Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Fotballspiller Eunan O'Kane og glamourmodell Laura Lacole har gått i spissen for å få legalisert humanistisk vigsel i Nord-Irland. Foto: Humanists UK

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 29.06.2018 kl 16:12

I fjor giftet glamourmodellen Laura Lacole og Leeds-spilleren Eunan O'Kane seg i en humanistisk seremoni i Belfast. Seremonileder var Isabel Russo, seremonisjef i Humanists UK, Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia.

Den humanistiske seremonien kunne holdes fordi paret i fjor fikk medhold i retten om at det ville være diskriminerende å nekte paret å gifte seg i tråd med sitt livssyn.

Rettsavgjørelsen ble anket, og i går kom endelig avgjørelsen fra appelldomstolen: Paret får medhold. Loven åpner for at humanistiske vigslere kan registrere seg og bli offisielt anerkjent, konkluderte domstolen.

Paret fikk ikke den lovendringen de ønsket seg, men det spiller ingen rolle så lenge domstolen slår fast at gjeldende lov åpner for humanistiske vigsler. Det betyr i praksis at humanistisk vigsel er anerkjent i Nord-Irland.

England og Wales gjenstår

I februar skrev vi at også kanaløya Jersey har anerkjent humanistisk vigsel. I Skottland har humanistiske vigsler vært tillatt siden 2005, og er nå den mest populære vigselsformen der – mer populært enn vigsler i den skotske «statskirken» Church of Scotland og den ledende skotske katolske kirken til sammen. Også i republikken Irland er humanistiske vigsler anerkjent.

Dermed gjenstår England og Wales før humanistisk vigsel er offisielt anerkjent i hele Storbritannia og Irland. Det eneste som trengs for at dette skal skjer, er ifølge Humanists UK at den britiske regjeringen bestemmer at humanistiske vigslere skal likestilles med religiøse. Parlamentet ga i 2013 regjeringen fullmakt til å bestemme dette, og slo fast at dette ikke krevde noen lovendring. Det er ganske enkelt bare å gjøre det.

Den britiske regjeringen har imidlertid så langt unnlatt å følge opp vedtaket. Humanists UK jobber nå videre for å få dem til å ta de nødvendige grepene slik at humanistiske vigsler blir anerkjent i hele landet.

Ser framover

Laura Lacole, som har vært sterkt engasjert i saken det siste året, er naturlig nok fornøyd med utfallet.

– Eunan og jeg er svært glade for at andre humanistiske par nå får samme mulighet som vi fikk i fjor. Det viktigste for oss har vært at folk skal få gifte seg i tråd med sin overbevisning, noe som religiøse par alltid har hatt muligheten til. Dette var ikke bare en bra beslutning for oss, men for hele Nord-Irland, sier hun.

Generalsekretær i Humanists UK, Andrew Copson, er også fornøyd, og retter nå blikket rettet mot England og Wales.

– Laura og Eunan har kjempet en viktig kamp for noe som egentlig bare er vanlig rettferdighet. Nå er det på tide å få til en endring i resten av landet også. England og Wales er nå isolert som de eneste delene av Storbritannia og Irland som ikke anerkjenner humanistiske vigsler. Å anerkjenne dette er rettferdig, enkelt og populært. Loven er der allerede. Den trenger bare å bli iverksatt, sier Copson i en pressemelding.

Les mer om saken på BBC

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...