Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk vigsel har nå blitt tillatt på den britiske kanaløya Jersey. Dette bildet er fra en humanistisk vigsel i Norge.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Humanistisk vigsel har nå blitt tillatt på den britiske kanaløya Jersey. Dette bildet er fra en humanistisk vigsel i Norge. Foto: Human-Etisk Forbund

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2018 kl 12:48

Den 1. februar vedtok parlamentet på kanaløya Jersey å akseptere både likekjønnede og humanistiske vigsler. Det betyr at humanistiske par som bor i England, Wales eller Nord-Irland, der det ikke er mulig å gifte seg humanistisk, har fått en ny mulighet.

Jersey blir dermed det andre britiske området der humanistiske vigsler anerkjennes. I Skottland har humanistiske vigsler vært tillatt siden 2005, og er nå den mest populære vigselsformen der – mer populært enn vigsler i den skotske «statskirken» Church of Scotland og den ledende skotske katolske kirken tilsammen.

Regner med strøm av gifteklare til Jersey

Beslutningen er en stor seier for Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon Humanists UK. De har i lang tid kjempet for å anerkjennelse for sine humanistiske vigsler i alle de resterende delene av Storbritannia. Gjennombruddet på Jersey blir tatt god imot.

– Det er helt fantastisk at Jersey nå har sluttet seg til Skottland og anerkjenner humanistiske vigsler, sier generalsekretær i Humanists UK, Andrew Copson, i en pressemelding.

Han synes det passer godt at Jersey samtidig åpner for likekjønnede vigsler, ettersom dette også er noe Humanists UK kjemper for.

Louise Doublet, som har ledet arbeidet for å få anerkjent humanistiske vigsler lokalt på Jersey, regner med at Humanists UK kommer til å få mange oppdrag på øya framover.

– Jeg tror antallet humanistiske vigsler vil øke kraftig når humanister fra England og andre steder oppdager at de kan komme hit for å gifte seg. Jeg kan ikke tenke meg en bedre anledning til å få se den vakre øya vår, sier hun.

Tror beslutningen på Jersey vil øke presset

Det er definitivt bevegelse i arbeidet med å få anerkjent humanistiske vigsler i hele Storbritannia.

Nå knytter spenningen seg til utfallet av en rettsprosess som startet da fotballspilleren Eunan O’Kane og Laura Lacole giftet seg humanistisk i Nord-Irland i fjor sommer. Det gjorde de etter at en domstol i Nord-Irlands hadde gitt dem rett til det.

Dommen har imidlertid blitt anket av staten, og ankesaken er ikke avgjort ennå. Hvis staten taper, betyr det at humanistiske viglser blir anerkjent i Nord-Irland også, fortalte Isabel Russo fra Humanists UK da Fritanke.no var på besøk i fjor høst.

Når det gjelder England og Wales, melder Humanists UK at regjeringen har hatt myndighet til å anerkjenne humanistiske vigsler her siden 2013, men at de har valgt ikke å bruke den ennå.

Humanists UK tror beslutningen på Jersey vil øke presset for å få humanistiske vigsler anerkjent i hele Storbritannia.