Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Etter 126 år er den kanadiske blasfemiparagrafen historie. Foto: Wikimedia commons@Tobi 87 + Fri tanke

Canada fjerner forbudet mot blasfemi

Verden er kvitt enda en blasfemiparagraf.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2018 kl 14:22

På tirsdag vedtok det kanadiske parlamentet å endre landets straffelov slik at forbudet mot blasfemi fjernes.

Tidligere har kanadiere risikert opp mot to år for «blasfemisk ærekrenkelse». Lovparagrafen var imidlertid sovende. Siste gang noen ble dømt etter den, var i 1927. I 1979 prøvde en prest å få dømt Monty Pythons «Life of Brian» etter paragrafen, men lyktes ikke.

Humanist- og fritenkerbevegelsen i Canada har jobbet i lengre tid for å få avskaffet paragrafen. I januar 2017, etter å ha samlet inn 7400 underskrifter i protest mot blasfemiparagrafen, fikk de signaler fra justisminister Jody Wilson-Raybould om at lovparagrafen kunne bli fjernet.

– Et klart signal til teokratier

Generalsekretær i den kanadiske humanistorganisasjonen British Columbia Humanist Association, Ian Bushfield, er svært fornøyd med vedtaket.

– Dette vedtaket er en klar anerkjennelse fra parlamentet om at denne typen utdaterte innskrenkninger av ytringsfriheten ikke aksepteres i Canada. Det er også et klart signal om at Canada fordømmer de teokratiene rundt om i verden som fortsatt straffer folk som er uenige i religiøse dogmer, sier han i en pressemelding.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...