatt, blant annet av hensyn til minoritetene, og at det hele kan gå under jorda.

Medisinske fordeler bør ikke legges til grunn

Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo synes det er underlig at departementet synes å legge til grunn at det er medisinske fordeler med gutteomskjæring.

– Det er påfallende at departementet gjengir dette synet uten å belegge påstanden og uten å informere om at mange av de som har uttalt seg om de medisinske fordelene ved omskjæring av guttebarn, har en kulturell og religiøs interesse av å legitimere denne praksis, heter det fra UiO.

De viser også til FNs universelle deklarasjon om bioetikk som sier at hensyn til kulturforskjeller og pluralisme ikke må tråkke på menneskeverdet og de fundamentale friheter.

– Det er ingen tvil om at omskjæring av guttebarn uten evne til selv å samtykke kommer i konflikt med flere av artiklene i denne deklarasjonen, skriver Det medisinske fakultet på vegne av Universitetet i Oslo.

Legeforeningen støtter ikke forbud

Dagsavisen og NTB melder i dag at også Den norske legeforening støtter et forbud mot omskjæring. Dette er ikke riktig.

Legeforeningen skriver i sin høringsuttalelse at det er flere hensyn som tilsier at rituell omskjæring av gutter burde forbys.

De ender likevel opp med å konkludere med at tiden ikke er moden for et forbud ennå. Årsaken til dette er det sterke påbudet om omskjæring i jødisk og islamsk kultur, samt at et forbud vil bety at virksomheten går ”under jorden” med potensielt alvorlige konsekvenser for guttene og deres familier.

Legeforeningen mener likevel at dette spørsmålet bør tas opp senere med sikte på å få til en endring i denne praksisen.

– Fylkesmannen i Hordaland aksepterer barnemishandling

Nestleder i Human-Etisk Forbunds hovedstyre, Tom Hedalen, mener høringsuttalelsene som støtter HEFs linje er et tegn på at departementet ikke har tenkt godt nok gjennom de prinsipielle sidene ved saken.

– Helse og omsorgsdepartementet har bare tatt det for gitt at gutteomskjæring er lovlig. Høringsuttalelsene som kommer inn nå viser at det ikke er fullt så enkelt, sier han til Fritanke.no

Hedalen viser for eksempel til uttalelsen fra Fylkesmannen i Hordaland, som sier at omskjæring av barn er barnemishandling, men at man likevel aksepterer dette hvis det utføres av en lege.

– Det er ganske sterkt når regjeringens forlengede arm i Hordaland sier at man bør akseptere barnemishandling, kommenterer Hedalen.

– Ikke rom for jøder i Norge hvis dette blir forbudt

Forstander Ervin Kohn sier til Dagsavisen i dag at det ikke er rom for jøder i Norge hvis det innføres et forbud.

Det er det samme som han ga uttrykk for til Fritanke.no da vi intervjuet ham om dette i september.

Fritanke.no har også snakket med menneskerettighetsekspertene Tore Lindholm og Njål Høstmælingen om saken. Begge sier at et forbud høyst trolig vil være i strid med menneskerettighetene.

I dag har også blogger og Fritanke.no-kommentator Øyvind Strømmen uttalt seg om saken. Han skriver at han ikke er særlig begeistret for omskjæring av gutter, men at dette er blant de tingene man må godta hvis man skal leve i et flerreligiøst samfunn.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.