Kontakt
Lungefisken Darwin leder de andre lungefiskene opp på land. Det blir starten på alle pattedyrene på jorda.
Generalsekretær Trond Enger ønsker et tettere samarbeid med organisasjonen Ateistene, tidligere Hedningsamfunnet.
Even Gran
Publisert: 21.11.2018 kl 06:00
Sist oppdatert: 24.11.2018 kl 13:44
Barneboka «Lungefisken Darwin» av danske Erik Hjorth Nielsen kom første gang ut på norsk i 1992. Gjennom store tegninger og korte tekster følger vi lungefisken Darwin ut av havet og opp på land, og får gjennom dette forklart hvordan livet utviklet seg og la grunnlaget for mangfoldet av pattedyr på jorda.
Boka avslutter med å slå fast at «Alle nedstammer vi fra den lille lungefisken som en gang flyktet opp fra havet og sov den første, skumle natten på den store, tomme landjorda. Det er den vakreste og viktigste av alle historier. For det er selve livets historie».
Leder i organisasjonen Ateistene, Dagfinn Eckhoff, ønsker at flere skal få glede av boka.
– Dette er en bok som vi var svært glade i hjemme hos oss da ungene var små. Den forteller historien om evolusjonen på en genial måte, men de siste årene har den vært utsolgt over alt og umulig å få tak i. Det var min tidligere samboer Siv Helene Sinober som fikk ideen til å utgi boka på nytt og jeg har fulgt opp dette etter at jeg ble leder i Ateistene, sier Eckhoff til Fri tanke.
Han tok kontakt med de danske rettighetshaverne, fikk klarsignal til opptrykk og spurte Human-Etisk Forbund om dette kanskje var noe forbundet kunne tenke seg å støtte. Svaret var ja. Forbundet har nå bevilget 100.000 kroner til nyutgivelsen.
Opplaget er på til sammen 2000 eksemplarer, forteller Eckhoff. Halvparten på norsk, og den andre halvparten på engelsk.
– Nå i første omgang satser vi på å få solgt en del av den norske utgaven før jul. Det er jo en ypperlig julegave. Senere vil vi prøve å markedsføre den engelske versjonen av boka blant ateister og humanister i Storbritannia og USA. Vi tror den kan slå an der også, sier Eckhoff.
Han forteller at opptrykket på 2000 eksemplarer samt andre utgifter blir ca. 100.000 kroner, så uten støtten fra Human-Etisk Forbund hadde ikke dette latt seg gjøre.
– Vi er en liten organisasjon med svak økonomi, så dette hadde vi ikke greid uten hjelp fra Human-Etisk Forbund, sier han.
Mer info og hvordan du kan bestille boka her.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, forklarer at støtten til barneboka «Lungefisken Darwin» kan være starten på et mer formelt samarbeid mellom Human-Etisk Forbund og Ateistene.
– En måte å fremme humanismen på, er å samarbeide med organisasjoner som deler våre verdier. Vi bør bli bredere og favne flere. Jeg synes det er viktig at en organisasjon som Ateistene finnes, og da er det også riktig av Human-Etisk Forbund å bidra. Mange av medlemmene i Ateistene er medlemmer hos oss. Vi har mye til felles, sier han.
– Men det er vel også noen forskjeller?
– Ja, selvsagt. De er opptatt av religionskritikk, noe vi er mindre opptatt av. Men det er det samme humanistiske verdisynet som ligger under både for dem og oss. Så jeg tror vi begge kan tjene på å samarbeide mer, sier han.
– Synes du Human-Etisk Forbund bør orientere seg i en mer religionskritisk retning?
– Nei, det synes jeg ikke. Dagens rolledeling er helt ok. Likevel kan det jo være en god ide å strekke ut en hånd til andre som også står for et humanistisk livssyn.
Enger forteller at Human-Etisk Forbund og Ateistene skal ha et nytt møte om kort tid. Der vil ett av forslagene være å se på mulighetene for en mer formell og langsiktig samarbeidsavtale. Men hva den skal inneholde er det for tidlig å si noe om.
– Jeg tenker det er riktig å gå i den retningen. En formell avtale og eventuelt videre pengestøtte fra Human-Etisk Forbund til Ateistene må selvsagt behandles i Hovedstyret, men jeg tror som sagt det hadde vært fornuftig å gå i den retningen, sier Enger.
Han bekrefter at Ateistene vil beholde eventuelle salgsinntekter fra boka.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.
Bare navnet var som å banne i kjerka! Og nå er han borte. (29.1.2015)
«Fører kritisk tenkning til ateisme?» spurte Erik Tunstad på årsmøtet til foreningen Ateistene. Det var ikke mye tvil om svaret.