Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hit bærer det hver jul for Uranienborg skole. Den lokale kirken, Uranienborg kirke, ligger rett bak Slottet i Oslo
 Foto: Google Street view

Hit bærer det hver jul for Uranienborg skole. Den lokale kirken, Uranienborg kirke, ligger rett bak Slottet i Oslo Foto: Google Street view

Oslo-skole inviterer til «krybbevandring» uten å informere om fritak

– Dette er snik-kristning, sier oppgitt far.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2017 kl 11:35

«Denne uken starter vi med krybbevandring. I løpet av november/desember skal alle på 1. trinn få besøke Uranienborg kirke for å ha en fin førjulsstund».

Dette er teksten i infoskrivet som ble delt ut til foreldre på 1. trinn ved Uranienborg skole i Oslo tidligere i høst.

En far ved skolen, som ønsker å være anonym, synes skolen opptrer kritikkverdig.

– Det står ingenting i skolens skriv om fritak fra denne «krybbevandringen». Informasjonen er veldig diskret og liketil. Jeg får følelsen av at skolen spekulerer i at foreldrene ikke skal oppdage det, slik at flest mulig barn blir med til kirken. Det er rett og slett snik-kristning, sier faren.

Han forteller at han har hatt andre barn på skolen tidligere, og at dette ikke er noe nytt. Han har tidligere bedt om at hans barn må slippe å bli med. Dette aksepterer skolen, men da finnes det ikke noe likeverdig alternativt tilbud. Da blir elevene bare plassert i en av de andre klassene.

– Klassene drar til kirken klassevis. Når mine barn ikke er med, har de fått vanlig undervisning sammen med en av de andre klassene, sier han.

– Hva sier skolen når du konfronterer dem på dette og ber om fritak?

– De sier at dette ikke er forkynnelse av kristendom, men bare er kulturformidling som man ikke trenger å få fritak fra.

– Hva synes du om det?

– Det er noe stort tull. Selvsagt er det forkynnelse av kristendom når skolen tar med seg barn i kirken for dramatisere juleevangeliet i såkalte «krybbevandringer», sier han.

Faren forteller at i tillegg til «krybbevandringen» så arrangerer skolen vanlige skolegudstjenester. Her er det fritaksrett og alternativ undervisning slik det skal være, men Uranienborg skole praktiserer ikke aktiv påmelding, slik Utdanningsdirektoratet har gitt råd om får vi høre.

Arvesølvet i kulturen

Eirik Rice Mills er fungerende sogneprest i Uranienborg kirke. Han forteller at «krybbevandringen» går ut på at kirken inviterer skoler og barnehager til et rollespill der barna kler seg ut og leker juleevangeliet.

– Dette er jo arvesølvet i kulturen vår. Det er klart at barna bør lære om det, sier han.

Mills bekrefter at det er tradisjon at det går ut invitasjon fra kirken til skoler og barnehager i bydelen.

– Det er litt ulikt hvem som kommer. Det bestemmer selvsagt skolene og barnehagene selv, sier han.

I tillegg til krybbevandring inviterer Uranienborg kirke også til tradisjonell skolegudstjeneste.

Rektor: – Alle lærerne ønsker dette og det er meget profesjonelt

Rektor ved Uranienborg skole, Randi E. Tallaksen, skriver i en epost til Fritanke.no at dette er noe som har foregått i årevis, lenge før hun startet som rektor på skolen. Hun presiserer at alle lærere har ønsket dette, uansett hvilken religiøs bakgrunn de har selv, og at de opplever det som meget profesjonelt.

Rektoren skriver videre at ingen foreldre har gitt noe annet enn positive tilbakemeldinger. Hun antar at det nok også er derfor 1.trinnslærerne booket seg inn i år også, da invitasjonen kom fra kirken.

Det var imidlertid én henvendelse som kom til en av lærerne på 1. trinn i år, og da sørget denne læreren for at det aktuelle barnet fikk en annen positiv opplevelse denne dagen, skriver hun.

Rektor Tallaksen legger ved invitasjonen fra Uranienborg kirke og presiserer at dette er en «helt spesiell, raus og flott samarbeidskirke».

– Det er vi glad for, da vår skole fronter blant annet inkludering og arbeider mot all fundamentalisme, skriver hun.

HEF: – «Krybbevandring» er ingen norsk tradisjon

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, rister på hodet over praksisen ved Uranienborg skole.

– Det er opplagt at en utflukt til kirken med formidling av sentrale myter i kristendommen, som juleevangeliet, er forkynnelse. Her virker det som skolen prøver å omgå reglementet for skolegudstjenester, sier han.

Han lurer på hvilken del av læreplanen disse utfluktene går under, ettersom «krybbevandring» neppe kan sies å være en viktig del av norsk kulturarv.

– Det kan ikke være en del av KRLE-faget, for der er det lovforbud mot forkynnelse. Det kan heller ikke være en del av læreplanens formuleringer om generell tradisjonsformidling, for det finnes jo ingen tradisjon i Norge for «krybbevandringer». Dette er et påfunn som kirken har kommet opp med de siste årene, etter hvert som skolegudstjenestene har blitt mindre populære. Jeg tror mange skoler har litt for lav bevissthet rundt dette. De bør huske at Den norske kirke er et misjonerende trossamfunn, sier Helgestad.