Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fotballspiller Eunan O'Kane og glamourmodell Laura Lacole har gått i spissen for å få legalisert humanistisk vigsel i Nord-Irland.
 Foto: Humanists UK

Fotballspiller Eunan O'Kane og glamourmodell Laura Lacole har gått i spissen for å få legalisert humanistisk vigsel i Nord-Irland. Foto: Humanists UK

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2018 kl 16:12

I fjor giftet glamourmodellen Laura Lacole og Leeds-spilleren Eunan O'Kane seg i en humanistisk seremoni i Belfast. Seremonileder var Isabel Russo, seremonisjef i Humanists UK, Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia.

Den humanistiske seremonien kunne holdes fordi paret i fjor fikk medhold i retten om at det ville være diskriminerende å nekte paret å gifte seg i tråd med sitt livssyn.

Rettsavgjørelsen ble anket, og i går kom endelig avgjørelsen fra appelldomstolen: Paret får medhold. Loven åpner for at humanistiske vigslere kan registrere seg og bli offisielt anerkjent, konkluderte domstolen.

Paret fikk ikke den lovendringen de ønsket seg, men det spiller ingen rolle så lenge domstolen slår fast at gjeldende lov åpner for humanistiske vigsler. Det betyr i praksis at humanistisk vigsel er anerkjent i Nord-Irland.

England og Wales gjenstår

I februar skrev vi at også kanaløya Jersey har anerkjent humanistisk vigsel. I Skottland har humanistiske vigsler vært tillatt siden 2005, og er nå den mest populære vigselsformen der – mer populært enn vigsler i den skotske «statskirken» Church of Scotland og den ledende skotske katolske kirken til sammen. Også i republikken Irland er humanistiske vigsler anerkjent.

Dermed gjenstår England og Wales før humanistisk vigsel er offisielt anerkjent i hele Storbritannia og Irland. Det eneste som trengs for at dette skal skjer, er ifølge Humanists UK at den britiske regjeringen bestemmer at humanistiske vigslere skal likestilles med religiøse. Parlamentet ga i 2013 regjeringen fullmakt til å bestemme dette, og slo fast at dette ikke krevde noen lovendring. Det er ganske enkelt bare å gjøre det.

Den britiske regjeringen har imidlertid så langt unnlatt å følge opp vedtaket. Humanists UK jobber nå videre for å få dem til å ta de nødvendige grepene slik at humanistiske vigsler blir anerkjent i hele landet.

Ser framover

Laura Lacole, som har vært sterkt engasjert i saken det siste året, er naturlig nok fornøyd med utfallet.

– Eunan og jeg er svært glade for at andre humanistiske par nå får samme mulighet som vi fikk i fjor. Det viktigste for oss har vært at folk skal få gifte seg i tråd med sin overbevisning, noe som religiøse par alltid har hatt muligheten til. Dette var ikke bare en bra beslutning for oss, men for hele Nord-Irland, sier hun.

Generalsekretær i Humanists UK, Andrew Copson, er også fornøyd, og retter nå blikket rettet mot England og Wales.

– Laura og Eunan har kjempet en viktig kamp for noe som egentlig bare er vanlig rettferdighet. Nå er det på tide å få til en endring i resten av landet også. England og Wales er nå isolert som de eneste delene av Storbritannia og Irland som ikke anerkjenner humanistiske vigsler. Å anerkjenne dette er rettferdig, enkelt og populært. Loven er der allerede. Den trenger bare å bli iverksatt, sier Copson i en pressemelding.

Les mer om saken på BBC