Humanistisk vigsel har nå blitt tillatt på den britiske kanaløya Jersey. Dette bildet er fra en humanistisk vigsel i Norge. Foto: Human-Etisk Forbund

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2018 kl 12:48

Den 1. februar vedtok parlamentet på kanaløya Jersey å akseptere både likekjønnede og humanistiske vigsler. Det betyr at humanistiske par som bor i England, Wales eller Nord-Irland, der det ikke er mulig å gifte seg humanistisk, har fått en ny mulighet.

Jersey blir dermed det andre britiske området der humanistiske vigsler anerkjennes. I Skottland har humanistiske vigsler vært tillatt siden 2005, og er nå den mest populære vigselsformen der – mer populært enn vigsler i den skotske «statskirken» Church of Scotland og den ledende skotske katolske kirken tilsammen.

Regner med strøm av gifteklare til Jersey

Beslutningen er en stor seier for Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon Humanists UK. De har i lang tid kjempet for å anerkjennelse for sine humanistiske vigsler i alle de resterende delene av Storbritannia. Gjennombruddet på Jersey blir tatt god imot.

– Det er helt fantastisk at Jersey nå har sluttet seg til Skottland og anerkjenner humanistiske vigsler, sier generalsekretær i Humanists UK, Andrew Copson, i en pressemelding.

Han synes det passer godt at Jersey samtidig åpner for likekjønnede vigsler, ettersom dette også er noe Humanists UK kjemper for.

Louise Doublet, som har ledet arbeidet for å få anerkjent humanistiske vigsler lokalt på Jersey, regner med at Humanists UK kommer til å få mange oppdrag på øya framover.

– Jeg tror antallet humanistiske vigsler vil øke kraftig når humanister fra England og andre steder oppdager at de kan komme hit for å gifte seg. Jeg kan ikke tenke meg en bedre anledning til å få se den vakre øya vår, sier hun.

Tror beslutningen på Jersey vil øke presset

Det er definitivt bevegelse i arbeidet med å få anerkjent humanistiske vigsler i hele Storbritannia.

Nå knytter spenningen seg til utfallet av en rettsprosess som startet da fotballspilleren Eunan O’Kane og Laura Lacole giftet seg humanistisk i Nord-Irland i fjor sommer. Det gjorde de etter at en domstol i Nord-Irlands hadde gitt dem rett til det.

Dommen har imidlertid blitt anket av staten, og ankesaken er ikke avgjort ennå. Hvis staten taper, betyr det at humanistiske viglser blir anerkjent i Nord-Irland også, fortalte Isabel Russo fra Humanists UK da Fritanke.no var på besøk i fjor høst.

Når det gjelder England og Wales, melder Humanists UK at regjeringen har hatt myndighet til å anerkjenne humanistiske vigsler her siden 2013, men at de har valgt ikke å bruke den ennå.

Humanists UK tror beslutningen på Jersey vil øke presset for å få humanistiske vigsler anerkjent i hele Storbritannia.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Vil DU bli Norges første fengselshumanist? Eller sykehushumanist?

Nå starter studiet som kan gjøre det mulig.

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Humanistiske vigsler anerkjent i Nord-Irland

Leeds-spilleren Eunan O'Kane og glamourmodellen Laura Lacole vant en stor seier i Belfast i går. Britiske humanister jubler.

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

– Nei, humanisme er ikke «mangel på tro»

TRONDHEIM: Avtroppende sykehumanist Cathrine Bang Hellum startet med å kommentere møtelederens innledning under et debattmøte i Trondheim.

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon