Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På Slettebakken skole i Bergen arrangeres to likeverdige julesamlinger – en i kirka og en på skolen.
 Foto: Rolf Hordnes (Seksjon informasjon, Bergen kommune)

På Slettebakken skole i Bergen arrangeres to likeverdige julesamlinger – en i kirka og en på skolen. Foto: Rolf Hordnes (Seksjon informasjon, Bergen kommune)

HEF Hordaland berømmer Bergens-skole som tar inkludering på alvor

– Vi ble så lykkelige da vi leste uttalelsene fra rektor på Slettebakken skole i avisa Dagen, at vi bestemte oss for at vi ville starte en pris for inkluderende juletidsfeiring, forteller organisasjonssekretær Stine Willemo Strøm-Andresen i Human-Etisk Forbund Hordaland.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.12.2017 kl 11:49

Bergen og Hordalandsfylket generelt er en av regionene der debatten om skolegudstjenester har vært heftig de seinere årene. Fritanke.no har skrevet om flere saker herfra. I går publiserte den kristne avisa Dagen en sak om skolegudstjenestedeltagelse i nettopp Bergen, etter å ha kontaktet byens 83 barne- og ungdomsskoler. 20 av de 22 skolene som svarte på avisens spørsmål inviterer samtlige elever til samling i kirken før jul. Avisas rundspørring viser at 88 prosent av elevene deltar på skolegudstjeneste og at på skolen med høyest deltagelse skal 99 prosent av elevene i kirken.

Men Slettebakken skole skiller seg ut. Ifølge avisa Dagen deltok bare 164 av skolens 320 elever på skolegudstjenesten – altså 51 prosent av elevene.

Rektor Mimi Bjerkestrand sier til Dagen at skolen ikke ser på julesamlingen i gymsalen som et alternativ til gudstjeneste i kirken, men som et likeverdig opplegg.

– Vi har to julesamlinger. Den ene er en julegudstjeneste i kirken. Den andre er en julesamling i gymsalen. Elevene velger sammen med foreldrene hva de vil delta på.

Da organisasjonssekretærene i Hordaland Human-Etisk Forbund leste dette, ble de så glade at de spontant bestemte seg for å lage en ny pris – prisen for årets mest inkluderende juletid – og har sendt blomster til skolens rektor.

– Vi ble så lykkelige at vi bestemte oss for å initiere en pris for inkluderende juletidsfeiring. Dette vil vi fortsette med, men det startet altså i år fordi Slettebakken skole var et så glitrende eksempel med sin løsning på julefeiringen. Fellesskapsfølelsen lyste igjennom, og vi tror alle barna på denne skolen og deres foreldre har en fin førjulstid på Slettebakken, forklarer organisasjonssekretær Stine Willemo i Hordaland Strøm-Andresen.

Vi forsøkte å få en kommentar fra rektor Mimi Bjerkestrand, men lyktes ikke å komme i kontakt med henne i dag.