Humanistisk vigsel har nå blitt tillatt på den britiske kanaløya Jersey. Dette bildet er fra en humanistisk vigsel i Norge. FOTO: Human-Etisk Forbund

Nå kan britiske humanister gifte seg på Jersey

Humanistisk vigsel er fortsatt ikke anerkjent i England, Wales og Nord-Irland. Men nå har kanaløya Jersey åpnet opp en mulighet for britiske humanister med gifteplaner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.02.2018 kl 12:48

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Louise Doublet, som har ledet arbeidet for å få anerkjent humanistiske vigsler på Jersey, håper mange britiske humanister nå vil reise til Jersey for å gifte seg.

Bildet viser Mont Orgueil-borgen, et kjent landemerke på kanaløya. FOTO: Pixabay

Se bildet større

Spenningen knytter seg nå til om hvem som vil vinne en ankesak i Nord-Irland. Det var staten som anket etter at en nord-irsk domstol i fjor sommer anerkjente humanistisk vigsel. Hvis staten taper, er humanistisk vigsel anerkjent i Nord-Irland.

Den 1. februar vedtok parlamentet på kanaløya Jersey å akseptere både likekjønnede og humanistiske vigsler. Det betyr at humanistiske par som bor i England, Wales eller Nord-Irland, der det ikke er mulig å gifte seg humanistisk, har fått en ny mulighet.

Jersey blir dermed det andre britiske området der humanistiske vigsler anerkjennes. I Skottland har humanistiske vigsler vært tillatt siden 2005, og er nå den mest populære vigselsformen der – mer populært enn vigsler i den skotske «statskirken» Church of Scotland og den ledende skotske katolske kirken tilsammen.

Regner med strøm av gifteklare til Jersey

Beslutningen er en stor seier for Human-Etisk Forbunds britiske søsterorganisasjon Humanists UK. De har i lang tid kjempet for å anerkjennelse for sine humanistiske vigsler i alle de resterende delene av Storbritannia. Gjennombruddet på Jersey blir tatt god imot.

– Det er helt fantastisk at Jersey nå har sluttet seg til Skottland og anerkjenner humanistiske vigsler, sier generalsekretær i Humanists UK, Andrew Copson, i en pressemelding.

Han synes det passer godt at Jersey samtidig åpner for likekjønnede vigsler, ettersom dette også er noe Humanists UK kjemper for.

Louise Doublet, som har ledet arbeidet for å få anerkjent humanistiske vigsler lokalt på Jersey, regner med at Humanists UK kommer til å få mange oppdrag på øya framover.

– Jeg tror antallet humanistiske vigsler vil øke kraftig når humanister fra England og andre steder oppdager at de kan komme hit for å gifte seg. Jeg kan ikke tenke meg en bedre anledning til å få se den vakre øya vår, sier hun.

Tror beslutningen på Jersey vil øke presset

Det er definitivt bevegelse i arbeidet med å få anerkjent humanistiske vigsler i hele Storbritannia.

Nå knytter spenningen seg til utfallet av en rettsprosess som startet da fotballspilleren Eunan O’Kane og Laura Lacole giftet seg humanistisk i Nord-Irland i fjor sommer. Det gjorde de etter at en domstol i Nord-Irlands hadde gitt dem rett til det.

Dommen har imidlertid blitt anket av staten, og ankesaken er ikke avgjort ennå. Hvis staten taper, betyr det at humanistiske viglser blir anerkjent i Nord-Irland også, fortalte Isabel Russo fra Humanists UK da Fritanke.no var på besøk i fjor høst.

Når det gjelder England og Wales, melder Humanists UK at regjeringen har hatt myndighet til å anerkjenne humanistiske vigsler her siden 2013, men at de har valgt ikke å bruke den ennå.

Humanists UK tror beslutningen på Jersey vil øke presset for å få humanistiske vigsler anerkjent i hele Storbritannia.

Siste nytt i Nyheter

Anna Bergström er ny leder i svenske Humanisterna
Skolegudstjeneste stod på timeplanen som vanlig undervisning

Fram til nå har skolegudstjeneste ganske enkelt blitt satt opp på ukeplanen på barneskolen i Surnadal. Nå lover de bot og bedring.

– Vanskelig å finne helter i ungarsk politikk

I sin nye bok «Ungarn» beskriver Øyvind Strømmen landet som sterkt preget av en turbulent historie og mistro til det liberale demokratiet. Men bildet er mer nyansert enn det norske medier forteller oss, mener han.

 
KrF fikk ikke gjennomslag for å pålegge skolene å si ja til gudstjeneste

Flertallspartiene har tatt en prat og blitt enige om at de ikke har noen sanksjonsmuligheter hvis skolene ikke vil følge den planlagte veiledningen fra staten om skolegudstjeneste.

Humanistisk Ungdom delt på midten når det gjelder omskjæring

HU-leder Kristoffer Stokkeland måtte bruke dobbeltstemme for at sentralstyret skulle konkludere.

Speideren har blitt mer inkluderende når det gjelder religion

Før måtte man være «åpen for Gud og Hans ord». Nå holder det å «søke sin tro og respektere andres».

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse