Humanistisk vigsel har nå blitt tillatt på den britiske kanaløya Jersey. Dette bildet er fra en humanistisk vigsel i Norge. FOTO: Human-Etisk Forbund

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.02.2018 kl 12:48

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Louise Doublet, som har ledet arbeidet for å få anerkjent humanistiske vigsler på Jersey, håper mange britiske humanister nå vil reise til Jersey for å gifte seg.

Bildet viser Mont Orgueil-borgen, et kjent landemerke på kanaløya. FOTO: Pixabay

Se bildet større

Spenningen knytter seg nå til om hvem som vil vinne en ankesak i Nord-Irland. Det var staten som anket etter at en nord-irsk domstol i fjor sommer anerkjente humanistisk vigsel. Hvis staten taper, er humanistisk vigsel anerkjent i Nord-Irland.

Den 1. februar vedtok parlamentet på kanaløya Jersey å akseptere både likekjønnede og humanistiske vigsler. Det betyr at humanistiske par som bor i England, Wales eller Nord-Irland, der det ikke er mulig å gifte seg humanistisk, har fått en ny mulighet.

Jersey blir dermed det andre britiske området der humanistiske vigsler anerkjennes. I Skottland har humanistiske vigsler vært tillatt siden 2005, og er nå den mest populære vigselsformen der – mer populært enn vigsler i den skotske «statskirken» Church of Scotland og den ledende skotske katolske kirken tilsammen.

Regner med strøm av gifteklare til Jersey

Beslutningen er en stor seier for Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon Humanists UK. De har i lang tid kjempet for å anerkjennelse for sine humanistiske vigsler i alle de resterende delene av Storbritannia. Gjennombruddet på Jersey blir tatt god imot.

– Det er helt fantastisk at Jersey nå har sluttet seg til Skottland og anerkjenner humanistiske vigsler, sier generalsekretær i Humanists UK, Andrew Copson, i en pressemelding.

Han synes det passer godt at Jersey samtidig åpner for likekjønnede vigsler, ettersom dette også er noe Humanists UK kjemper for.

Louise Doublet, som har ledet arbeidet for å få anerkjent humanistiske vigsler lokalt på Jersey, regner med at Humanists UK kommer til å få mange oppdrag på øya framover.

– Jeg tror antallet humanistiske vigsler vil øke kraftig når humanister fra England og andre steder oppdager at de kan komme hit for å gifte seg. Jeg kan ikke tenke meg en bedre anledning til å få se den vakre øya vår, sier hun.

Tror beslutningen på Jersey vil øke presset

Det er definitivt bevegelse i arbeidet med å få anerkjent humanistiske vigsler i hele Storbritannia.

Nå knytter spenningen seg til utfallet av en rettsprosess som startet da fotballspilleren Eunan O’Kane og Laura Lacole giftet seg humanistisk i Nord-Irland i fjor sommer. Det gjorde de etter at en domstol i Nord-Irlands hadde gitt dem rett til det.

Dommen har imidlertid blitt anket av staten, og ankesaken er ikke avgjort ennå. Hvis staten taper, betyr det at humanistiske viglser blir anerkjent i Nord-Irland også, fortalte Isabel Russo fra Humanists UK da Fritanke.no var på besøk i fjor høst.

Når det gjelder England og Wales, melder Humanists UK at regjeringen har hatt myndighet til å anerkjenne humanistiske vigsler her siden 2013, men at de har valgt ikke å bruke den ennå.

Humanists UK tror beslutningen på Jersey vil øke presset for å få humanistiske vigsler anerkjent i hele Storbritannia.

Siste nytt i Nyheter

Ingen biskoper støtter KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler

Sju av tolv biskoper sier nei til KrFs forslag om gudstjenestetvang for skoler. Resten kommenterer ikke saken eller har en uavklart holdning. Ingen støtter KrF-forslaget.

Human-Etisk Forbund og radiokanalen P5 arrangerte direktesendt bryllup

Iselin og Kjetil giftet seg humanistisk i et direktesendt radioprogram i går. På selveste Valentindagen.

Norge mister sin eneste sykehushumanist

Cathrine Bang Hellum ble tilsatt som sykehushumanist i et vikariat i 2015. Til sommeren kommer den fast ansatte sykehuspresten tilbake.

 
HEF-ildsjel på Kongsvinger fikk hederspris av lokalavisa

– Du kom bare ridende inn i Dodge City, altså Kongsvinger – en dag, sa forfatter Levi Henriksen i sin tale.

Teologisk fakultet har fått penger til studieprogram i islamsk teologi

Men det er ikke snakk om en komplett imamutdanning, sier teologiprofessor Oddbjørn Leirvik.

– Nei, motstanden mot surrogati handler ikke om «yuck»-faktoren

Lege Morten Horn mener de beste argumentene taler for et forbud mot surrogati. Han synes tilhengerne av liberalisering ofte framstiller motpartens argumenter feil.

ANNONSE
Annonse