Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistskolen har nå gått glipp av tre årskull på grunn av at staten bruker så lang tid på denne saken. – Dette er et pågående menneskerettighetsbrudd, sier Ole Martin Moen.

Humanistskolen har nå gått glipp av tre årskull på grunn av at staten bruker så lang tid på denne saken. – Dette er et pågående menneskerettighetsbrudd, sier Ole Martin Moen.

Blir Humanistskolen trenert?

Nå er det tre år siden Humanistskolen søkte om å bli godkjent på samme vilkår som kristne skoler. – Blir saken trenert? spør daglig leder Ole Martin Moen.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2013 kl 16:25

I oktober 2012, meldte Fritanke.no at saken til Humanistskolen skal behandles i Justisdepartementets lovavdeling, etter at Kunnskapsdepartementet har bedt dem se på saken.

Spørsmålet er om det er lovstridig å nekte Humanistskolen status som støtteberettiget privat livssynsskole på linje med religiøse private skoler. Både ledende menneskerettighetseksperter og Stålsett-utvalget har slått fast at det vil være diskriminering i strid med menneskerettighetene hvis skolen ikke blir godkjent.

Lovavdelingen i Justisdepartementet har nå hatt saken til behandling i åtte måneder, og har ennå ikke levert en uttalelse. Tidligere har de bedt om utsatt frist, og har deretter lovt at de skulle levere en i januar 2013. Nå er vi i mars.

– Vi synes dette er veldig merkelig, for vi vet at det er andre saker som har kommet inn senere enn vår som er ferdig, sier daglig leder på Humanistskolen, Ole Martin Moen, til Fritanke.no

I et brev til Lovavdelingen datert 1. mars spør han om Lovavdelingen har blitt instruert om å trenere saken til etter stortingsvalget høsten 2013.

Vil ikke spekulere i om de trenerer med vilje

Overfor Fritanke.no vil han ikke spekulere i om dette har skjedd eller ikke.

– Vi håper og tror bare at dette er en vanskelig sak for dem, men vi er likevel overrasket over at det tar så lang tid. Vi har ventet på dette i over tre år nå. Jeg synes det er litt merkelig at de ikke prioriterer saken høyere, når det handler om et mulig pågående brudd på menneskerettighetene, sier han.

Ole Martin Moen føler seg sikker på at Lovavdelingen kommer til å støtte dem.

– Det er de nødt til å gjøre. De har selv, i en tidligere sak, slått fast at statstilskudd til privatskoler skal skje på en ikke-diskriminerende måte, uten forskjellsbehandling på grunnlag av religion eller livssyn. Dermed har de allerede slått beina under departementets snevre lovtolkning der formuleringen «på et religiøst grunnlag» utelukker slike som oss.

Lovavdelingen: – Vi har veldig mye å gjøre

Juridisk rådgiver i Lovavdelingen, Tonje Rønneberg Ruud, er svært ordknapp når Fritanke.no ringer. Hun har ansvaret for Humanistskolens sak, men kan ikke si noe om årsaken til hvorfor det tar så lang tid.

– Beklager. Dette kan jeg ikke si noe som helst om, sier hun.

– Nå har dere brukt åtte måneder. Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Vi har veldig mye å gjøre. Ut over det vil jeg ikke kommentere noe som har med dette å gjøre.

– Kan du antyde noe om når Humanistskolen kan få et svar fra dere? Blir det i løpet av våren, til høsten eller kanskje neste år?

– Beklager, jeg kan ikke love noe som helst, sier hun.

Nedprioritert

Ekspedisjonssjef i Lovavdelingen, Knut Helge Reinskou, har litt mer å melde. Han avviser at de trenerer saken, og begrunner forsinkelsen med høyt arbeidspress.

– I det siste halve året har vi hatt veldig mange tunge saker. Da kommer gjerne tolkningssaker som dette i andre rekke. Dessuten har vi hatt en ganske spesiell arbeidssituasjon siden 22. juli 2011 som har redusert kapasiteten vår. Derfor har det dessverre bygget seg opp et etterslep.

– Hva sier du til Humanistskolens påstand om at saker som har kommet inn etter deres sak, allerede er ferdigbehandlet?

– Hvis det er kort og enkelt tar vi det med en gang. Vi har ingen køordning her. Mer krevende saker kan bli liggende lenger enn de enkle.

– Når kan Humanistskolen vente seg et svar?

– Beklager, jeg kan nok heller ikke love noe, sier ekspedisjonssjefen.

Optimist

Ole Martin Moen fra Humanistskolen har forståelse for at saken kan være politisk vanskelig for regjeringen, men mener at den bør være enkel prinsipielt sett.

– Det er helt greit å være motstander av privatskoler, som den sittende regjeringen er. Men når man åpner for noen privatskoler på livssynsgrunnlag, så kan man ikke diskriminere. Da må det være likt for alle. Jeg føler meg ganske sikker på at Lovavdelingen kommer til å se dette når de går inn i saken, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus